Vilniuje teberiogso 400 chemikalais užterštų statinių

Vilniaus aplinkosaugininkams nepavyksta priversti verslininkų sutvarkyti sostinės pakraštyje esančių pavojingų atliekų.

Šį pavasarį išvežus senus pesticidus, po atviru dangumi teberiogso maždaug 400 chemikalais užterštų statinių.

Bendrovė, pasak aplinkosaugininkų, turinti sutvarkyti pavojingas atliekas, nepaiso pareigūnų nurodymų.

Vilniaus pakraštyje dešimtmetį pragulėję bendrovės „Tavilta“ čia suvežti seni pesticidai šį pavasarį pagaliau išgabenti į Švediją.

Tam prireikė beveik 600 tūkst. litų, kuriuos aplinkosaugininkai siekia prisiteisti iš minėtos bendrovės. Tačiau čia teberiogso 400 pesticidais užterštų statinių, keliančių grėsmę.

Vilniaus miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėjo pavaduotojas Vytautas Eidikonis sakė, jog statinės yra užterštos pavojingomis cheminėmis medžiagomis ir priklauso bendrovei „Ekovita“.

„Ne vienu privalomuoju nurodymu ši bendrovė buvo įpareigota šias pavojingas atliekas statinėse perduoti  įmonei, turinčiai teisę jas tvarkyti“, – pastebėjo V. Eidikonis.

Pasak bendrovės „Ecovita“ vadovės, statinės bendrovei nepriklauso. Esą jie tik tvarkė „Taviltos“ pesticidus, bet darbus nutraukė dėl neatsiskaitymo.

„Jos nepriklauso bendrovei „Ecovita“. Tas statines turėtų išvežti „Žalvaris“, nes jis ir laimėjo konkursą pavojingoms atliekoms iš Liudvinavo gatvės išvežti“, – teigė UAB „Ecovita“ direktorė Rūta Peteržikaitė.

Tačiau aplinkosaugininkai tvirtina kad statines išvežti kartu su pesticidais sutrukdė bendrovės „Ekovita“ prašymu paskirtas areštas. Tad dabar ši bendrovė ir privalo sutvarkyti atliekas.

„Yra pačios „Ekovitos“ raštas, kur aiškiai įvardijama, kad statinės – jų nuosavybė. Yra atsiųstos departamentui sąskaitos-faktūros. Taip pat pagarsėjusi antstolė yra areštavusi tas statines ir areštu pasakyta, kad savininkas „Ekovita“, – informavo Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius.

Ir viena, ir kita pusė skundžiasi teismams, kurių maratonas gali užtrukti ne vienus metus, tad ko gero ir pavojingos aplinkai bei žmonių sveikatai užterštos statinės dar ilgai riogsos po atviru dangumi.


Šiame straipsnyje: EcovitaTaviltapesticidai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių