Vilniuje statomas naujas namų kvartalas

Vilniuje prie Gulbino ežero iškils gyvenamųjų namų kvartalas. Jį pradeda statyti bendrovė „Veikmė“.

Čia iškils 19 individualių, energiškai efektyvių gyvenamųjų namų.

Naujojo „Veikmės“ pasyvių namų kvartalo statybos vyksta etapais. Pirmajame etape, pernai buvo pastatytas vienas pasyvus namas, o šiemet numatyta pastatyti dar du pasyvius namus. Vėliau, skaičiuojant kartu su pirmuoju lietuvišku pasyviu namu kvartalas bus išplėstas iki 20-ies pasyvių namų gyvenvietės. Dviejų naujų pasyvių namų statyba pradedama šių metų gegužę, o pilnai įrengti juos planuojama iki 2010 metų pavasario. Šie namai bus parduodami su pilna vidaus ir išorės apdaila bei sumontuota virtuvės įranga.

Bendrovės „Veikmė“ vadovas Eugenijus Zaremba sako, kad, nepaisant sąstingio, rinka parodė, jog naujos kartos būstai yra paklausūs. Jie patrauklūs ne vien dėl sumažintų energijos sąnaudų šildymui, bet ir dėl eksploatavimo paprastumo. Kuo mažiau įvairiausių „protingų“ sistemų, tuo mažiau sąnaudų reikalauja namo eksploatacija, aptarnavimas ir priežiūra. „Veikmės“ pasyvus namas yra paprastas, kokybiškas ir maksimaliai efektyvus“,- sako „Veikmės“ vadovas.

Pirmą lietuvišką pasyvų namą „Veikmės“ specialistai suprojektavo ir pastatė pernai. Šio dviaukščio vienbučio būsto šildymui per metus pakanka apie 15 kW/m2, tai yra net iki keturių kartų mažiau už tradicinių naujos statybos būstų energinį poreikį. Pirmasis „Veikmės“ lietuviškas pasyvus namas 2009 metais pelnė Lietuvos metų gaminio aukso medalį.

„Kol kas vyksta šio namo stebėsena. Statybinės fizikos specialistai periodiškai fiksuoja pirmojo pasyvaus namo charakteristikas, seka jo energijos sąnaudas. Manau, kad, prabėgus metams, galėsime tiksliai įvardinti kokios yra realios, faktinės jo sąnaudos“,- sako E.Zaremba.

Gegužę pradedamuose statyti naujuose „Veikmės“ pasyviuose namuose ant garažo stogo bus sumontuoti karšto vandens ruošimui skirti saulės kolektoriai. Į pasyvaus namo sistemas integruotais saulės kolektoriais siekiama dar padidinti individualių namų energinį efektyvumą. Anot E.Zarembos, statybų pramonė neišvengiamai turės judėti pastatų energinio efektyvinimo  kryptimi.

„Energinis pastatų efektyvumas bus didinamas, o reikalavimai naujai statybai - griežtinami. Tai numato ir ES statybų pramonę reglamentuojantys aktai. Juose jau kalbama apie tai, kad nuo 2018 metų visi viešos paskirties, o nuo 2020 metų ir apskritai visi naujai statomi pastatai turėtų tapti „beveik nulinių energijos sąnaudų pastatais“, - sako jis.

Pasak „Veikmės“ vadovo, jau net užsimenama ir apie „pliusinės energijos“ pastatus. Tai yra tokius pastatus, kurie daugiau energijos pagamina, nei jos suvartoja.


Šiame straipsnyje: statybosveikmė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių