Vilniuje minimos 1831 metų sukilimo metinės

Vilniuje, Aukštuosiuose Paneriuose, pirmadienį oficialioje ceremonijoje bus paminėtos 1831 metų sukilimo 180-osios metinės.

Renginyje dalyvaus krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Jonas Vytautas Žukas, Lenkijos ambasadorius Januszas Skolimowskis, lenkų bendrijos Lietuvoje atstovai, taip pat Emilijos Pliaterytės draugijos, Emilijos Pliaterytės mokyklos, Lietuvos šaulių sąjungos ir kitų visuomeninių organizacijų nariai.

Žuvusius 1831 metų sukilimo dalyvius pagerbs ir minėjime dalyvausiantys Lietuvos ir Lenkijos kariuomenių Garbės sargybos kuopų kariai, informavo Krašto apsaugos ministerija.

1831 metais sukilimas prieš Rusijos imperiją vyko Lenkijoje ir Lietuvoje. Jo iniciatoriai norėjo atstatyti Lenkijos ir Lietuvos federaciją, dalis kovojo už baudžiavos panaikinimą.

Sukilimui malšinti Lietuvoje buvo dislokuota Rusijos imperijos rezervinė armija, pakeitusi jėgų santykį sukilėlių nenaudai. Birželio 19 dieną Panerių kalvose galutinai žlugo sukilėlių viltys išvaduoti Lietuvos sostinę.

Sukilimui pralaimėjus, caro valdžia ėmėsi priemonių bandydama užgniaužti bet kokias Lietuvos ir Lenkijos bajorų puoselėjamas valstybingumo idėjas, Lietuvoje aktyviai pradėta rusinimo politika.

"Nors sukilimas Lietuvoje ir Lenkijoje pasibaigė pralaimėjimu, tačiau tai nepalaužė tikėjimo, kad kada nors pavyks išsivaduoti iš svetimos valdžios jungo ir atkurti valstybingumą", - sakoma Krašto apsaugos ministerijos pranešime.


Šiame straipsnyje: sukilimasistorija

NAUJAUSI KOMENTARAI

patikslinimas

patikslinimas portretas
Kad tame sukilime lietuviu nebuvo,ten buvo sukile tik lenku bajorai .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių