Vilniuje skambės akordeono garsai (programa)

Lapkričio 12-16 d. Vilniuje vyks XII tarptautinis akordeono muzikos festivalis. Pasak organizatorių, į šį renginį pakviesti ypatingi atlikėjai, didžiosios akordeono meno žvaigždės.

Organizatorių teigimu, penkias dienas truksiantis festivalis parodys visai kitokį, dar nematytą akordeono veidą.

Programa:

Lapkričio 12 d., 18 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
„accoPREMJEROS LT": lietuvių autorių kūryba akordeonui.


Lapkričio 12-ąją, festivalio atidarymo dieną, 18 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje muzikuos lietuvių pajėgos - pasirodys vienas ryškiausių šių dienų Lietuvos akordeonistų, daugelio tarptautinių konkursų laureatas Raimondas Sviackevičius su naująją muziką propaguojančiu styginių kvartetu „Chordos" ir maištaujančiu laisvuoju menininku violončelininku M. Bačkumi. Skambės specialiai festivaliui sukurta, dar negirdėta lietuvių autorių muzika akordeonui. Jau tampa tradicija kiekviename festivalyje pristatyti lietuvių kompozitorių kūrinių akordeonui premjeras. Užpernai Raimondas atliko Žibuoklės Martinaitytės opusą akordeonui ir kameriniam orkestrui „Proveržis". Šiemet nuskambės V. Bartulio, A. Malcio, T. Makačino, V. Germanavičiaus, B. Kutavičiaus kūrinių premjeros. Aktyviai plėtodamas šią svarbią veiklą atlikėjas ir toliau propaguoja naujausią muziką akordeonui, į akordeono meno pasaulį įtraukdamas vis naujų autorių vardų, pristatydamas juos tarptautiniu mastu ir kartu atverdamas kompozitoriams, iki šiol nedrąsiai rašiusiems muziką šiam instrumentui, naujus kūrybinius klodus. Geriausi Lietuvos akordeono profesionalai, šio instrumento virtuozai mielai bendradarbiauja su R. Sviackevičiumi. Akordeonas jo rankose prabyla įvairiaspalviais tembrais, o jungiant šį skambesį su pačiais netikėčiausiais instrumentais atsiskleidžia dar platesnis šiuolaikinio akordeono galimybių spektras. „Labai norėjau, kad grojant šiems instrumentams, pavyktų „pagauti" dar neliestų jausmų virpesius..." (Vidmantas Bartulis).

Lapkričio 12 d., 20 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
Tango iššūkiai „accoTANGOelectro".


Lapkričio 12 d., 20 val. Šv. Kotrynos bažnyčios angelų sparnus vibruoti privers tango kultūros atstovai Lietuvoje - grupės „4TANGO" ir „Tango gatos" („Tango katinai").
Jaunos perspektyvios operos solistės Ievos Prudnikovaitės giliame balse nuskęsta visi tango virpesiai ir atodūsiai, kurie suteikia jos sodriam tembrui netikėtą atspalvį. Tango iššūkiai - kaip tik jai. Jausmų proveržiai ir atoslūgiai, kylantys jos balse, išsilieja drauge su aistringomis ir jaudinančiomis „4TANGO" melodijomis. Festivalio programoje atlikėjai pristatys savo ką tik išleistos kompaktinės plokštelės „Tango de fuego" muziką ir naujus kūrinius. Šv. Kotrynos bažnyčios erdvė tapo viena mieliausių ansambliui, o jų koncertuose ši salė būna sausakimša.
Jungtinis kolektyvas „Tango gatos", kuriame groja atlikėjai iš Argentinos, Brazilijos, Urugvajaus ir Lietuvos, vadovaujami charizmatiškojo Eduardo Gimenezo, žiūrovams pasiūlys šiuo metu visame pasaulyje itin populiaraus techno tango stiliaus eksperimentų puokštę, kurią akordeono garsais puoš Andrius Balachovičius. Suvienijus skirtingas muzikines patirtis - flamenko, rumbą, klasikinį bei tradicinį tango ir šiuolaikinę elektroninę muziką, - sujungus visų grupės narių temperamentus ir pojūčius, sukurta unikali tradicinio argentinietiško tango ir šiuolaikinio tango, dar vadinamo tango nuevo (liet. naujojo tango), sintezė. Grupė specialiai šiam festivaliui sukūrė intriguojančią programą.

Lapkričio 13 d., 14 val., Mokytojų namų didžioji salė.
Akordeono muzikos retrospektyva „accoORCHESTRA&more".


Nepaprastai ryškus, stilingas ir techniškai nepriekaištingas nusipelniusių Rusijos artistų Larisos bei Vladimiro Gerasimovų dueto grojimas vertas prestižinių tarptautinių festivalių scenų. Šie muzikantai klausytojus pavergia puikiu ansambliškumu, nuoširdumu, artistiškumu, emocionalumu, tembrinių spalvų įvairove ir virtuoziniu instrumento valdymu.
Akordeonų kvintetas „Concertino" - kamerinio akordeono žanro pradininkas Lietuvoje, brandus kolektyvas, šiais metais švenčiantis 30 metų kūrybinio darbo jubiliejų, įvairiose pasaulio šalyse surengęs daugiau nei 900 koncertų, laimėjęs dviejų tarptautinių akordeono muzikos konkursų Grand Prix. Kvintetas dalyvavo visuose Vilniuje rengtuose tarptautiniuose akordeono festivaliuose. Ansamblio vadovas prof. Ričardas Sviackevičius - vienas šio festivalio įkūrėjų bei iniciatorių, ir, galima drąsiai teigti, vienas akordeono muzikos Lietuvoje patriarchų. „Concertino" pasirodymuose - visuomet kokybiška, solidi ir verta dėmesio akordeono muzikos klasika.
Daugpilio akordeonų orkestras, vyriausias šio koncerto kolektyvas, kitais metais švęsiantis 50 metų jubiliejų, subrandinęs itin platų žanrinį ir stilistinį repertuarą, festivalyje pažers virtuoziškų perliukų. Orkestro nariai dalyvavo ir nugalėjo daugelyje tarptautinių konkursų ir festivalių Vokietijoje, Danijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Lietuvoje, Estijoje, Suomijoje. Grojimo tradicijas orkestre puoselėja ilgametis jo vadovas Valerijus Chodukinas.

Lapkričio 13 d., 16 val., Vilniaus rotušė.
„accoPOP": pramogaujantis akordeonas.


„Pramogaujantis akordeonas" - tai visų rūšių lengvąją akordeono muziką apjungiantis koncertas. Programoje skambės nuotaikingi, charakteringi džiazo, miuzetės, tango stilistikos kūriniai, atskleidžiantys šmaikščiąsias ir lyrines instrumento puses. Emocijos liesis per kraštus: akordeonai tarsi aktoriai graudins, juokins ir dūsaus, šokdins ir meilinsis. Koncerte numatyti trys išraiškingi pasirodymai. Baltarusijos ansamblis „Festival", vadovaujamas Vladimiro Bubeno, pelnęs didžiulę klausytojų meilę ir liaupses. Būtent 1990 m. Vilniuje surengtame tarptautiniame akordeono muzikos festivalyje įvyko pirmasis šio kolektyvo pasirodymas, jau tada nušvietęs itin sėkmingą atlikėjų koncertinę karjerą. „Festival" muzikantai rengia solinius koncertus, groja televizijos bei radijo įrašams, dalyvauja televizijos programose, yra išleidę keturias kompaktines plokšteles, groja įvairiuose prestižiniuose Europos muzikiniuose projektuose.
Rusų bajano virtuozas, kompozitorius Viktoras Novikovas, nuo 1984 m. komponuojantis ir aranžuojantis įvairių stilių muziką bajanui, turi jau daugybę gerbėjų Lietuvoje, kuriems padovanos naujų, išskirtinių kūrinių. Savo kūrinius autorius atlieka ne tik pats - juos mielai į savo repertuarą įtraukia A. Dmitrijevas, J. Vostrelovas, V. Romanko, kvintetas „Concertino", akordeonų orkestras „Consona" ir kiti atlikėjai.
Unikalus ir išradingas akordeonų orkestras „Consona", kuriame groja Vilniaus muzikos mokyklų akordeono mokytojai, į savo koncertines keliones ir pasirodymus kviečiasi žymius lietuvių atlikėjus solistus, dalyvauja konkursuose ir festivaliuose, o šiame koncerte pristatys kelionių įspūdžiais paįvairintą programą.

Lapkričio 13 d., 19 val., Vilniaus rotušė.
Avangardinis akordeono ir gitaros meistrų dialogas „accoGUITARio contemporaneo".


Niekas kitas taip giliai nepanardina į šiuolaikinės muzikos pasaulį kaip vokiečio Stefano Hussongo magiški pirštai. Jie, anot „Asahi News Tokyo", daro stebuklus su labiausiai užkrečiančiu instrumentu - akordeonu. Atlikėjas „labai sėkmingai pristatė akordeoną kaip naują avangardinės muzikos instrumentą." („Neue Zeitung für Musik"). Subtiliai ir giliai išgyventa muzika Stefanas Hussongas dalysis su vokiečių gitaristu Jürgenu Rucku. Apie pastarąjį atlikėją kompozitorius Johnas Adamsas atsiliepia taip: „Manau, jis yra vienas iš tų ypatingų muzikantų, kuriems skirta plėtoti savo instrumento repertuarą ir įkvėpti kompozitorius kurti gitarai". Jürgenas yra europinio muzikos avangardo lyderio „Ensemble Modern" narys. Akordeono ir gitaros dueto klausytojai išgirs pasaulines premjeras - Jose Sanchez-Verdu, Keiko Harada, Adrianos Hoelszky, Joachimo F. Schneiderio, Toshiro Saruya kūrybą.


Lapkričio 13 d., 21 val., klubas „Tamsta".
„accoACCid project": nuo džiazo iki klubinio minimalizmo.


Festivalyje išgirsite kolektyvą, kuriam nėra lygių visame pasaulyje. Tai nereiškia, kad niekas kitas nemoka groti, tiesiog niekur tikrai nerasite tokio orkestro, kuriame skambėtų akordeonas, trimitas ir elektronika. Intriguoja? Turėtų. Grupėje „accID orchestra" groja profesionalai, kurių krūtinėse ritmą muša pankiškos širdys. Gyvenime jie yra geri draugai, o kurdami drąsiai eksperimentuoja. Minėtos savybės ansamblio atliekamą muziką paverčia tikru garsų kosmosu, kurio žodžiais paprasčiausiai neapibūdinsi. Ilgos kompozicijos tampa tikrais magijos seansais, meditacijos, ramybės, o kartu ir gaivališkos energijos kupinais kūriniais. Ansamblis atsiradęs neseniai trio „Chill'out" pagrindu, ir jo nariai toli gražu ne naujokai scenoje. Jie grojo ir tebegroja su gausybe įvairiausių muzikantų daugybėje projektų, tad, visiems susibūrus, atsiranda išties orkestro dydžio kolektyvas, besiruošiantis atlikti virtuozišką kūrinį. Todėl ir pavadinimas toks - „Accordion ID Orchestra". Kompozicijose sujungiama begalė muzikinių stilių nuo akordeoninio džiazo iki elektroninio minimalizmo. Tuo šis kolektyvas išties unikalus, o jų kuriama ir atliekama muzika - tikri burtai ausims bei širdims.

Lapkričio 14 d., 11 val., Mokytojų namų svetainė
Metodinis pranešimas „accoINFO"

Dviejų skirtingų akordeono mokyklų atstovų- savo instrumento korifėjų- pranešimai, akordeono paslapčių, atlikimo manieros, metodiškai pagrįstų praktinių nurodymų demonstravimas.
Stefan Hussong dėsto akordeoną ir kamerinę muziką Würzburgo konservatorijoje, nuo 1993 m. dirba tarptautinėje Mocarteumo vasaros akademijoje Salzburge. Dažnas meistriškumo kursų, vedamų visoje Europoje, Japonijoje, Kinijoje pedagogas.
Geir Draugsvoll, norvegų kilmės danų akordeonistas ir pedagogas, dėsto Karališkoje muzikos akademijoje Kopenhagoje, koncertavo Lietuvoje prieš keletą metų, į šį festivalį atvažiavo su dviem savo auklėtiniais- Rasmus Kjoller ir Bjarke Mogensen. Jis pagrįstai vadinamas akordeono pionieriumi,- groja elitiniuose koncertuose, išugdė nemažą būrį puikių akordeonistų.

Lapkričio 14 d., 16 val., šv. Kotrynos bažnyčia
„accoAURORA borealis": Šiaurės šalių šedevrai.


Šiaurietiškus šiuolaikinės muzikos šedevrus atliks du jauni, bet labai daug pasiekę danų akordeonistai, sekantys savo mokytojų Geiro Draugsvollo, Jameso Crabbo, Hugo Notho pėdomis. Bjarke Mogensenas, vos trylikos tiesioginiame televizijos eteryje debiutavęs su Miuncheno orkestru kaip solistas, jau tada patraukė milijonų žiūrovų dėmesį. Susišlavęs ko gero visus įmanomus muzikinių konkursų apdovanojimus, koncertuodamas apkeliavo daugelį Europos miestų, jo pasirodymai buvo filmuojami televizijų: Bjarke grojo su Gidonu Kremeriu, Augustinu Dumay ir Marcu Coppey. Atlikėjo repertuaras neapsiriboja akademine muzika - Bjarke su didžiuliu malonumu atlieka tango stilistikos kūrinius ir Rytų Europos folklorą, ruošia projektus su roko muzikantais. Su kitu šio festivalio koncerto solistu Rasmusu Kjolleriu Bjarke nuo vaikystės groja duetu. Jiedu su dueto programa apkeliavo muzikos festivalius Suomijoje bei Olandijoje. Rasmuso Kjollerio biografija apima ne tik laimėjimus akordeono muzikos konkursuose, bet ir vargonų, barokinio muzikavimo studijas, darbą teatro trupėje. Spektaklis, kuriame Rasmusas groja - absurdo pjesė „Karalius Ūbas" - 2008 m. buvo nominuotas aukščiausiam danų teatriniam apdovanojimui Reumert Award.

Lapkričio 14 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
„accoWORLD": muzikos pasaulis be ribų.


Lenkų grupė „Bester Quartet", pasaulinėje muzikos rinkoje vadinama savotišku fenomenu, tiesiog parklupdė muzikinį pasaulį ant kelių. Kvarteto vyrukai publiką bemat įtraukia į siautulingą world ritmų jūrą, paskleisdami tviskančią tembrų vaivorykštę. Kolektyvas, pradėjęs veiklą kaip „Cracow Klezmer Band", taip išplėtė stilistines atliekamos muzikos ribas, kad jiems teko pakeisti ansamblio pavadinimą. Kvarteto muzikantai išsiskiria gebėjimu simuliuoti itin platų muzikinių stilių spektrą, savo originaliose kompozicijose naudodami klasikinius, džiazinius, avangardinius bei šiuolaikinės kamerinės muzikos elementus, pagrįstus improvizacija. Ansamblio įkūrėjas ir variklis akordeonistas Jaroslawas Besteris, anot „The Wire", „perėmė iš Astoro Piazzollos tango nuevo metodą ir panaudojo jį savo kompozicijose, grindžiamose žydų motyvais." Todėl „avangardo popiežiumi" vadinamas Johnas Zornas „apibūdino jų grojimo stilių kaip „Taraf de Haiduks" (žinomo rumunų ansamblio, grojančio klezmerio-čigonišku stiliumi) susitikimą su Astoru Piazzolla." („Jazz Forum"). „Bester Quartet", bendradarbiaudamas su Johnu Zornu, išleido šešias kompaktines plokšteles prestižinėje Niujorko „Tzadik" leidykloje. „Bester Quartet" - „viena ypatingiausių pasaulio naujųjų klezmerio grupių, talentingai suderinanti senąjį ir naująjį pasaulį, beveik išnykusią kultūrą su gyvybinga prikeltąja." („Eyal Hareuveni Discuss"). Apie „Bester Quartet" invaziją į Vakarų pasaulį spauda rašo taip: „Tegul ir ten muzika sujaudina ir priverčia verkti sielas, kuriose apsigyvens neišdildomas liūdesys." („Tygodnik Powszechny"). Lapkričio 14 d., 19 val. skambėsiančio koncerto programoje vyraus Jaroslawo Besterio ir Johno Zorno kūriniai.

Lapkričio 15 d., 12 val., Lietuvos kompozitorių sąjunga
„accoCOMPOSER" Transatlantinės vizijos

Specialiai į savo kūrinio „STILL-LEVEN" premjerą iš Kanados atvyksta kompozitorė Chantale Laplante. Viešnia pristatys savo kūrinį, kalbės apie komponavimo akordeonui ypatumus, savo kaip kompozitorės požiūrį į akordeono specifiką. Ji kuria instrumentinę ir mišrią (su elektronika) muziką, taip pat improvizuoja su savo kompiuteriu. Laplante darbai buvo sukurti ir pirmąkart atlikti Šiaurės Amerikos ir Europos festivaliuose, koncertuose bei rečitaliuose, kuriuose ji pati dažnai groja ir pristatinėja kūrybą. Jos kelias į kompoziciją buvo unikalus: klasikiniai ir džiaziniai fortepijono pagrindai, grojimas eksperimentinėse ir pop grupėse, akademinės kompozicijos studijos, privačios studijos pas Francis Dhomont ir Jonathan Harvey (D.Britanija).

Lapkričio 15 d., 14 val., Lietuvos kompozitorių sąjunga.
„accoLABYRINTH": pasaulio kompozitorių premjeros akordeonui.

Slovėnų akordeono žvaigždė Primožas Parovelas, savo kūrybine užuovėja pasirinkęs egzotiškąjį Taivanį, atsiveš specialiai festivaliui užsakytus slovėnų, britų, japonų, taip pat Kanados bei Taivanio kompozitorių premjerinius kūrinius. Šis atlikėjas yra svarbių tarptautinių konkursų laureatas, nuolat koncertuojantis Europoje, Taivanyje, Filipinuose ir Kanadoje. Iš pastarosios šalies specialiai į festivalį atvyks Chantale Laplante, pristatysianti savo kūrinį, parašytą Primožui. Akordeonistas ne tik atlieka solo programas, bet ir groja su simfoniniais orkestrais, atlieka operinę muziką.

Lapkričio 15 d., 17 val., Lenkų kultūros rūmai.
„accoJAZZit": svaiginanti džiazinė kelionė.


Fatališkas akordeono dramaturgas italas Luciano Biondini vienareikšmiškai vadinamas ryškiausiu bei originaliausiu akordeonistu šiuolaikinio džiazo pasaulyje. „Tai, ką jis daro, yra kvapą gniaužianti, be galo virtuoziška ir nauja, jausminga meninė kelionė. Intensyvu, impulsyvu ir dramatiška." („Jazz thing"). Žvėriškam temperamentui išreikšti atlikėjas pasitelkia tango ritmus. Šiam italų muzikantui bei originalių džiazo kompozicijų autoriui išskirtinumo suteikia jo novatoriška atlikimo specifika bei maniera, modernios harmonijos naudojimas, eksperimentavimas panaudojant džiazo standartams neįprastus elementus. Muzikas bendradarbiauja su labai plataus spektro menininkais - arabu Rabihu Abou-Khalilu, grojančiu arabiška liutne oud, argentiniečiu Javieru Girotto (saksofonai, fleitos, klarnetai), Dave'u Bargeronu, Micheliu Godardu, Battista Lena, Gabriele Mirabassi, Enrico Rava, Tony Scottu ir daugeliu kitu. Kritikai apie jį rašo: „Tai tikras savo instrumento meistras, solistas, pasiekiantis ypatingą dramatiškumą, viskas, ką jis groja, pripildyta grožio ir originalumo nepriklausomai nuo konteksto..." Grodamas solo Biondini atskleidžia itin plačią savo talento paletę bei instrumento galimybes: „Dabar akordeono samprata pasiekė naują, kulminacinį tašką. Italo Luciano Biondini solinis akordeono rečitalis prilygsta Keitho Jarretto džiazinio fortepijono solo pasirodymui koncerte Kiolne." („Klassik/Musikmagazin Rondo").

Lapkričio 15 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
Magiškas muzikos ir šviesų šou „accoSYNTHESIS".


Šiandien nieko nestebina šviesų šou, erdvinis garsas ir efektai, bet kai visa tai patiekiama su pagrindiniu patiekalu - iš akordeono ir jo šeimininko gerklės sklindančiais neįtikėtinais garsais, sempluojamais realiame laike su gera mistikos doze, - maksimalus įspūdis garantuotas. Skiauterėtas pusamžis vyras, scenoje be jokių skrupulų įgyvendinantis beprotiškiausius sumanymus, nepalieka abejingų - jis tiesiog užvaldo transcendentine akordeono šamanizmo technika. Akordeono Džimiu Hendriksu tituluojamas, suomišku atsaku Björk vadinamas atlikėjas Kimmo Pohjonen su savo instrumentu galynėjasi tarsi su aligatoriumi. Jis bei du scenos partneriai - garso instaliacijų kūrėjas Heikki Iso-Ahola ir šviesos dizaineris Ari „Valo" Virtanenas - lapkričio 15 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje paskleis rūke skendinčias dvasias, spjaudančias suomiškų runų atgarsius, hipnotizuojančias aimanas ir anapusinio pasaulio karštį.
Kimmo Pohjoneno vardas ir jo projektai puikuojasi Londono, Sidnėjaus, Niujorko bei Maskvos garsiausių salių afišose šalia tokių žvaigždžių kaip Björk, Brian Wilson ir kitų. Projekte „KTU" (tariama angliškai K2) Pohjonenas groja kartu su Patu Mastelotto ir Trey'umi Gunnu iš grupės „King Crimson". Bendras projektas su styginių kvartetu „Kronos" buvo toks sėkmingas, kad Niujorke ir Brukline bilietai į tris koncertus iš eilės buvo akimirksniu išpirkti.

Lapkričio 16 d., 12 val., Mokytojų namų svetainė.
„accoEXPO": Itališkų akordeonų „Excelsior" prezentacija


Lapkričio 16-ąją, paskutinę festivalio dieną, 12 val., visi akordeonistai ir akordeono muzika besidomintieji kviečiami į akordeonų „Exelsior" prezentaciją Mokytojų namų svetainėje. Viena garsiausių Italijos gamyklų, pasižyminti ypatingai aukštos kokybės akordeonų gamyba, jau senokai palaiko glaudžius ryšius su Lietuvos akordeonistais. Instrumentų parodos, MIDI (elektroninio instrumento) prezentacijos vyko dar 1996 metais. Gamykla nuolat atveža naujų instrumentų modelių, suteikia galimybę norintiems išbandyti naujus akordeonus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių