Vilnius gedi su visa Lenkija - ambasados prieigas šildo žvakės

Gedint šeštadienį žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio prie šios šalies ambasados Vilniuje žiba žvakių liepsnų jūra.

Pirmosios gėlės ir žvakių liesnelės šalia Lenkijos diplomatinės atstovybės Vilniuje, Smėlio gatvėje, atsirado šiek tiek po vidurdienio. Lietuviai, lenkai ir kitų tautybių gedintys žmonės atvažiuodavo prie atstovybės ir pagerbdavo žuvusiuosius malda ir tylos minute.

Bėgant valandoms žmonių užuojauta tolydžio augo. Šeštadienio vakarą visos Lenkijos ambasados Lietuvoje prieigos skendo žvakėse. Žmonės prie lenkų atstovybės pastato traukė vienas po kito, dažnas šluostė ašaras.

Prie ambasados pastato iš pradžių gulė rožės, chrizantemos, balti gvazdikai, tulpės. Vėliau žmonės ėmė nešti vainikus su užuojautų juostomis. Atėję žmonės sako esantys nepaprastai sukrėsti, neslepia susijaudinimo. Verkia netgi vyrai.

Atvykę prie ambasados, vilniečiai pirmiausia persižegnija ir sukalba maldą. Kai kurie žemai nusilenkia, klaupiasi ir braukia ašaras. Ne visi gali kalbėti, nes yra taip sukrėsti, kad žodžius užgniaužia ašaros. Ypač nekalbūs lenkų tautybės vilniečiai.

Žvakių ir gėlių jūra plyti ir prie Prezidento rūmų Lenkijoje. Nevilties apimti žmonės solidarizuojasi, buriasi ir tokiu būdu išlydi aviakatastrofoje žuvusius aukščiausius šalies pareigūnus ir visuomenės elitą amžinojo poilsio.


Šiame straipsnyje: Lenkijos prezidento žūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių