Vilniuje prasideda Baltijos jūros šalių viršūnių susitikimas

Vilniuje antradienį prasideda Baltijos jūros viršūnių susitikimas, kuriame 11 šalių atstovai ir Europos Komisijos vadovas žada diskutuoti apie bendras pastangas įveikti ekonominius sunkumus.

Tuo pat metu pirmą kartą Lietuvoje vyks "Baltijos Davosu" vadinamas Baltijos plėtros forumas - stambiausias regiono ekonomikos renginys.

Į Baltijos jūros valstybių tarybos posėdį turėtų atvykti Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu). Vilniaus senamiestyje rengiamoje vakarienėje antradienio vakarą taip pat žada dalyvauti Norvegijos, Suomijos, Islandijos, Baltijos šalių premjerai, Rusijos, Švedijos ir Danijos vicepremjerai, Lenkijos užsienio reikalų ministras.

Renginio dalyviai ketina paskelbti viziją, kad Baltijos jūros regionas per 10 metų gali tapti vienu iš turtingiausių, pažangiausių ir konkurencingiausių pasaulyje.

Prieš susitikimą užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis sakė, kad Lietuva siekia sparčiau eiti "Baltijos šalių ir Šiaurės valstybių integracijos link".

"Siekiame, kad šis regionas būtų matomas Europos Sąjungoje (ES) ir pasaulyje, jo etiketė būtų aukšta kokybė įvairiose srityse, tai būtų aukštųjų technologijų inovacijų regionas. Tam turime puikias prielaidas, o Lietuva dabar iš Baltijos valstybių pirmauja pritraukiant ir plečiant aukštųjų technologijų įmones", - interviu BNS sakė ministras, priminęs "Barclays", IBM ir "Western Union" investicijas Lietuvoje.

Baltijos plėtros forume be minėtų svečių dalyvaus prezidentė Dalia Grybauskaitė, Pasaulio prekybos organizacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Rufusas Yerxa, stambių Baltijos jūros šalių energetikos, konsultacijų ir kitų įmonių, asocijuotų verslo struktūrų, tarptautinių finansinių institucijų vadovai, mokslo institucijų analitikai.

Į renginį taip pat atvyks Rusijos Kaliningrado srities gubernatorius Georgijus Boosas su verslo delegacija, pirmą kartą forume dalyvaus ir Baltarusijos delegacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių