„Vilnius Jazz 2008“ festivalio žvaigždė - Davidas Murray

Spalį Vilniuje vyksiantis XXI džiazo muzikos festivalis „Vilnius Jazz“ be Lietuvos muzikantų pasirodymų pristatys ir svečius iš Prancūzijos, Japonijos, JAV, Izraelio, Estijos, Latvijos ir Graikijos.

Ryškiausia festivalio žvaigždė - "David Murray Black Saint Quartet" iš JAV Rusų dramos teatre pasirodys spalio 11 dieną, 20 val.

Saksofonininkas, klarnetininkas, grupių lyderis ir kompozitorius
Davidas Murray'us yra viena šlovingiausių Niujorko džiazo scenos figūrų.

Muziko apdovanojimų kolekcijoje puikuojasi „Grammy“, danų
„Jazzpar Prize“, „Ralph J.Simon Rex Award“ apdovanojimai.

Davidas Murray'us pripažintas „Village Voice“ 9-ojo dešimtmečio muzikantu, „Newsday“ - Metų muzikantu bei „Guinness Jazz“ festivalio Airijoje pažiba .

Saksofonininkas jau karjeros pradžioje pelnė daug žadančio muzikanto reputaciją. Jo skonį formavo džiazas, bliuzas ir gospelas.

Vaikystėje Davidas su broliais ir tėvais grojo bažnyčioje ir mokėsi muzikos pas savo motiną vargonininkę. Tačiau greitai D.Murray'aus idealai pasikeitė.  "Pomona" koledže Los
Andžele saksofonininko mokytoju tapo Ornette Colemano bendražygis trimitininkas Bobby Bradfordas. Čia užsimezgė Davido draugystė su rašytoju Stanley Crouchu, tapusiu neoficialiu jo viešųjų ryšių agentu ir populiarintoju.

1975-aisiais įsikūręs Niujorke D.Murray'us tvirtai pasuko laisvojo džiazo pranašų Alberto Aylerio ir Archie Sheppo keliu. 

Per 33 karjeros metus muzikas išleido daugiau kaip 130 albumų - tuo gali pasigirti retas šiuolaikinio džiazo kūrėjas.

Naujausias D.Murray'aus albumas "Sacred Ground" pasirodė pernai.  Jis įrašytas su Cassandra Wilson ir "Black Saint Quartet". 
D.Murray'us atgaivino daugiau kaip 20 metų egzistavusį kvartetą, kurio istoriją saugo italų kompanijos "Black Saint" įrašai.  Saksofonininkas čia išleido 17 albumų.

"Black Saint Quartet" atlieka senąjį savo repertuarą bei naujas
kompozicijas.  Tai besiremiantis į tradicijas ir kartu atviras naujoms idėjoms džiazas.

Festivalis „Vilnius Jazz 2008“ vyks spalio 9 - 12 dienomis, Vilniuje, Rusų dramos teatre.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių