Vilniuje skambės akordeonai

Rytoj Vilniuje prasideda penkias dienas truksiantis XII tarptautinis akordeono muzikos festivalis.

Lapkričio 12-16 dienomis septyniose Vilniaus salėse skambės akordeono muzika - nuo klasikinių kūrinių iki avangardinių kompozicijų, kurias atliks muzikantai iš Suomijos, Italijos, Slovėnijos, Kanados, Lenkijos, Danijos, Kinijos, Norvegijos, Vokietijos, Baltarusijos, Rusijos, Latvijos ir, žinoma, Lietuvos.

Koncertuose akordeono garsai  bus derinami su šviesos, garso instaliacijomis, šokio elementais. Klausytojai išgirs įvairios stilistikos akordeonų muziką- aukštos kokybės šiuolaikinę, elektroninę- eksperimentinę, džiazą, world muziką su klezmer  bruožais, A.Piazzolla‘os tango ir elektroninį tango, prancūzišką mussette, klubinę minimalistinę, klasikos transkripcijas, specialiai festivaliui sukurtas lietuvių autorių bei pasaulines premjeras.

„Į šių metų festivalį atvyksta ne vienas pasaulinio garso atlikėjas, drąsiai vadinamas didžiosios akordeono meno žvaigžde. Džiaugiamės, kad jie sutiko atvykti į Lietuvoje vykstantį festivalį, nes tai prestižinių festivalių veidai, suteikiantys didžiulį svorį mūsų renginiui", - sako festivalio meno vadovas Raimondas Sviackevičius.

Festivalio rengėjų tikslas - parodyti, kad akordeonas yra labai universalus ir patrauklus, o atliekamų žanrų įvairovė, ko gero, platesnė nei kitų klasikinių instrumentų. Akordeonas prestižinėse pasaulio scenose groja baroko ir klasikos transkripcijas, originalią šiuolaikinę muziką, folklorą, džiazą ir tango, prancūziškas chanson, techno, elektroninės, eksperimentinės ir world muzikos projektus.

Ryškiausia festivalio žvaigždė- suomis Kimmo Pohjonenas, kurio pasirodymai prilyginami Bjork muzikiniams spektakliams, o grojimo akordeonu maniera- legendiniam Jimmy Hendriksui, su erdvinio garso dizaineriu ir šviesų choreografu  sukuria siurrealistinį muzikos ir šviesų spektaklį, nepaliekantį nė vieno žiūrovo abejingo.

  Festivalio rengėjai ypatingai džiaugiasi galėdami į programą įtraukti italo Luciano Biondini  pavardę - jį galima drąsiai vadinti ryškiausiu akordeonistu šiuolaikinio džiazo pasaulyje. Jo solinius pasirodymus kritikai prilygina Keith‘o Jarrett‘o džiaziniams rečitaliams.

Vokietis Stefan Hussong,   meistriškas avangardinės muzikos atlikėjas, nepaprastai aukšto meninio lygio programas pristatantis žymiausiose Europos ir pasaulio scenose, šiame festivalyje gros kartu su iškiliausiu vokiečių  gitaristu Jurgenu Rucku. Jie atliks keletą pasaulinių premjerų, parašytų specialiai šiam festivaliui.

Pasaulinės premjeros bus atliekamos ir kitame festivalio koncerte- slovėnų akordeonisto Primožo Parovelio, gyvenančio ir kuriančio Taivanyje,- klausytojai išgirs slovėnų, Taivanio, japonų, kanadiečių, britų kompozitorių premjerinius kūrinius.

Kompozitorė Chantale Laplante  atyks net iš Montrealio (Kanada), kad galėtų sudalyvauti savo kūrinio STILL-LEVEN pasaulinėje premjeroje, kurią atliks Primožas Parovel. Festivalio metu Lietuvos kompozitorių sąjungoje autorė pristatys savo kūrybą ir skaitys paskaitą.

Be to, paskutiniąją festivalio dieną, lapkričio 16-ąją, Mokytojų namų svetainėje vyks akordeonų „Excelsior" prezentacija. Viena garsiausių Italijos gamyklų, pasižyminti ypatingai aukštos kokybės akordeonų gamyba, pristatys naujų instrumentų modelių, suteiks galimybę išbandyti naujus akordeonus.

Programa:

Lapkričio 13 d., 14 val., Mokytojų namų didžioji salė.
Akordeono muzikos retrospektyva
Lapkričio 13 d., 16 val., Vilniaus rotušė.
„accoPOP“: pramogaujantis akordeonas
Lapkričio 12 d., 18 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
„accoPREMJEROS LT“: lietuvių autorių kūryba akordeonui
Lapkričio 13 d., 19 val., Vilniaus rotušė.
Avangardinis akordeono ir gitaros meistrų dialogas „accoGUITARio contemporaneo“
Lapkričio 12 d., 20 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
Tango iššūkiai „accoTANGOelectro“
Lapkričio 13 d., 21 val., klubas „Tamsta“.
„accoACCid project“: nuo džiazo iki klubinio minimalizmo.

Lapkričio 14d., 11val., Mokytojų namų svetainė
Metodinis pranešimas „accoINFO“
Lapkričio 14 d., 16 val., šv. Kotrynos bažnyčia
„accoAURORA borealis“: Šiaurės šalių šedevrai
Lapkričio 14 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
„accoWORLD“: muzikos pasaulis be ribų

Lapkričio 15d., 12val., Lietuvos kompozitorių sąjunga
„accoCOMPOSER“ Transatlantinės vizijos
Lapkričio 15 d., 14 val., Lietuvos kompozitorių sąjunga.
„accoLABYRINTH“: pasaulio kompozitorių premjeros akordeonui
Lapkričio 15 d., 17 val., Lenkų kultūros rūmai.
„accoJAZZit“: svaiginanti džiazinė kelionė
Lapkričio 15 d., 19 val., Šv. Kotrynos bažnyčia.
Magiškas muzikos ir šviesų šou „accoSYNTHESIS“

Lapkričio 16 d., 12 val., Mokytojų namų svetainė.
„accoEXPO“: Itališkų akordeonų „Excelsior“ prezentacija


Šiame straipsnyje: akordeonas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių