Vilniuje - sutrikusio intelekto žmonių rankdarbių mugė ir aukcionas

Ketvirtadienį šalia Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis” pastato rengiama sutrikusio intelekto žmonių rankdarbių mugė.

Gražiausiai pavasario šventei - Motinos dienai - skirta Geros kaimynystės ir santykių šventė „Draugystės tiltai apleistuose praeities kiemuose“ vyks adresu Kalvarijų gatvės korpusas 143.

Be rankdarbių mugės čia taip pat vyks geriausių rankdarbių aukcionas, skambės muzika, vyks bendravimas, keitimasis idėjomis ir ateities planais.

2010 metai visoje Europos sąjungoje paskelbti socialinės atskirties ir skurdo mažinimo metais. Pasak organizatorių, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ asociacijos vadovės Danos Migaliovos, ekonominiai nepritekliai, finansiniai sunkumai, maisto stoka yra  lengviau įveikiami dalykai nei dvasinis skurdas, susvetimėjimas,  nesantaika tarp žmonių, tautų, socialinių grupių.

Ji tiki, kad geri kaimynų santykiai, naujos idėjos, naujos pažintys dar labiau sutelks vietinę bendruomenę, paskatins ją naujoms veikloms. Renginio dalyviai ir svečiai iš įvairių organizacijų, verslo struktūrų, valstybinių institucijų, tarptautinių įstaigų bendraus su sutrikusio intelekto žmonėmis, jų tėvais, specialistais, galės įsigyti rankdarbių.

Ekspertai, politikai, valstybės tarnautojai, verslo atstovai  galės pasikeisti nuomonėmis apie socialinę neįgaliųjų  integraciją, pasiekimus ir iššūkius bei aptarti ir/ar susitarti dėl socialinės atskirties bei skurdo mažinimo veiksmų.

Susiformavusios neigiamos nuostatos, informacijos stoka apie sutrikusio intelekto žmonių gebėjimus, jų poreikius dar labiau didina socialinę atskirtį, izoliuoja juos, jų tėvus ir globėjus nuo visuomenės. Vien tolerancijos kitokiems žmonėms šiandien per maža, pagarba yra didesnė vertybė.

„Viskam reikia laiko, kurio taip trūksta, taigi mes žengiame pirmąjį žingsnį kviesdami visus geron kaimynystėn. Mes norime susipažinti, norime draugauti, norime pažinti Jus ir stengsimės, kad Jūs geriau pažintumėte mus“ - sako bendrijos „Viltis“ prezidentė D.Migaliova.

Lietuvoje gyvena 258 tūkst. 847 asmenys, gaunantys netekto darbingumo pensijas ar išmokas. Tai sudaro 7 proc. visų Lietuvos gyventojų. Iš jų 31 tūkst. 201 asmuo turi proto ar psichikos negalią. 2008 m. pirmą kartą pripažinta sutrikusio intelekto negalia 509 asmenims, iš jų 338 vaikams.

Projektas finansuojamas iš Nacionalinės neįgaliųjų socialinės integracijos programos ir yra „Vilties“ vykdomo projekto „Sveiki, tai aš“ dalis.


Šiame straipsnyje: mugė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių