Vilniuje - R.Paulo miuziklas „Sesuo Kerė“

Pernai Klaipėdoje pristatytas, latvių menininkų grupės sukurtas miuziklas "Sesuo Kerė" bus pristatytas ir sostinės žiūrovams.

Vieną populiariausių Raimondo Paulo miuziklų „Sesuo Kerė“ uostamiesčio muzikiniame teatre statė latvių kūrybinė grupė: režisierė Galina Poliščiuk, dailininkė Lienė Dobraja, scenografas Aigaras Ozolinis, choreografas Albertas Kivleniekas.

Novatoriškumu garsėjanti, viena perspektyviausių Europoje laikoma režisierė Galina Poliščiuk į lietuviško teatro erdvę įsiliejo pirmą kartą. Jai R.Paulo miuziklas, sukurtas rašytojo Teodoro Dreizerio romano „Sesuo Kerė“ motyvais, labai artimas - režisierė niekada nebuvo abejinga menininko likimo, teatro, gyvenimo temoms.

Pastatyti „Seserį Kerę“ Latvijos nacionaliniame teatre režisierės prašė pats kompozitorius, tačiau G. Poliščiuk nutarė vieną pirmųjų R.Paulo miuziklų pateikti kitaip. Perrašė scenarijų, palikdama eiliuotus Janio Petero tekstus, į jaunos aktorės Kerės gyvenimą pažvelgė senosios Kerės, garsios artistės akimis. Analogiška miuziklo versija dabar yra perkelta ir į Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą.

G. Poliščiuk spektaklyje susijungia kelios erdvės – aktorės, prisimenančios savo gyvenimą bei buvusį populiarumą, scenaristo, rašančio scenarijų kuriamam filmui apie aktorę, ir galiausiai minčių, jausmų, muzikos erdvė. Visa tai režisierė perkėlė į senojo kino atmosferą, kurią ypač išskiria.

Anot jos, senasis kinas yra pakylėtas, tarsi verčiantis eilinį žmogų atsistoti ant pirštų galiukų. Todėl ir iš klaipėdiečių artistų G.Poliščiuk reikalavo žiūrėti 5 –ojo dešimtmečio filmus, įsiminti ilgus kadrus su ilgesingais aktorių žvilgsniais meilės scenose, elegantiška kūno plastika. Prašė visų dalyvaujančių pastatyme persiimti ano laiko estetika.

Uostamiestyje gyvai domimasi miuziklu „Sesuo Kerė“.  Jis intriguoja dar ir tuo, kad G. Poliščiuk spektaklyje dalyvaujančius artistus „supainiojo“.  Sunku suprasti, kur solistas, choristas ar baleto šokėjas – visi plastiški, visi dainuoja ir vaidina. Šito režisierė siekė jau pirmose spektaklio repeticijose. „Aš sąmoningai prašiau baleto šokėjo ir, pavyzdžiui, choro artisto sukurti etiudus. Tuo norėjau skirtingas teatro grandis suburti tarsi į šeimą, į vieną spektaklį. Manau, kad tai pavyko, nors pradžioje buvo sunku. Jaučiau, kad šiame teatre taip nebuvo dirbta. Klaipėdos muzikiniame teatre yra šviesūs ir talentingi žmonės, gaila bus skirtis“, – po premjeros apgailestavo režisierė, kurios  darbą netrukus galės įvertinti ir sostinės žiūrovai.  

Legendinio latvių kompozitoriaus Raimondo Paulo miuziklą „Sesuo Kerė“ sostinės publika matys kovo 16 ir 17 dienomis. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro gastrolės vyks Ūkio banko teatro arenoje, Olimpiečių g. 3. Spektaklių pradžia 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių