V.Navickas liks Vilniaus mero poste? (papildyta)

Nors sostinės meras Vilius Navickas pareiškė atsistatydinsiąs suradus jam įpėdinį, tai gali ir neįvykti. Mat naujo mero paskyrimui gali pritrūkti balsų.

Gali nerizikuoti

Sostinės valdančiosios koalicijos partneriai ketina ieškoti pamainos V.Navickui. Tačiau dauguma miesto taryboje labai trapi, ir naujo mero patvirtinimui gali tiesiog pristigti balsų. Tokiu atveju, jei pavyks rasti kandidatą, bet nepavyks jam užtikrinti daugumos tarybos narių palaikymo, valdančioji koalicija paliks V.Navicką mero kėdėje.

Tai 1diena.lt patvirtino V.Navicką į postą delegavusios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Raimundas Alekna. Esą už tokį scenarijų pasisakė socialdemokratų ir liberalcentristų lyderiai sostinės taryboje – vicemerai Romas Adomavičius ir Gintautas Babravičius.

„Pradėtos tarp koalicijos partnerių tam tikros konsultacijos. Nuo tos dienos, kai buvo išrinktas V.Navickas, koalicijos narių skaičius gerokai sumažėjo. Daug kam kyla abejonių, ar yra pakankamai, kad būtų saugiai pakeistas meras. Kad nepakliūtume į tokią situaciją, kurioje entuziastų nušalinti esamą merą bus daug, o entuziastų išrinkti naują merą bus nepakankamai. Situacija labai nelengva. Susitarimas (dėl naujo mero – red. past.) bus patvirtintas tuo atveju, jei jis tikrai bus realizuotinas. Manau, V.Navicko palikimas poste būtų vienas iš variantų. Bet už koaliciją aš tikrai negaliu ko nors sakyti. Jų palaikymas ko gero tą ir sako: jeigu nėra aiški ateitis, geriau, kad būtų taip, kaip dabar yra“, - sakė R.Alekna.

Jis pabrėžė, kad V.Navicko palikimas poste nėra tai, ko siekia valdančioji koalicija – esą tai yra scenarijus, kurio būtų imtasi kraštutiniu atveju.

Pasak TS-LKD frakcijos seniūno, kandidato į mero postą paieškos gali užsitęsti. Kitą savaitę veikiausiai nepavyks rasti žmogaus, kurį solidariai palaikytų visos valdančiosios koalicijos frakcijos.

Miestui gresia chaosas

Konservatoriai, kuriems pagal koalicijos sutartį priklauso mero postas, kandidato kol kas nesiūlo. O socialdemokratai, antra įtakingiausia koalicijos frakcija, sako, kad jeigu konservatoriai nepasiūlys visiems priimtino sprendimo, mieste prasidės chaosas.

„Manau, kad koalicija turi ieškoti. Jeigu sugebės susitarti dėl naujo mero, jis ir bus išrinktas. Baisiausia, kas gali nutikti: jeigu nebus susitarta dėl naujo mero, miestas paskęs chaose. Dabar – paskutiniai šių metų mėnesiai, kuomet turi būti pasiruošta visam miesto gyvenimui ateinančiais metais: sustatytas biudžetas, numatyti finansavimo šaltiniai, susitarta dėl darbų. Jeigu tai atsitiks, pasmerksime miestą labai rimtoms komplikacijoms. Mūsų nuomone, tai neturi atsitikti. Ir mes tikrai nedalyvausime destruktyviuose veiksmuose, kurie negarantuos miesto normalaus gyvenimo“, - 1diena.lt sakė socdemų frakcijos sostinės taryboje seniūnas R.Adomavičius.

Reikalauja konservatorių atsakomybės

Pasak jo, miestą nuo chaoso turėtų gelbėti tie, kas kalti dėl sumaišties – konservatoriai. O jeigu V.Navicką į mero postą delegavusi partija neras jam tinkamos pamainos, gali griūti ir pati valdančioji koalicija. „Visa atsakomybė tenka konservatorių partijai. jie – vedančioji koalicijos partija, jie turi pasiūlyti mums sprendimą. Jeigu mes nesulauksime šito pasiūlymo, manau, gali prasidėti kitokios derybos, pokalbiai, konsultacijos. Jeigu išeities iš susidariusios padėties neras valdančioji koalicija, tada, tikėtina, greičiausiai įsijungs kitos frakcijos, kurios šiuo metu yra opozicijoje“, - užuominomis kalbėjo vicemeras.

Jis neatmetė galimybės, kad socdemai reikalaus koreguoti koalicijos sutartį, iš konservatorių atimant mero postą. „Čia ilgų debatų klausimas“, - svarstė R.Adomavičius. Mero pavaduotojas neatmetė galimybės, jog ir jis pats norėtų sėsti į V.Navicko apleidžiamą kėdę.

Pasak jo, socdemai reikalauja skubiai sušaukti valdančiųjų partijų atstovų pasitarimą. „Šiandien pasiūliau merui – organizuokite. Bet kol kas nieko nevyksta“, - pridūrė pašnekovas.

Tikisi susitarti

TS-LKD frakcijos seniūnas R.Alekna patvirtino, kad bus šaukiamas koalicijos partnerių susirinkimas. Jame turėtų būti aptarti svarbiausi klausimai – naujo mero rinkimas ir galimas koalicijos sutarties koregavimas.

„Lieka tik susirinkti koalicijos partneriams ir šitą klausimą svarstyti. Manau, po susitikimo viskas gali paaiškėti“, - 1diena.lt sakė R.Alekna.

Pasak jo, yra tikimybė, kad keisis ne tik meras, bet ir kiti vadovaujantys pareigūnai. Tačiau viskas priklausys nuo to, ar valdančiosios partijos nutars keisti koalicijos sutartį. „Jei koalicijos sutartis išliks tokia, kokia yra, tai nėra būtinybės tą daryti (keisti tam tikrus postus užimančius asmenis – red. past.), nebent koalicijos partneriai išsakytų tokį pageidavimą“, - kalbėjo R.Alekna.

Dabar galiojančioje koalicijos sutartyje numatyta, kad mero postas atitenka konservatoriams. TS-LKD frakcijos lyderis neatmetė galimybės, kad šis sutarties punktas gali būti koreguojamas, tačiau esą dar anksti apie tai kalbėti.

R.Alekna įsitikinęs, kad koalicijos partneriai ras išeitį, ir chaoso bus išvengta. „Nemanau, kad bus dramatiška situacija. Visi klausimai lig šiol buvo sprendžiami pakankamai dalykiškai. Nematau priežasčių, kad būtų kaip nors kitaip žiūrima ir ateityje“, - teigė pašnekovas.

Jei mero postas išliks konservatorių rankose, pats R.Alekna minimas kaip realiausias pretendentas užimti miesto vadovo kėdę. Tačiau TS-LKD frakcijos seniūnas tokios galimybės kol kas nekomentuoja. „Daliname jautį, kuris yra lankoje. Nėra apie ką šnekėti. Faktiškai kėdė yra užimta ir V.Navickas šiuo metu veikia kaip meras“, - reziumavo R.Alekna.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių