Vilnius šeštadienį prisijungs prie pasaulinės Žemės valandos

Kovo  23 d. 20:30 val. nuo Sidnėjaus iki Tokijo dangoraižių, Empire State pastato iki Vilniaus senamiesčio - ilgas sąrašas garsiausių pasaulio objektų dalyvaus Žemės valandoje, didžiausioje pasaulyje aplinkosaugos iniciatyvoje.

Prisidės daugiau nei 150 valstybių: Palestina, Japonija, Tunisas, Galapagai, Lietuva ir daugybė kitų.

Vilniuje ges Arsenalo g., Vrublevskio g., Karaliaus Mindaugo tiltas, Žygimantų g., Šventaragio g., B. Radvilaitės g., Trijų kryžių kalnas, S. Daukanto aikštė, Prezidentūra, Universiteto g. Pilies g., Šv. Jonų g., Šv. Jonų bažnyčia, Didžioji g., Vokiečių g., Rotušė, Rotušės aikštę, Aušros vartų g., Aušros vartų koplyčia, Gedimino pr., Nepriklausomybės aikštę, Seimo rūmai, Gedimino pilis bei Nacionalinis muziejus, televizijos bokštas, Swedbank pastatai.

Startą akcijai 20:30 val. Rotušės aikštėje duos meras Artūras Zuokas. Taip pat tems Airijos bei Švedijos ambasadų pastatai.

Kaune bus užtemdytos Rotušės a., Vilniaus g., Laisvės al. Rotušės a. nuo 20:30 val. gyventojai kviečiami formuoti užrašą - Žemės valandos simbolį „60“, vyks folkloro ansamblių koncertas, sveikins meras Andrius Kupčinskas.

Prisideda ir mažieji miesteliai bei bendruomenės Šiaulių raj. bus atjungtas gatvių apšvietimas Raudėnų, Dirvonėnų ir Girkautų kaimuose. Daugiau informacijos apie temdomus objektus www.zemesvalanda.lt skiltyje Naujienos.

Ištikimas Žemės valandos ambasadorius Prezidentas Valdas Adamkus sakė:

„Bet koks žingsnis teigiamų pokyčių link prasideda nuo simbolio ir konkrečios problemos įprasminimo. Tebūnie “Žemės valanda„  - tai tas atspirties momentas, kai galime sustoti ir apmąstyti, ką jau esame nuveikę dėl savo aplinkos ir išsikelti naujų tikslų ateičiai“.

O 2013 m. Žemės valandos ambasadoriumi sutikęs tapti Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Ričardas Malinauskas kvietė prisidėti visus Lietuvos gyventojus:

'Kiekvienas prisijunkime prie akcijos nelaukdami, kol tai padarys kas nors kitas,- nes kiekvienas iš mūsų ir yra „tas kitas“. Kiekvienas padovanokime Žemei atokvėpio valandą."

Gyventojai, miestai ir organizacijos kviečiamos ne tik bent vienai valandai temdyti nebūtinus šviesos ir kitus energijos šaltinius bei siųsti vaizdus organizatoriams, bet ir prisijungti prie kampanijos „Mesk iššūkį vardan planetos išsaugojimo“.  Ši ilgalaikė Žemės valandos iniciatyva jau duoda konkrečių rezultatų.

Žemės valandos kampanijos „Mesk iššūkį vardan planetos išsaugojimo“ paskatinti žmonės iš įvairių pasaulio kampelių turėjo galimybę imtis prieinamų veiksmų tiek individualiai, tiek grupėmis, kad paskatintų darnią planetos ateitį. Rusijos komanda, surinkusi 120,000 peticiją palaikančių parašų, kad būtų priimtas ilgai laukas įstatymas, ginantis šalies jūras nuo naftos pramonės taršos. Peticija, kuri buvo dalis kampanijos „Mesk iššūkį vardan planetos išsaugojimo“ buvo pateikta Rusijos Vyriausybei ir tapo instrumentu pateikiant įstatymo projektą dūmai.

Botswanoje, kadenciją baigęs Prezidentas Festus Mogae įsipareigojo per ketverius metams pasodinti per milijoną medžių. Tai taip pat buvo Žemės valandos „Mesk iššūkį vardan planetos išsaugojimo“ dalis.

JAV, beveik 35,000 skaučių prisidėjo prie Žemės valandos 2012 m. parengdamos Energijos taupymo projektą ir įdiegiant 132,141 energiją taupančių lempų namuose ir bendruomenių centruose. Taip jos prisidėjo prie CO2 emisijos mažinimo ekvivalentu lygiu 7,495 medžių indėliui per metus.

Gyva Žemės valandos 2013 transliacija http://earthhour.org/live

Žemės valanda 2013 vyks 20.30 - 21.30 šeštadienį, kovo 23 d.


Šiame straipsnyje: žemės valandaVilniusrenginys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių