Vilniuje prasideda Naujojo cirko savaitgalis

Šiandien Vilniuje prasideda jau trečią kartą Menų spaustuvės ir Prancūzų kultūros centro rengiamas Naujojo cirko savaitgalis. Rugsėjo 11-14 d. vyksianti cirko šventė siekia supažindinti vilniečius su kitokiu cirku - be dresuotų gyvūnų, klounados.

Šiųmetinėje cirko savaitgalio programoje -  trupės Les Boiteu (Prancūzija), Les Apostrophés (Prancūzija) ir Circo Aereo (Suomija- Prancūzija). Tai pastaraisiais dešimtmečiais užgimusios „teisingo" cirko srovės atstovės - besiremiančios tradicija, bet ieškančios naujų galimybių sulieti fizinio teatro, šokio ir tradicinio cirko elementus į vientisą lydinį.

Šešių menininkų trupė Les Boiteu (iš pranc. „šlubiai") su spektakliu „Staiga" į Vilnių atvyksta keturioms savaitėms - be rekvizito ir scenografijos. Visi spektaklyje „vaidinantys" daiktai bus surinkti iš vilniečių. Sulūžusios kėdės, kiauri kilimai, skylėti drabužiai, seni rakandai - tai, ką prancūzų spektakliui paaukos vilniečiai, ir bus spektaklio scenografija. Spektaklio metu daiktai tarsi atgyja - jie šokinėja, juda, krinta, virpa sukurdami keisto daiktų miško viziją. Nepaisant pirminio chaoso įspūdžio greitai paaiškėja, kad kiekvieno daikto vieta preciziškai apgalvota,- čia vyrauja nepriekaištinga harmonija ir pusiausvyra.

Les Boiteu „Staiga" pasirodymai vyks rugsėjo 11, 12, 13 d.,  20 val. Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius).

Antroji savaitgalį pasirodysianti trupė - Circo Aereo. Tai yra viena garsiausių šiuolaikinio cirko trupių, reziduojanti dviejose šalyse: Suomijoje ir Prancūzijoje. Ši trupė į Vilnių atveža Janio Nuutineno solinės trilogijos antrąją dalį pavadinimu „Teisingesnis cirkas". Pirmoji trilogijos dalis „Visiškai teisingas cirkas" sukurta 2002 m. ir apdovanota valstybine meno premija. Abi trilogijos dalis vienija senovinės šimtą žiūrovų talpinančios cirko palapinės intymumas, kuriame susipina šviesos, šešėlių, muzikos ir cirko žaismas.

Circo Aereo „Teisingesnis cirkas" - rugsėjo 12, 13, 14 d., 18 val. cirko palapinėje Sereikiškių parke.

Trečiasis spektaklis turėtų sudominti ne tik cirko ar teatro, bet ir džiazo gerbėjus. Trupės „Les Apostrophés" pasirodymą „Oro putos" kūrėjai pristato kaip akustinį koncertą kontrabosui ir kamuoliukams. Dviejų virtuozų - žonglieriaus Martino Schwietzke‘s ir muzikanto Michelio Bismuto - menamą pokalbis scenoje skleidžiasi kaip sapnas ar vizija. Šiemet renginiai vyks Sereikiškių parke ir Menų spaustuvėje.

Les Apostrophés „Oro putos" - rugsėjo 14 d., 20 val. Menų spaustuvėje (Šiltadaržio g. 6, Vilnius).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių