Vilnius vėl lenda į skolas (papildyta)

Vilniaus miesto valdžia ketina iš Europos investicijų banko skolintis daugiau kaip 30 mln. litų vakarinio aplinkkelio statyboms ir darželių bei mokyklų renovacijai.

Tik europiniams projektams

Vilniaus savivaldybė jau išnaudojusi visus skolinimosi limitus. Jai leista imti paskolas, jei bendra jų suma neviršija 50 proc. viso savivaldybės metinio biudžeto. Pernai Vilniaus valdžios ilgalaikės paskolos siekė apie 600 mln. litų. Tai – pusė visų valdžios pajamų. Mat pernai savivaldybės biudžetas siekė 1,2 mlrd. litų.

Šiais metais planuojamas gerokai skurdesnis miesto iždas, sieksiantis vos 970 mln. litų. Kadangi didžioji paskolų dalis persikelia ir į šiuos metus, valdžios skolinimosi galimybės beveik išsemtos.

Tačiau Vyriausybė skolų nustekentai savivaldybei atvėrė kitas duris – leido palankesnėmis sąlygomis skolintis, bet tik ES finansuojamiems projektams. Mat tam Finansų ministerija iš Europos investicijų banko praėjusį kovą pasiskolino apie 1,1 mlrd. litų. Iš jų ir būtų dengiama Vilniaus valdžios dalis.

Grąžins skolas verslui

Savivaldybės skaičiavimu, šiemet ES finansuojamiems projektams ji turėtų išleisti apie 22,9 mln. litų, kitais metais – apie 7,26 mln. litų. Iš viso susidaro daugiau kaip 30 mln. litų suma, už kurią butų renovuojami vaikų darželiai, mokyklos, tiesiamas vakarinis aplinkkelis. Šie projektai privalo būti baigti per 2010– 2011 m.

"Mano pasirinkimas labai paprastas: arba aš gaunu kokiomis nors sąlygomis tuos 30 mln. litų, arba aš jų iš viso negaunu, bet tada sėdime visi ir krapštome galvas, kaip baigti šiuos projektus. Juos vis tiek reikia vykdyti. Už kai kuriuos jų jau skolos kabo. Jeigu laiku mes tų projektų nepabaigsime, reikės grąžinti investuotas lėšas ir dar baudą sumokėti", – aiškino savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktorius Edmundas Kačkus.

"Be to, ši paskola mums suteikia galimybę atlaisvinti dalį biudžeto lėšų, kad galėtume kitas miesto skolas mokėti. Už atliktus darbus rangovams esame skolingi apie 360 mln. litų", – planus atskleidė savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas.

Palankesnės sąlygos

Finansų ministerija iš Europos investicijų banko paskolą ėmė gana palankiomis sąlygomis. Metinės paskolos palūkanos siekia apie 4 proc. Finansų valdymo ir apskaitos departamento direktoriaus tikinimu, jeigu tiesiogiai skolintųsi pati savivaldybė, ji galėtų tikėtis 5,5 proc. ir didesnių metinių palūkanų.

Ministerijos paimta paskola bus pradėta grąžinti nuo 2016 m. ir atiduodama ne ilgiau kaip per 25 metus. Tokiomis pačiomis sąlygomis ministerija galėtų perskolinti būtinus 30 mln. litų Vilniaus miesto valdžiai.

"Finansų ministerija, kuri skolinasi valstybės vardu, turi galimybę skolintis palankesnėmis sąlygomis nei savivaldybė. Perskolindama savivaldybėms Vyriausybė nesiekia uždirbti, todėl lėšos perskolinamos tomis pačiomis sąlygomis, tik su nedideliu administravimo mokesčiu. Jeigu Vilniaus savivaldybė laiku negrąžintų paskolos ar nemokėtų palūkanų, lėšos būtų įskaičiuojamos iš savivaldybei skiriamos dotacijos arba iš savivaldybės biudžeto gautų pajamų", – tvirtino Finansų ministrės patarėja Giedrė Balčytytė.

Pasinaudojo 11 savivaldybių

Vilniaus miesto taryba kitą trečiadienį turėtų pritarti savivaldybės Finansų valdymo ir apskaitos departamento siūlymui kreiptis į Finansų ministeriją dėl paskolos. Atsakymo tikimasi sulaukti per du mėnesius.

Paskolos klausimą pirmiausia svarsto Valstybinė paskolų komisija. Ji išnagrinėja viskas paskolos suteikimo galimybes ir teikia pasiūlymus Vyriausybei. Pastaroji priima galutinį sprendimą: suteikti paskolą savivaldybei ar ne.

Finansų ministerijos duomenimis, perskolinimo sutartys jau pasirašytos su 11 šalies savivaldybių. Didžiausia paskolos suma siekia daugiau kaip 7 mln. litų, mažiausia – apie 0,1 mln. litų. Bendra šių 11 sutarčių suma – per 20 mln. litų.


Savivaldybės 2010–2011 m. lėšų poreikis:

Konferencijų turizmo galimybių Vilniaus mieste ir apskrityje plėtrai – 182,9 tūkst. litų (682,9 tūkst. litų);

Vakarinio aplinkkelio pirmo etapo, nuo Oslo g. iki L.Asanavičiūtės g., statybai – 22 mln. litų (167,8 mln. litų);

Naujų transporto rūšių Vilniuje specialiajam planui rengti – 123,7 tūkst. litų (824,83 tūkst. litų).

Iš viso: 22,3 mln. litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių