V.Tomaševskis nori daugiau vienmandačių apygardų Vilniuje

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis kritikuoja įstatymą, kuris reguliuoja rinkimų apygardų sudarymo tvarką.
Europarlamentaras piktinasi, jog esamas reguliavimas lemia, jog atstovą į Seimą nuo apygardos renka skirtingas žmonių skaičius, tarkime, Vilniaus miesto vienmandatėse apygardose vidutiniškai parlamentarą renka daugiau kaip 40 tūkst. rinkėjų, tuo metu Kaune - per 30 tūkst. rinkėjų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovas norėtų, kad tokie skirtumai būtų panaikinti Vilniuje nustatant daugiau rinkimų apygardų vietoje šiuo metu esančių 10-ties.

„Kalbant apie apygardų sudarymą, yra didžiulės disproporcijos tarp atskirų apygardų, praktiškai gaunasi taip, kad Vilnius turi 10 apygardų ir čia pačios didžiausios apygardos, virš 40 tūkst. tūkst. sudaro vidutiniškai, o Kaune - aštuonios apygardos, gaunasi mažesnės nei Vilniuje ir ten rinkėjų skaičius yra 30-31 tūkst. Yra didžiulės disproporcijos, galima spėliot, kad čia yra ir politinis veiksmas, kadangi žinome, kad Kaune visas apygardas laimi šimtu procentų viena iš partijų“, - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V.Tomaševskis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sutinka, jog europarlamentaro įvardijama problema egzistuoja ir ją reikės spręsti, tačiau tuo pačiu sako, jog techninis apygardų ribų keitimas nėra lengvai įgyvendinamas.

Pagal įstatymą, Lietuvos teritorija dalijama į 71 vienmandatę rinkimų apygardą, atsižvelgiant į rinkėjų skaičių rinkimų apygardoje, teritorijos suskirstymą į vienmandates rinkimų apygardas per ankstesnius Seimo rinkimus ir administracinį teritorinį padalijimą.

Rinkimų apygarda sudaroma iš bendrą ribą turinčių rinkimų apylinkių, o rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,8 iki 1,2 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

Pasak Z.Vaigausko, vienmandačių apygardų ribos buvo nustatytos dar 1992 metais ir tuomet vidutiniškai rinkėjų skaičius jose visose buvo panašus, bet dėl demografinių priežasčių per beveik 20 metų smarkiai pasikeitė.

„Teritorija į apygardas buvo suskirstyta dar 1992 metais, o Vilniaus miestas nuosekliai didėjo, kai tuo tarpu daugelyje kitų apygardų - mažėjo. Per tuos metus apygardų ribos buvo keičiamos, bet tai buvo nedideli pakeitimai, nes įstatyme numatytos proporcijos buvo išlaikomos, o sudarant apygardas įstatymas įpareigoja atsižvelgti į ankstesnį suskirstymą“, - BNS sakė Z.Vaigauskas.

Didžiausia šiuo metu yra Vilniaus Naujamiesčio apygarda, kurioje - per 51 tūkst. rinkėjų, tačiau joje įrašyti ir užsienyje balsuojantys rinkėjai. Kitos Vilniaus apygardos turi 40-45 tūkst. rinkėjų.

Per 43 tūkst. rinkėjų turi Vilniaus-Trakų, Vilniaus-Šalčininkų ir Širvintų-Vilniaus vienmandatės apygardos, kuriose rinkimus paprastai laimi Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatai.

Tuo metu mažiausios - Kelmės (30 tūkst.), Ignalinos-Švenčionių (31 tūkst.), Prienų (31 tūkst.) apygardos.

„Iš principo Vilnius jau pradeda braškėt ir čia turbūt reiktų turėt plius dvi apygardas. Mažąsias, panašu, prijungt. Sprendimai laukia nelengvi, bet, panašu, kažką reikės daryt“, - sakė Z.Vaigauskas.


Šiame straipsnyje: Valdemaras Tomaševskis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
šis Lenkijos šovinistas nenuilstantis melagis .

pritariu

pritariu portretas
1-am. Siūlyčiau tokiam Lietuvos priešui ne daugiau vienmandačių apygardų, o daugiau vienmandačių vienučių Lukiškėse.

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
• INFORMACIJA: LIETUVOJE NĖRA LENKŲ TAUTINĖS MAŽUMOS,YRA LIETUVOS LENKŲ BENDRUOMENĖ IR LENKIJA. Teisiškai Lietuvoje negali būti įvardinta “lenkų tautinė mažuma”. Pagal TARPTAUTINĘ TEISĘ Lietuvoje negali būti lenkų tautinės mažumos, nes lenkai turi didžiulę teritoriją turinčią Lenkiją. Čia prasideda pusiau neraštingų politikų sukčiavimas ,provokacijos. Tomaševskiai drąsiai manipuliuoja antilietuviškais stereotipais, sušaudė lietuvišką Draučių kaimelį. Yra įrodymų, kad signataro R.Ozolo sūnų prie Vilniaus žiauriai nužudė pritvinkęs neapykanta lietuviams fanatikas pasiutlenkis… Lietuviai, lyg medžiojami tetervinai, nereaguoja į pasiutlenkių siautėjimą Rytų Lietuvoje..20 Vilniaus lenkiškos okupacijos ir 50 rusiškos okupacijos pasekmes Lietuvai bandoma įtvirtinti. Būtina uždrausti buvusių okupantų tautinius partijų pavadinimus(lenkų rinkimų akcija, rusų aljansas).Referendumas Latvijoje įrodo okupantų politiką asimiliuoti latvius.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių