Vilniuje - svečias iš Tibeto

Šiandien Vilniaus Mokytojų namuose su vilniečiais bendraus buvęs politinis kalinys iš Tibeto Gyaljongu Tsetrinu. Susitikimo metu bus rodomas ir dokumentinis filmas apie Tibetą.

38-erių Gyaljongas Tsetrinas nuo 1987 metų nuosekliai kovoja už žmogaus teises ir tibetiečių laisvę. Nuo 1992 m. už savo veiklą jis buvo suimtas penkis kartus. Išėjęs į laisvę jis suprato, kad nebegalės tęsti normalaus gyvenimo dėl nuolatinių valdžios persekiojimų, todėl 2002 metais buvo priverstas bėgti iš Tibeto, nuo tada gavo politinį prieglobstį Šveicarijoje. Persikėlęs gyventi į Šveicariją jis nuolat palaiko ryšį su savo tėvynainiais Tibete ir tęsia 1987 m. pradėtus darbus.

Vakaro metu bus rodomas ir dokumentinis filmas apie Tibetą - „Leaving Fear Behind".

Pusvalandžio trukmės filmą nufilmavo Gyaljongo Tsetrino pusbrolis Dhondupo Vangcheno, savamokslis kinematografas iš Tibeto. Filme perteikti paprastų tibetiečių jausmai ir jų nuomonės apie Kinijos vykdomą politiką Tibete, simbolinę Olimpinių žaidynių reikšmę Tibetui bei Jo Šventenybės Dalai Lamos XIV sugrįžimą. Filme užfiksuoti nuoširdūs, įvairaus išsilavinimo tibetiečių jausmai: kalbinti žemdirbiai, verslininkai, vienuoliai, studentai, klajokliai. Jų atsakymų autentiškumas paprastai bei iškalbingai liudija apie gyvenimą, paženklintą prievartos ir diskriminacijos.

Šių metų kovo mėnesį Dhondupas Vangchenas vaizdajuostę sėkmingai persiuntė Gyaljongui Tsetrinui į Šveicariją, o filmo kūrėjas buvo suimtas.

Šiandien Indijoje Dalai Lama susitiks su kitais Tibeto atstovai ir spręs Tibeto likimo klausimą, nes, anot jo, taiki ir nuosaiki pozicija derybose su Kinija nedavė jokių rezultatų.


Šiame straipsnyje: Tibetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių