„Vilnius Jazz 2011“ festivalyje – unikalūs projektai

XXIV tarptautinis „Vilnius Jazz“ festivalis jau padėjo paskutiniuosius potėpius oficialioje programoje ir spalio 11-16 dienomis ketina surengti išskirtinius ir netikėtus pasirodymus.

Įvadinis renginių virtinės tonas nuskambės Šv.Kotrynos bažnyčioje jau spalio 11 dieną. Į festivalio atidarymo koncertą – dedikaciją 100-osioms M.K.Čiurlionio mirties metinėms pakvies saksofonininko L.Mockūno, šviesos dailininko I.Juzoko ir kompozitoriaus A.Bumšteino ypatinga audiovizualinė programa.

Spalio 13-16 dienomis Rusų dramos teatre vyksiantys pasirodymai ir toliau išlaikys bendrą festivalio koncepciją. Daugiausia dėmesio tradiciškai bus skirta senojo žemyno atlikėjams, užimantiems mažorinę programos dalį, tačiau pati svarbiausia savybė, išskirianti „Vilnius Jazz“ iš kitų festivalių – Tolimųjų Rytų moderniojo džiazo reprezentacija – nebus pamiršta: laukia pažintis su fusion srovės australais „Logic“ bei duetu iš Pietų Korėjos – pianiste Miyeon ir perkusininku Park Je Chun. Pusę Žemės rutulio įveikusių festivalio svečių pasirodymai įvyks spalio 13 ir 15 dienomis.

Šiais metais „Vilnius Jazz“ festivalyje pasirodys ypač stiprus Europos džiazo elitas. Nebijantiems ekstremalių džiazo eksperimentų - vienas iš dviejų festivalyje pasirodysiančių trio – „Meta Marie Louise“ ir jų acid džiazo motyvų kupinos aranžuotės arba scenoje ne mažiau eksperimentuojantys, elektroninio skambesio nevengiantys ir 2009-aisiais sostinėje klausytojus jau sužavėję prancūzai „Jean Louis“.

Šveicarų pasirodymas – festivalio atidarymo vakarą, spalio 13-ąją, o ugningiesiems prancūzams patikėta festivalio kulminacija  – uždarymo vakaras, spalio 16-oji.

Neliks nuskriausti ir ieškantys tradicinio „vėsaus“ (angl. „cool“) skambesio. Solidus jungtinis Danijos, Prancūzijos bei Vokietijos darinys – „Das Kapital“ ir „Collin Vallon Trio“ iš Šveicarijos patenkins visus išrankiausius džiazo melomanus. Kolektyvai, tarpusavyje turintys daug panašumų: tolygiai vystantys subtilias melodines linijas bei gerą nuotaiką ir saikingas improvizacijas.

Klausytojų, pasirinkusių vakarą su „Das Kapital“ laukia ir maloni staigmena  – bendras festivalio projektas su Nacionaline dailės galerija – menininkės Aurelijos Maknytės vizualizacija Vilniaus tema. Visa tai – antrąją festivalio dieną, spalio 14-ąją, o svečių iš Šveicarijos pasirodymas – spalio 15-ąją.

Nors beveik visų festivalyje pasirodysiančių atlikėjų skambesys bent iš dalies persidengs, tarp visiško eksperimentavimo ir tradicinio modalinio džiazo, tačiau „Asaf Sirkis Trio“ iš Didžiosios Britanijos ir audringasis „Martin Lubenov's Jazzta Prasta“ kvartetas iš Austrijos, scenoje užkurs tikrą Balkanų ugnį. Atlikėjai į sceną pakils spalio 13 ir 14 dienomis.

Lietuvos džiazą festivalyje reprezentuos po keturių metų pertraukos į „Vilnius Jazz“ sceną sugrįžtantis pianistas Arūnas Šlaustas. Bendras kūrėjo projektas su klavišininku Tomu Kutavičiumi – festivalio priešpaskutinės dienos, spalio 15-osios, popietę. Antrieji mūsų šalies atstovai – Lietuvos saksofono ambasadoriaus – Petro Vyšniausko ir gitaristo bei noise krypties pradininko Juozo Milašiaus duetas nuskambės spalio 16-ąją.

Paskutiniosios festivalio dienos, spalio 16-osios, popietė jau ketvirtąjį kartą dedikuota jauniesiems šalies kūrėjams ir puiki proga išvysti ateities džiazo elitą. Šįkart „Vilnius Jazz Young Power“ konkursas ypatingas: laureatų laukia išskirtinis prizas – teisė atstovauti Lietuvai Šiaurės šalių jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse „Young Nordic Jazz Comets“. Nuožmi muzikinė kova vyks tarp trijų pretendentų – „Sheep Got Waxed“, „Jazz 4“ ir „Retired Musicians Social Club“. Renginį papuoš pirmojo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso, vykusio 2006-aisiais, laimėtojai – J.Kuraičio, T.Razmus ir A.Mikalkėno trio, be to, susiklosčius teigiamoms aplinkybėms, jaunųjų džiazo talentų konkurse sulauksime ir svečių iš Skandinavijos – šių metų „Yound Nordic Jazz Comets“ laimėtojų norvegų „Hanna Paulsberg Concept“.


Šiame straipsnyje: Vilnius Jazzrenginiai Vilniuje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių