Vilniuje – Japonijos kultūros šventė

Diplomatinių ryšių tarp Japonijos ir Lietuvos dvidešimtmečio jubiliejui paminėti skirtas festivalis jau trečią dieną šurmuliuoja Vilniaus Litexpo parodų centre. Lietuvos sostinėje tokiu mastu japonų kultūra pristatoma pirmą kartą.

„Sensei Bonsai studijos“ organizuotas ir Japonijos ambasados remiamas II-asis Japonijos kultūros festivalis ir VI-oji tarptautinė bonsai ir suiseki paroda trečią diena vykstanti Vilniaus „Litexpo“ parodų centre suteikė galimybę vilniečiams ir sostinės svečiams iš arčiau susipažinti su įvairiomis Japonijos meno sritimis.

Svečiai iš bene dvidešimties pasaulio šalių demonstravo kimono dėvėjimo, tapybos ant kriauklių ypatumus. Didžiausio lankytojų dėmesio sulaukė itin gausi bonsai medelių ekspozicija. Pastarųjų buvo pristatyta bemaž 100.

Vienas iš parodos svečių banzai meistras iš Čekijos Vaclavas Novakas portalui diena.lt sakė, kad nors japonai yra nepralenkiami bonsų meno puoselėtojai, Europoje ši tradicija taip pat turi gilias šaknis. „Pirmąkart tokį medelį į Europą dar XVII amžiuje iš Japonijos atvežė vienas čekų kunigaikštis. Ir dabar patys gražiausi bonsai medeliai užauginami šioje Tolimųjų rytų valstybėje, bet kiekvienas gali pats savo rankomis formuoti medelį. Nueikite į mišką, išsikaskite metu dviejų amžiaus pušelę ir viela kasmet lenkite jos stiebą, genėkite šakas. Po 20 – 30 metų jūs turėsite tikrai mielą akiai augaliuką“, - pasakojo bene 20 metų bonsai medelius formuojantis V. Novakas.

Įdomiausia žada būti parodos uždarymo diena. Organizatoriai supažindins su tradiciniu Japonijos kovos menu „Aikido“, pamokyti kaligrafijos meno ir pademonstruoti savo pasiekimus modernaus namo interjero kūrime. Kelionių mėgėjai galės gauti visą juos dominančią informaciją apie tekančios saulės šalimi vadinamą valstybę.

„Nesvarbu kurią dieną apsilankys žmogus, esminiai akcentai, tokie kaip banzai medelių paroda ar kimono demonstravimas, išliks visos parodos metu. Žinoma kasdien laukia ir nemažai įdomybių, tad apsilankyti tikrai verta“, - teigė vienas iš parodos organizatorių Domas Šimoliūnas.


Šiame straipsnyje: bonzaiJaponijakimonosuiseki

NAUJAUSI KOMENTARAI

Z I N A S

   Z I N A S portretas
Buvau, žiūrinėjau, fotografavau. Bilietų kainos pensininkams įdomiai kyla kasdien: 8; 11; 16 Lt. Todėl daugiau neisiu.

...

... portretas
Atrodo kad kainos aktualios tik pensininkams...Paprastiems mirtingiesiems kainavo po 26lt. O pažiūrėt nebuvo ko. Tik Bonsai...o kur visa kita?? Net Alytuje buvo daugiau visokių renginių ir informacijos...Gryna komercija,o ne kultūros dienos...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių