Vilniuje - trijų dienų tango fiesta (programa)

Vilniaus tango klubas, švenčiantis penkerių metų gimtadienį, rengia Vilniuje trijų dieną tango fiestą, kurioje bus sukviesti ne tik Lietuvos, bet ir kitų šalių tango meistrai, mylėtojai bei draugai. Tarptautinė šventė „Vilniaus tango fiesta – 2008“ spalio 10-12 dienomis.

„Tai pirmas tokio masto renginys per visą Tango klubo veiklą“, - teigia renginio iniciatoriai Irmantas Bačelis ir Giedrė Matačiūnaitė.

Organizatoriai pažadėjo puikias savaitgalio pamokas su visame pasaulyje žinomais ir vienais talentingiausių Šiaurės Europos dėstytojais ir šokėjais: Aldo Velasquez ir Alma Dujso.

„Jiedu ves pamokas drauge su tango profesionalu iš Grenlandijos Pele Madsen, kurio puikiais pedagoginiais sugebėjimais jau ne kartą yra įsitikinę Lietuvos tango šokėjai. Svarbu tai, kad tango pamokose galės dalyvauti visi: nuo visiškai tango paslapčių nepatyrusių iki šokėjų, pretenduojančių į tango meistrų titulą“, - sakė Klubo atstovai.

Šventėje žadamos ir  milongos. Taip pasaulyje vadinami tango šokio vakarėliai. Penktadienio vakarą visi kviečiami į tradicinę Vilniaus tango bendruomenės milongą, kurioje be lietuvių dalyvaus ir kviestiniai svečiai, ir švente susidomėję šokėjai iš užsienio (Šveicarijos, Italijos, Rusijos, Lenkijos, Latvijos, Estijos ir kitur).

Šeštadienio vakarą tango mylėtojų laukia „Grand milonga“. Šio pagrindinio šventės akcento metu visų laukia įvairių laikmečių tango muzika, tango meistrų ir Vilniaus tango klubo gimtadienio svečių parodomosios programos, sveikinimai, dovanos, staigmenos bei daug daug tango iki pat ryto.

„Pasauliniai tango meistrai yra sunkiai „įkandami“ postsovietiniam Rytų pasauliu“, - teigia šventės organizatoriai, su kviestiniais dėstytojais susitarę dėl žemesnių renginio kainų, - „siūlome nepraleisti progos, nes kitąmet galite būti priversti suabejoti savo piniginėmis“.

Šventinė tango programa

Penktadienį, spalio 10 d., 19 val. visų laukia pažintinė tango pamoka su fiestos dėstytojais iš užsienio. Pamoka skirta jau patyrusiems tango meną, tačiau po jos, 20 val., visų laukia tradicinė "Tango Vilnius" bendruomenės penktadienio milonga, tango šokio vakarėlis, kuriame galės pasireikšti jau nebetradiciniai lankytojai – visi, atvykusieji į tango fiestą. Penktadienio renginiai vyks "Prospekto PUBe", Gedimino pr. 2.

Šeštadienį, spalio 11 d., po intensyvių tango pamokų įvairiems šokėjų lygiams "Mulen Rūžo" klube (ant Tauro kalno, buvusių profsąjungų rūmų pastate, iš kairės), visi bus pakviesti į "Vilniaus tango fiestos" kulminacinį renginį - "Grand Milongą". Tai didysis tango muzikos ir šokio vakaras su dėstytojų ir svečių pasirodymais, prasidėsiantis 20 val., o pasibaigsiąs, kaip įprasta tango pasaulyje, paryčiais...

Vilniaus tango klubas yra ištikimas ir kitiems lotynų šokiams, todėl šeštadienio milongos metu vienoje salėje skambės margaspalvė tango muzika, o kitoje – aistringi salsos ritmai. Be to, parodomojoje programoje atvykusieji pamatys ir Vilniaus Flamenco Akademijos parodomąją programą.

Sekmadienio, spalio 12 d., vakarą, po rytinių tango seminarų ir pasivaikščiojimo su svečiais po legendinį Vilniaus senamiestį, "Vilniaus tango fiestos" dalyviai persikels į restoraną "Meksika" (Algirdo g. 2), kur visi galės siausti tradiciniame "Salsa Sisters" vakarėlyje.

Tango gimimą įtakojo ir lietuviai

Prieš pusantro šimtmečio į Argentiną iš Europos plūdo masės emigrantų. Tarp jų buvo ir mūsų seneliai, kartu su mišria Buenos Airių liaudimi grodavę ir šokdavę priemiesčių vakarėliuose.  „Galime didžiuotis, kad ir lietuviai įtakojo tango gimimą“, - sako šventės organizatoriai.

XX a. pradžioje tango atkeliavo į Vakarų Europą, kur pelnė galutinį pripažinimą. Tačiau pokario Lietuvoje argentinietiškas tango buvo priskirtas prie „buržuazijos atgyvenų“ ir per penkis socializmo dešimtmečius jis faktiškai išnyko.

Atsivėrus vartams į Vakarus, amžių sandūroje socialusis tango grįžo ir į mūsų šalį.

Aštuoneri naujieji tango metai Lietuvoje po pusę šimtmečio trukusios pertraukos yra išties nedaug, lyginant su 150 metų tango evoliucija Vakaruose. Tačiau pastebimas didelis susidomėjimas tango muzika ir šokiu mūsų šalyje. Vis dažniau tango profesionalai kviečiami atvykti ir į Lietuvą.


Šiame straipsnyje: tango

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių