V.Martikonis: Tibeto skveras nepuoštų Šv.Onos bažnyčios prieigų

 

Vilniaus savivaldybės Pavadinimų, paminklų ir atminimų lentų komisija, pakartotinai svarsčiusi Tibeto skvero klausimą, nusprendė nepritarti siūlymui įkurti taip pavadintą skverą sostinės Užupio rajono Malūnų gatvėje.

Anot komisijai priklausančio Vilniaus vicemero Liberalų sąjūdžio atstovo Vidmanto Martikonio, šis skveras "nepuoštų" netoliese esančios Šv. Onos bažnyčios prieigų.

"Po tam tikrų čia įvykių - ar 51 metų minėjimo - mes vis dėlto gavome gyventojų tokių pastebėjimų, kad taptų arba tampa tokia ritualinių apeigų vieta, kuri tikrai nepuošia Onos bažnyčios prieigų", - BNS ketvirtadienį sakė V.Martikonis.

"Gal ir pritarčiau tiems gyventojams, kurie čia skambino, kad vis dėlto tos vėliavėlės iškabintos gal ir nelabai žiūrisi nežinant jų prasmės. (...) Tai nėra tradicinė religinė bendruomenė, tokioms ritualinėms apeigoms, mano ir komisijos nuomone, turėtų būti šiek tiek kita vieta, ne fone bažnyčios", - teigė liberalas.

Dieną prieš Kovo 11-ąją, kai Lietuva šventė savo Nepriklausomybės atkūrimo dienos dvidešimtmetį, Tibetas minėjo 51-ąją sukaktį nuo tibetiečių nacionalinio sukilimo, kurį numalšinusi Kinija okupavo Tibetą, o 14-asis Dalai Lama ir tūkstančiai tibetiečių turėjo bėgti iš savo krašto.

Simboliškai Tibeto vardu pavadintame skvere Malūnų gatvėje tuomet visuomenininkai iškabino tradicines tibetietiškas maldos vėliavėles.

"Pažiūrėkite, kaip tos vėliavėlės Šv. Onos bažnyčios fone kabančios - man asmeniškai susidarė cirko palapinės būstinės (vaizdas - BNS), kitam susidarė mašinų pardavimo aikštelė Lenkijoje. (...) Tai sumenkina Šv.Onos bažnyčią. Jei neleidžiame aplink ją kabinti reklaminių skydų, tokie akcentai labai žeistų akį. Su budizmu niekaip nesusijusi ta vieta", - aiškino V.Martikonis.

Vicemeras tikino, jog Užupyje yra daug "geresnių ir netgi didesnių" vietų, kur tikrai galėtų atsirasti šis skverelis - pavyzdžiui, pavadinimo neturinti Užupio centrinė aikštė, aplink kurią nėra "istorinio architektūrinio Vilniaus miestą simbolizuojančio istorinio paminklo". Jis taip pat minėjo vietas ant Šeškinės kalno ar kituose naujuose rajonuose.

Anksčiau ta pati komisija taip pat nepritarė šiam projektui, siūlydama idėjos iniciatoriams kreiptis į valstybines institucijas. Užsienio reikalų ministerija į komisijos paklausimą atsakė, kad jei Vilniuje atsirastų Tibeto vardu pavadintas skveras, tai nepažeistų Kinijos, kuriai priklauso šis regionas, teritorinio vientisumo ir "vienos Kinijos" politikos.

Tuo metu savivaldybės Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komitetas prieš mėnesį pritarė idėjai Tibeto vardo skverą įkurti sostinės Užupio rajone. Anot V.Martikonio, šio skvero atžvilgiu neigiamas Pavadinimų, paminklų ir atminimų lentų komisijos sprendimas yra patariamojo pobūdžio ir netrukdytų projektui keliauti į savivaldybės tarybos kolegijos darbotvarkę.

Tibeto skverelio iniciatyvą palaiko UNESCO komisija Lietuvoje, tarpparlamentinė grupė ryšiams su Tibetu, Tibeto kultūros fondas, Jurgos Ivanauskaitės kūrybos paveldo centras.

Nors Lietuva Himalajų kalnuose esantį regioną laiko Kinijos dalimi, tačiau kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis yra pareiškusi susirūpinimą dėl neramumų Tibete bei pasisakiusi už taikų Kinijos valdžios ir tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos santykių sureguliavimą.

 


Šiame straipsnyje: Tibeto skveras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių