Vilnius prieš atominę elektrinę Baltarusijoje

Vilniaus miesto valdžios nežavi baltarusių užmojai statyti 2400 MW atominę elektrinę šalia Lietuvos sienos.

Trečiadienį miesto taryba priėmė rezoliuciją, nepritariančią tokiems planams. Sostinės valdžia ragina Vyriausybę pateikti neigiamą išvadą dėl Baltarusijos atominės elektrinės poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos ir ypač dėl statyboms pasirinktos vietos.

Rezoliucijoje Vilnius rekomenduoja šalies valdžiai siekti susitarimo ir bendradarbiavimo su Baltarusijos respublika dėl saugių ir geros kaimynystės principus atitinkančių priemonių, kurios užtikrintų patikimą ir pakankamą aprūpinimą energijos resursais pagal abiejų šalių poreikius.

Rezoliucijoje siūloma spartinti nacionalinėje energetikos strategijoje numatomų priemonių įgyvendinimą ir skatinti suinteresuotų pusių bendradarbiavimą dėl energetikos projektų įgyvendinimo regione.

Atkreipiamas dėmesys, kad planuojama ūkinė veikla gali turėti neigiamą poveikį Lietuvos aplinkai ir ypač Vilniui, nes eksploatuojant atominę elektrinę būtų pakeistas Neries upės hidrologinis režimas. Be to, galima radionuklidų pernaša tiek vandeniu, tiek oru. Įvykus reaktoriaus avarijai galėtų kilti grėsmė Lietuvos aplinkai ir gyventojų sveikatai, tai pareikalautų didelio masto evakuacijos iš tankiai apgyvendintų teritorijų.

Portalas primena, kad Baltarusija planuoja statyti su branduolinius reaktorius Gardino ir Mogiliovo srityje. Prioritetine laikoma Astravo aikštelė gardino srityje. Atstumas nuo šios aikštelės iki Lietuvos sienos yra 23 km, o iki Vilniaus – mažiau nei 40 km. Statybos darbus numatoma pradėti šiemet, o pirmą reaktorių paleisti 2016-aisiais.


Šiame straipsnyje: elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių