Vilnius ir Varšuva pasirašė susigiminiavimo deklaraciją

Vilniaus rotušėje Vilniaus meras Artūras Zuokas ir Varšuvos miesto prezidentė Hanna Gronkiewicz-Waltz pasirašė Lietuvos ir Lenkijos sostinių susigiminiavimo deklaraciją. Šią savaitę minima 15 metų Vilniaus ir Varšuvos miestų bendradarbiavimo sukaktis, rašoma savivaldybės pranešime.

„Tikiu, kad ši draugystė tampa gera atsvara kartais kylantiems politikų konfliktams. Turime šimtmečiais skaičiuojamą bendrą istoriją ir drauge verčiame naujus jos puslapius, tad šiandienos susitarimas yra dar vienas įrodymas, kad geriems santykiams yra pasiruošusios abi šalys.

Šiandien Vilniuje lenkiškai kalba apie 18 procentų gyventojų, turime 16 mokyklų, kuriose mokoma lenkų kalba, kelis kultūros centrus, meno kolektyvus. Tad galime džiaugtis, jog lenkų bendruomenė turi puikias sąlygas saugoti savo kultūrinį bei tautinį tapatumą ir kartu yra aktyvi kuriant daugiakultūrinį Vilnių“, - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Lenkijos sostinės Varšuvos prezidentė Hanna Gronkiewicz-Waltz džiaugėsi ilgalaikiu miestų bendradarbiavimu.

„Per pastaruosius 15 metų miestai nuėjo ilgą kelią, tapdami visateisėmis Europos Sąjungos sostinėmis. Naujos investicijos padėjo modernizuoti ir atnaujinti mūsų miestus. Abu miestai yra patrauklūs savo gyventojams. Judėjimo laisvė ir naujos komunikacijos galimybės leidžia abiejų miestų  gyventojams glaudžiai bendrauti, keistis idėjomis, plėtoti mokslą, puoselėti kultūrą ir taip tapti vieningos Europos piliečiais. Tačiau ne tarp institucijų kontaktai svarbiausi, o tarp žmonių – vilniečių ir varšuviečių. Šio vakaro koncertas filharmonijoje Vilniuje, kur bus atliekami gerų bičiulių – lietuvių ir lenkų kompozitorių kūriniai,  gražios draugystės pavyzdys “, – sakė H. Gronkiewicz-Waltz.

Renginio metu pabrėžta ekonominio bendradarbiavimo, energetinių projektų svarba, mainų patirtis. Miestai iki šiol sėkmingai bendradarbiauja kultūros, švietimo, sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos, sporto, turizmo, komunalinio ūkio, aplinkos apsaugos, viešosios tvarkos ir miesto transporto srityse. Jungiamąja miesto bendradarbiavimo grandimi yra keitimasis gerąja savivaldybių darbo patirtimi – įgyvendinant bendrus projektus, forumus, jubiliejinių datų minėjimus, kultūrinius ir kt. renginius.

Pirmoji Vilniaus ir Varšuvos bendradarbiavimo sutartis buvo pasirašyta 1998 m. balandžio 1 d. Varšuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių