Vilnius pirmiausia pražysta miestiečių kieme

Savo gyvenamąją aplinką želdiniais puoselėjantys vilniečiai vakar sostinės Rotušėje buvo apdovanoti už indėlį, kuriant Vilniaus veidą.

Apdovanojimų ceremonija vainikavo 13-ą kartą rengtą gražiausiai tvarkomų balkonų ir miesto teritorijų apžiūros konkursą „Žydintis Vilnius – 2010“. 

Vilniečiai varžėsi dėl gražiausiai apželdinto privataus ir organizacijų balkono, geriausiai sutvarkyto daugiabučio namo kiemo, gražiausiai sutvarkytos aplinkos individualių gyvenamųjų namų, įstaigų ir organizacijų teritorijų, kotedžų, blokuotų mažaaukščių namų grupėje.

Organizacinis konkurso komitetas, apžiūrėjęs ir įvertinęs seniūnijų rekomenduotus balkonus, aplinką ir kiemus, išrinko gražiausius bei labiausiai puošiančius Vilniaus miestą. Vakar buvo apdovanojami 34 gražiausi objektai iš Naujamiesčio, Žvėryno, Verkių, Senamiesčio, Šeškinės, Karoliniškių, Pašilaičių, Panerių, Šnipiškių, Naujininkų, Lazdynų ir Fabijoniškių seniūnijų.

Vienas gražiausių balkonų Naujamiesčio seniūnijoje gėlėmis žydi Pakalnės gatvės 7- numeriu pažymėtame name. Balkoną puoselėjanti Jūratė Mincė kuklinosi įvertinimo ir savo darbo nesureikšmino. „Bute nelabai įmanoma auginti žydinčių gėlių, nes trūksta šviesos. Todėl tą žiedų stygių kompensuojame balkone. Pamatai gražią gėlę, nuperki ir pakabini. Vasarą norisi spalvų“, – šypsojosi J.Mincė.

Individualių gyvenamųjų namų kategorijoje Šnipiškėse laurus nuskynė Skaistės ir Vidmanto Vansavičių sodyba. Maišiagalos gatvėje prieš 15 m. apsigyvenę sutuoktiniai nedelsdami raitojosi rankoves ir liejo prakaitą tūpinėdami prie želdynų.
„Aplinkos tvarkymas laiko užima, tačiau suteikia gerų emocijų. Su vyru mėgstame daugiamečius augalus, nereikalaujančius ypatingos priežiūros. Kieme žaliuoja tujos, eglutės, žydi kanos, vijoklinės rožės, „ledinukai“, bijūnas lūžta nuo žiedų, vandenyje plauko lelijos“, – pasakojo S.Vansavičienė.

Aplinką Vansavičiai kuria pagal savo skonį ir fantaziją. „Manau, Vilniuje yra ir gražesnių sodybų, tačiau mūsiškėje viskas daryta savo rankomis. Daugėja tokių, kurie aplinką kuria, pasisamdę landšafto architektus. Tačiau mes labiau vertiname tai, kas puoselėjama savo triūsu ir išmone“, – kalbėjo S.Vansavičienė.    

Apdovanojimus už aplinkos puoselėjamą Vilniaus miesto savivaldybė teikia, skatindama miestiečius sekti gerais pavyzdžiais ir ragindama prisijungti prie konkurso „Žydintis Vilnius“. Girdi, kuo išradingiau vilniečiai tvarkys savo aplinką, tuo sostinė bus patrauklesnė verslui ir turizmui.

Kasmet konkurse „Žydintis Vilnius“ apdovanojami vis nauji laureatai, todėl aplinkos puoselėjimo naujokai nekonkuruoja su ilgamete patirtimi galinčiais pasigirti sodininkais ir gėlininkais.
Ateityje svarstoma galimybė konkurso laimėtojų namus pažymėti specialiomis lentelėmis, bylojančios, kad ten gyvena aplinkai draugiški šeimininkai. 


Šiame straipsnyje: balkonasgėlės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių