Vilnius toliau šelps „Siemens“ areną

Savivaldybė atleido “Siemens” ir “Lietuvos ryto” arenas nuo nekilnojamojo turto mokesčio. Miestui toks sprendimas per dvejus metus kainuos milijoną litų.

Ramybė - dvejus metus

Vilniaus miesto taryba patenkino bendrovės “Universali arena” ir viešosios įstaigos “Krepšinio rytas”, valdančių atitinkamai “Siemens” ir “Lietuvos ryto” arenas, prašymą atleisti šiuos statinius nuo 2010-2011 m. nekilnojamojo turto (NT) mokesčio.

Privačios “Siemens” arenos savininkai per dvejus metus sutaupys 874 tūkst. litų, o “Lietuvos ryto” krepšinio klubas - 136 tūkst. litų. Iš viso miesto biudžetas neteks maždaug milijono litų pajamų.

“Tai yra seni Artūro Zuoko (buvusio Vilniaus mero - red. past.) susitarimai su „Rubicon group“, kurie įpainiojo savivaldybę į nemažų lėšų dalijimą už dyką. Pagal įstatymus, net negalima atleisti verslininkų nuo mokesčių iš karto dvejiems metams. Galbūt po metų jau bus nauja valdžia, o jie, ponai, nori kitiems uždėti tą naštą“, - netiesioginę savivaldybės paramą arenų valdytojams kritikavo miesto tarybos narys Algirdas Gricius.

Skundžiasi nuostoliais

Bendrovės „Universali arena“ prašyme savivaldybei netaikyti NT mokesčio dėstoma, kad renginių, vykstančių didžiausioje sostinės arenoje, skaičius pastaruoju metu sumažėjo 40 proc., panašiai krito ir jų lankomumo rodikliai. Esą bendrovė per pirmąjį šių metų ketvirtį patyrė 400 tūkst. litų nuostolių.

„Universalios arenos“ generalinis direktorius Žygimantas Grigas dienraščiui aiškino, kad nekilnojamojo turto mokestis arenai būtų „nepakeliama našta“.

„Užsienio šalyse panašaus pobūdžio statiniai yra dotuojami, nes renginiai juose vyksta ne kiekvieną dieną, o tokių valstybei strategiškai svarbių vietų išlaikymas kainuoja dideles sumas. Be to, šiemet Vilniuje vyks Europos jaunių krepšinio čempionatas, kurį remia savivaldybė, o kitais metais - Europos vyrų krepšinio čempionatas. Šie tarptautiniai renginiai neabejotinai pritrauks daug žiūrovų iš užsienio ir reprezentuos Vilniaus miestą, todėl savivaldybės prašoma į tai atsižvelgti“, - teigė Ž.Grigas.

„Lietuvos ryto“ klubo valdybos pirmininkas Jonas Vainauskas kalbėtis su dienraščio žurnalistu apie prašymo atleisti to paties pavadinimo areną nuo NT mokesčio motyvus griežtai atsisakė, pataręs daugiau jo netrukdyti.

Mėgaujasi dėmesiu

Palankių savivaldybės sprendimų „Siemens“ arena, į kurią privatus kapitalas yra investavęs 65 mln. litų, susilaukia nebe pirmą kartą. Statinio valdytojai iki šiol taip pat būdavo atleidžiami nuo NT mokesčio, be to, savivaldybė 2003 m. nemokamai verslininkams perleido 61 hektaro dydžio žemės sklypą, kuriame išdygo ne tik naujoji arena, bet ir vandens pramogų parkas, gyvenamieji namai, prekybos centras. Didžiulis sklypas greta Ozo gatvės kai kurių šaltinių vertintas šimtamilijoninėmis sumomis.

„Reikia padėkoti už tai A.Zuokui ir Algirdui Brazauskui (tuomečiam premjerui - red. past.). Tai buvo jų dovana „Rubicon group“. Jie tiesiog padovanojo tą žemę, plaudami smegenis, kad ten tremtiniai gaus butus, parkas žaliuos, antys plaukios. Dabar juk nieko panašaus ten nematome“, - piktinosi A.Gricius.

Šių metų pradžioje savivaldybę buvo pasiekęs "Universalios arenos" prašymas atleisti statinį nuo NT mokesčio net penkeriems metams, tačiau tarybos palaikymo jis nesulaukė.

„Siemens“ arena iki šių metų pradžios priklausė „Rubicon group“ verslo imperijai. Išsiskyrus „Rubicon group“ akcininkų keliams, arena atiteko trims nuo pagrindinės verslo grupės atskilusiems akcininkams - Rimantui Bukauskui, Arūnui Mačiuičiui ir Remigijui Lapinskui.


Komentaras

Arūnas Štaras, Liberalų sąjūdžio frakcijos vadovas:

„Negalima nieko atleisti nuo mokesčių, įskaitant ir „Siemens“ areną. Jei reikia paremti, galima tai padaryti tiesiogiai iš biudžeto, siekiant tikslinių rezultatų. O sprendimams atleisti nuo mokesčių nežinant rimtų argumentų, kodėl vieną įmonę reikia atleisti, o kitą - ne, nepritariu ir niekad nepritarsiu. Savivaldybė skundžiasi, kad trūksta pinigų įprastai veiklai finansuoti, bet lengva ranka atsisako dalies įplaukų į biudžetą. Tai - tikrai nelogiška.“


Šiame straipsnyje: Siemens arena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių