Vilniuje išlydėta amerikiečiams dovanojama F.Zappos biusto kopija

Vilniaus Rotušėje ketvirtadienį išlydėta lietuvių JAV Baltimorės miestui dovanojama roko muzikanto Franko Zappos biusto kopija.

"Lygiai po trejų metų pasiekėme šiokią tokią finišo tiesiąją," - sakė idėjos autorius Saulius Paukštys.

K.Kalinausko skverelyje Vilniuje stovinčio paminklo kopijos išlydėtuvėse dalyvavusi JAV ambasadorė Anne Elizabeth Derse spaudos konferencijoje teigė, jog F.Zappos biustas stovės šalia Baltimorės Enoch Pratt viešosios bibliotekos esančiame parke.

"Jis grįžta į savo gimtąjį miestą, Baltimorę, kur jis gyvens parke, prie bibliotekos - puikioje vietoje," - teigė ambasadorė, F.Zappą apibūdinusi kaip „atviros sąmonės asmenybę".

Išlydint biusto kopiją į JAV dalyvavo ir jos autorius, Lietuvos skulptūros portretistas, Konstantinas Bogdanas, kuris atkreipė dėmesį į nemažą skulptūros svorį - ji sveria daugiau nei toną.

Roko muzikanto gerbėjų Lietuvoje amerikiečiams dovanojama skulptūra į Baltimorę keliaus jūros transportu ir krantą turėtų pasiekti rugpjūtį. Krovinį iš Lietuvos į JAV savo lėšomis nugabens siuntų pristatymo bendrovė "UPS", o pastatymą Baltimorėje finansuos vietinė miesto valdžia.

Biusto kopijos atidengimas JAV numatytas rugsėjo 18-ąją. Idėjos autorių teigimu, planuojama tartis su kuria nors kelionių organizavimo kompanijų dėl galimybės organizuoti kelionę į skulptūros atidengimo ceremoniją.

Ketvirtadienį taip pat pasirašyta skulptūros dovanojimo sutartis ir simbolinis atmintinis dovanojimo sertifikatas. Baltimorės miestas sutartį galės pasirašyti tuomet, kai jį pasieks Lietuvos pusės pasirašyti egzemplioriai.

Idėja Lietuvos sostinėje pastatyti paminklą roko muzikos novatoriui F.Zappai kilo 1995 metais grupei entuziastų, pasivadinusių Franko Zappos gerbėjų klubu. Juos subūrė fotomenininkai S.Paukštys ir Saulius Pilinkus.

Prie jų prisidėjo ir kiti menininkai bei entuziastai. 1996 metais paminklas buvo atidengtas.

Prieš kelerius metus S.Paukštys subūrė iniciatyvinę grupę, kuri inicijavo šio biusto kopiją pastatyti F.Zappos gimtajame Baltimorės mieste JAV.

2008-aisiais idėjos autoriai apsilankė F.Zappos gimtajame mieste ir pristatė savo dovanos pasiūlymą miesto meno tarybai, kuri, jų teigimu, vienbalsiai balsavo už dovanos priėmimą. Po to vyko techninių detalių derinimas bei vietos parinkimo procedūra.

Biusto autorius - K.Bogdanas, architektas - Valdas Ozarinskas.

Per 30 karjeros metų F.Zappa pasireiškė kaip kompozitorius, gitaristas, dainininkas, kino režisierius ir satyrikas. Jam priklauso pirmojo konceptualaus roko muzikos albumo išleidimo autorystė. Jis kūrė muziką roko grupėms, džiazo ansambliams, sintezatoriams ir simfoniniams orkestrams. Dėl šios veiklos šiandien pripažįstamas vienu iškiliausių praeito amžiaus kompozitorių. Muzikantas, niekada nesilankęs Lietuvoje, nuo prostatos vėžio mirė 1993-iaisiais.


Šiame straipsnyje: zappaZappos paminklas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių