Vilniuje rengiamas žymiausių dizainerių darbų aukcionas

Gegužės 23 d. Vilniuje rengiamas „Dizaino aukcionas“ jo dalyviams taps gera proga patrauklia kaina įsigyti išskirtinių žymiausių šalies produkto dizainerių darbų.

Patiems kūrėjams šis renginys suteiks galimybę pristatyti savo kūrybą už Lietuvos ribų – visos šio aukciono metu surinktos lėšos bus skirtos dizainerių dalyvavimui užsienio parodose paremti.

Dizaino aukcionas, kurį organizuoja VšĮ „Dizaino fondas“ sostinės „Contraformos“ ir „Daiktų viešbučio“ salone (T.Ševčenkos g.16A), yra vienas iš gegužės 21-23 d. vyksiančio „Dizaino savaitgalio“ renginių.

Aukcione bus parduodami garsių šalies produkto ir mados dizainerių sukurti unikalūs kūriniai, iš viso trylika specialiai atrinktų vienetinių darbų: baldų, šviestuvų, interjero aksesuarų, drabužių.  

Tarp jų - drabužių dizainerės Jolantos Rimkutės ir Ievos Ševiakovaitės bei šviesos dizainerio Lino Kutavičiaus bendras kūrinys šviestuvai-pagalvės, Lietuvos dizaino grandų Naurio Kalinausko, Juozo Brundzos, Neringos Dervinytės ir daugelio kitų žymių autorių unikalūs vienetiniai darbai, kurie aukciono dalyviams bus siūlomi už išties nedidelę pradinę kainą.

Kaip teigia dizaino aukciono organizatoriai, šis renginys – tai ne tik galimybė originalių Lietuvos dizainerių kūrinių įsigyti patrauklią kainą, kuria ankstesniuose dizaino aukcionuose mielai naudojosi ir žymūs šalies verslo bei pramogų atstovai, bet ir proga asmeniškai paremti talentingus Lietuvos kūrėjus bei Lietuvos dizaino reprezentavimą užsienyje.

Pasak VšĮ „Dizaino fondas“ direktorės, daugelio Lietuvos produkto dizaino parodų užsienyje organizatorės Eglės Opeikienės, mūsų šalis gali pasigirti daugybe gabių dizaino kūrėjų, tačiau lankantis  tarptautinėse dizaino parodose dažnai susidaro įspūdis, kad Lietuvoje dizaino apskritai nėra. Dizaineriai stokoja lėšų jose dalyvauti ir tokiu būdu atstovauti mūsų šaliai, o Lietuvoje, skirtingai nei daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių, dizainas, kaip kūrybos sritis, šiuo metu visiškai nėra remiamas valstybės.

Dizaineriai savo ruožtu džiaugiasi šia iniciatyva ir teigia, kad dalyvauti tarptautinėse parodose jiems yra labai svarbu. „Produkto dizaino specifika reikalauja didesnių investicijų į produkto sukūrimą, testavimą, gamybos organizavimą. Todėl dizaineriams yra sunku pradėti vystyti ir patį produktą, ir vėliau jį pristatyti potencialiems pirkėjams. Dalyvavimas parodose yra labai brangus malonumas, kuris atsiperka tik po kelerių metų. Todėl parama dizaineriams yra gyvybiškai reikalinga,“ – teigia daugelio dizaino konkursų laimėtojas dizaineris Juozas Brundza.

„Lietuvos rinka yra paprasčiausiai per maža, kad dizaineriai galėtų užsidirbti dar ir savo darbų pristatymui užsienyje. Individualiai dirbantys dizaineriai šiuo metu yra atsidūrę itin sudėtingoje padėtyje, - sako E.Opeikienė. – O kadangi paramos iš valstybės nebesulaukiame, nutarėme mėginti lėšų parodoms susirinkti patys.“

Aukciono organizatorė pridūrė, kad visos už renginio metu parduotus darbus surinktos lėšos bus skirtos dizainerių dalyvavimui vienai iš parodų Frankfurte, Maskvoje ar Niujorke paremti. Parodos pasirinkimas priklausys nuo surinktų pinigų kiekio.


Šiame straipsnyje: dizaineriaiaukcionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių