Vilniuje iškils skulptūra „Kunigaikštis Vildaugas“

Rugsėjo 17 d. Užupio meno inkubatoriuje (UMI) įvyks skulptūros „Kunigaikštis Vildaugas“ atidarymas.

Skulptūra iš betono ir geležies bus ekponuojama ant UMI fasado karnizo, virš galerijos „Galera“.

Pasak skulptūros autoriaus Artūro Maksimiliano, idėjos „Kunigaikštis Vildaugas“ autorius yra visiems gerai žinomas Vilniaus miesto gyventojas Stasys Urniežius.

„Kadangi „Kunigaikštis Vildaugas“ idėją geriausiai reprezentuoja pats jos autorius, tai skulptūroje neįmanoma išvengti nepavaizdavus jo paties“, - teigia autorius.

LDK istorijoje mažai žinomas Kunigaikštis Vildaugas, pasak S. Urniežiaus, priskiriamas Kunigaikščio Gedimino palikuonims.

Skulptūros autorius teigia, kad S. Urniežiaus atvaizdavimas yra tik idėjos „Kunigaikštis Vildaugas“ išraiškos būdas, o ne paminklas jam pačiam.

Šiame skulptūriniame sumanyme susipina du personažai: Kunigaikštis Vildaugas, gyvenęs „anais laikais“ ir jo reprezentantas S. Urniežius iš dabartinės Pilies gatvės.

Simbolika ir atributai, naudojami skulptūroje taip pat yra iš abiejų personažų ir apjungiami vienos „Kunigaikšio Vildaugo“ idėjos.

Kasdienybėje įprasta matyti S. Urniežių su netskiriamais ir iš karto atpažįstamais atributais: skrybėle, pypke, knyga, alaus buteliu ir visiems gerai žinomu jo atliekamu kūriniu - „Amerika“.

Kunigaikštis Vildaugas, girdėtas daugiausia iš S. Urniežiaus pasakojimų, suprantamas miglotai ir žinoma kad yra kilęs iš Gediminaičių ir jo herbe turėtų būti pavaizduotas vilkas.

Nepaisant visa to, skulptūros autorius yra tikras kad „Kunigaikščio Vildaugo“ idėja yra verta įgyvenditi Užupyje, prie „Galeros“, gausiai lankomoje miesto vietoje, kur dažnai mėgsta apsilankyti ir S.Urniežius.

Skulptūra „Kunigaikštis Vildaugas“ yra tęstinio projekto „Miesto istorijos“ dalis.

Projektas sumanytas 2007 m. ir pradėtas vykdyti 2008 m.

Projekto „Miesto istorijos“ tikslas atspindėti pagrindinius Vilniaus miesto istorijos momentus ir ryškius personažus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių