triumfas

Ką tik pasibaigusiame "Vilnius Jazz 2009“ festivalyje triumfavo  britų grupės „trioVD“ ir Marijaus Aleksos bei Liudo Mockūno projektas. Gyvos improvizacijos, skambūs akordai bei tikras, dar niekur negirdėtas džiazas sulaukė skambaus žiūrovų "bravo".

Pirmasis koncertas užsienyje

Koncertas „Vilnius Jazz 2009“ festivalyje buvo pirmasis gerai žinomos britų džiazo grupės „trioVD“ pasirodymas užsienio šalyje. Jau trejus metus gyvuojančios grupės nariai drąsiai pripažino, jog tai – išskirtinis koncertas jų muzikinėje istorijoje.

„Turime labai daug pasirodymų Jungtinėje Karalystėje, tačiau koncertuoti užsienyje pasitaikė tik dabar“, – jaudulio prieš koncertą neslėpė grupės gitaristas Chrisas Sharkey.

Muzikantai teigė, kad jiems yra tekę groti įvairiausio stiliaus renginiuose, festivaliuose. Todėl nuoširdžiai gyrė festivalio „Vilnius Jazz 2009“ lygį.

„Labai džiaugiuosi, kad turime galimybę dalyvauti tokiame puikiame festivalyje, o ypač smagu, kad kartu su mumis groja ir du lietuviai: Liudas Mockūnas bei Marijus Aleksa. Jie tikrai profesionalūs muzikantai“, – gražių žodžių renginiui bei jo dalyviams negailėjo saksofonistas Christophe de Bezenac.

Viena vienintelė repeticija

Prieš pat renginį turėdami tik vieną bendrą repeticiją lietuviai bei britai koncerte sugebėjo padaryti tikrą stebuklą.

Likus keletui valandų iki koncerto muzikantai juokaudami sakė, kad norėtų, jog iš pasitenkinimo ir džiaugsmo žmonės tiesiog šoktų iš balkonų ir bėgtų prie scenos šokti.

„Norėčiau, kad publika koncerte šėltų, klyktų, šokinėtų ir atrodytų tarsi pamišusi dėl džiazo. Neprieštaraučiau net jeigu žmonės liktų tik su apatiniais drabužiais, juk taip nutinka, kai smarkiai šokama“, – šmaikštavo C.Sharkey.

Tokios sėkmės ir pripažinimo atlikėjai tikisi ir Londono džiazo festivalyje, kuriame taip pat pasirodys kartu su L.Mockūnu ir M.Aleksa.

„Dalyvavimas Vilniaus festivalyje mums yra labai gera patirtis. Žinoma, labai džiaugiamės, jog jo organizatoriai pasiūlė mums projektą kartu su lietuviais, patikėkite, groti su jais – tikras malonumas“, - teigiama emocija tryško „trioVD“ saksofonistas.
Džiazui reikia subręsti

Visi grupės „trioVD“ nariai vienareikšmiškai sutarė, kad tokiai muzikai kaip džiazaas iš tiesų reikia subręsti ir kaip asmenybei, ir kaip muzikantui.

„Tam, kad galėtum laisvai improvizuoti ir galų gale kurti muziką, reikia didžiulės muzikinės patirties. Mes praktiškai grojame visą savo gyvenimą, o štai į grupę kartu groti susibūrėme tik prieš trejus metus. Juk tokią muziką turi ne tik mokėti groti, bet ir subtiliai jausti“, – kalbėjo C. de Bezenac.

Muzikantai pabrėžė, kad džiazas reikalauja nuolatinių ieškojimų ir naujų spalvų.

„Muziką kuriame patys ir visi drauge. Todėl galite įsivaizduoti, kiek daug laiko tenka praleisti studijoje ir repeticijų salėje“, – sakė būgnininkas Chris Bussey.

Puiki dermė

Projekto sėkme negalėjo atsidžiaugti ir saksofonistas L.Mockūnas. Esą  tokia puiki proga sudalyvauti ne tik Vilniaus, bet ir Londono džiazo festivalyje pasitaiko ne kasdien.

„Gera, labai gera“, – po repeticijos kalbėjo muzikantas.“ Dar dabar negaliu atsikvošėti, kaip buvo puiku groti. Esu įsitikinęs, kad ir džiazo mylėtojai palaikys mūsų susibūrusį kolektyvą“, – pozityviai nusiteikęs kalbėjo lietuvis.

L.Mockūnas vylėsi, jog tai nebus vienkartinis projektas ir tokiais sėkmingais pasirodymais muzikantai galės ir toliau džiuginti publiką.


Šiame straipsnyje: Vilnius JazzTrioVD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių