Vilniuje „girdyklų“ veikla nebus toleruojama

Kol barais ir kavinėmis pasivadinusios alkoholio parduotuvės plečiasi, sostinės savivaldybės atstovai aiškina, kad netrukus imsis sausinti naktinio alkoholio upes.

Tikslus parodo pavadinimas

Prieš savaitę gavusi mero pavedimą Vilniaus savivaldybėje veikianti Mažmeninės prekybos alkoholiu laiko ribojimo komisija ėmėsi veiksmų pusiau legalių prekeivių pasiutpolkei apriboti. Nors kol kas neaišku, kiek iš daugiau nei 200 prekybos alkoholiu licencijas turinčių barų iš tikrųjų yra naktinės svaigiųjų gėrimų parduotuvės, prieš savaitę imtasi detaliai tikrinti.

"Pas merą kaip tik buvo pasitarimas šiuo klausimu. Jame nuspręsta vykdyti griežtesnę tokių vietų kontrolę. Ir Veterinarijos tarnyba, ir Viešosios tvarkos poskyris nuolat tuos barus tikrina. Naktigonės, naktidos, alkostopai – tokios vietos potencialiai pavojingiausios", – teigė Vilniaus savivaldybės Verslo paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas.

Anot jo, radus pažeidimų iškart apribojamas tokių kavinių maisto tvarkymo pažymėjimo galiojimas, stabdoma veiklos licencija. Per pastaruosius penkerius metus buvo atimta apie 14 licencijų, absoliuti dauguma jų – negrįžtamai. Praėjusią savaitę tikrinant pirmiausia dėmesys, pasak specialistų, buvo kreipiamas į tuos barus, kurie akcentuoja prekybą alkoholiu arba prekybą visą parą.

Teiks siūlymą tarybai

Šiuo metu savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius yra pateikęs prašymą visiems policijos komisariatams dėl informacijos apie naktinę prekybą alkoholiu vykdančias įmones. Surinkus duomenis, Vilniaus savivaldybės tarybai bus teikiamas siūlymas sutrumpinti prekybos alkoholiu laiką.

"Pirmiausia turime atsižvelgti į policijos nuomonę. Kadangi didžioji dalis visos informacijos iš gyventojų suplaukia į policijos komisariatus, mes šiuo metu esame paprašę išsamios policijos informacijos apie visą parą veikiančias kavines", – dienraščiui pasakojo Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Gintaras Tamošiūnas.

Valdininkas tikino, kad šiuo metu dar laukiama informacijos iš dviejų policijos komisariatų. Planuojama, kad ji bus baigta rinkti ir pateikta tarybai jau artimiausią savaitę ar dvi.

Reaguoja į gyventojų skundus

Šiuo metu visi sostinės valdininkai sutaria, kad miegamuosiuose Vilniaus rajonuose įsikūrę barai-parduotuvės dažniausiai tampa probleminiu gyvenamosios aplinkos židiniu.

"Kadangi jos veikia visą parą, ten ir triukšmo daugiausia. Klientai naktimis važinėja, neduoda gyventojams ilsėtis. Neretai ir nusikaltimų įvyksta aplink. Mes tokias vietas patys nusistatome. Reaguojame į gyventojų skundus, kuriuose nurodomos vietos, kuriose naktimis renkasi tokie pusiau asocialūs žmonės, šlapinasi aplink", – tvirtino Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Švaikauskas.

Daugiausia tokių vietų fiksuojama sostinės pakraščiuose. Senamiestyje jų, pasak valdininkų, vos viena kita. Tačiau situacija kasdien keičiasi, juolab kiekvieną savaitę išduodama 20–30 naujų prekybos alkoholiu licencijų.

Inspektoriaus kasdienybė

Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiasis specialistas maisto produktų inspektorius Virginijus Jakubauskas "Vilniaus dienai" papasakojo, kaip išaiškinami naktinių barų daromi pažeidimai.

"Mes stengiamės tikrinti po 22 val., kai naktinė prekyba alkoholiu negalima. Neseniai mes tikriname vieną tokių barų. Jame alkoholis buvo pardavinėjamas per langelį. Vykdoma tik prekyba, nors buvo išduotas leidimas baro veiklai. Bandėme patekti į kavinę, bet mūsų neleido. Paprašėme, kad įleistų į tualetą, aišku, neįleido", – apie pastarųjų dienų reidą pasakojo V.Jakubauskas.

Tikrinimus, kur ir kada jie vyks, pasak inspektoriaus, žino tik įstaigos vadovybė. Siekiant išsaugoti informacijos konfidencialumą, apie reidą pranešama prieš pat jam prasidedant. Neretai daromi bendri reidai, pasitelkiant policijos pajėgas.

"Norėdami gauti licenciją savininkai deklaruoja pačią įvairiausią veiklą: gamybą, plovyklas, kepimą. Bet dažnai pagrindinis tikslas būna prekyba alkoholiu naktį. Kadangi naktinė prekyba uždrausta, jie išsiima maisto tvarkymo pažymėjimą, eina į savivaldybę ir gauna leidimą vykdyti kavinės ar baro veiklą. Gavę informacijos ar skundų, kad nesilaikoma baro veiklos reikalavimų, atitinkamai reaguojame ir tikriname", – dėstė inspektorius.

Tikrinant nustačius pažeidimų, informacija perduodama savivaldybei, Narkotikų, tabako, alkoholio kontrolės departamentui. Pirmiausia Veterinarijos tarnybos atstovai stabdo maisto tvarkymo pažymėjimų galiojimą, o savivaldybė, atsižvelgdama į tai, sustabdo licencijų galiojimą.

Apribojo darbo laiką

Pirmadienį Vilniaus miesto taryba apribojo UAB „Kalnapilio Tauro grupė“ priklausančios firminės parduotuvės Dariaus ir Girėno g.13 ir UAB „Aramiso skrynia“ priklausančios kavinės „Basement“ prekybos alkoholiu laiką. Šios įstaigos galės prekiauti alkoholiu nuo 8 val. iki 22 val.

“Girdyklų“ veikla ne tik kenkia miesto įvaizdžiui, bet ir stabdo verslininkų, kurie laikosi įstatymų ir tvarkingai vykdo alkoholio prekybą, veiklą,“ – teigė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto savivaldybė papildomai kreipėsi į LR Ūkio ministerija su siūlymais dėl būtinų įstatymo pataisų, kurios padėtų reguliuoti „girdyklų“ veiklą ne tik Vilniaus mieste, bet ir Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: alkoholisprekyba alkoholiu

NAUJAUSI KOMENTARAI

2011 06 14

2011 06 14 portretas
KADANGI INFORMACIJĄ KLAIPĖDOJE SURASTI SUNKU, ĮDEDU: Informacija Gedulo ir vilties dienai skirti renginiai Klaipėdoje Birželio 14 d. 16.30 val. eisena nuo tremtinių ir politinių kalinių sąjungos būstinės (Liepų g. 3) iki Tautos kančios memorialo (S. Daukanto g.) 17.30 val. iškilmingas minėjimas prie Tautos kančios memorialo S. Daukanto g. 18 val. šv. Mišios Kristaus Karaliaus bažnyčioje. Birželio 15 d. 19 val. Klaipėdos koncertų salės (Šaulių g. 36) parko estradoje Žvejų rūmų mišraus choro "Klaipėda" koncertas Gedulo ir vilties dienai paminėti. Solistai - Judita Butkytė, Loreta Karkauskaitė, Mindaugas Mišeikis ir Viačeslavas Tarasovas. Meno vadovas ir dirigentas - Kazys Kšanas. Koncertmeisterė - Miglė Mosėnienė.

senai laikas

senai laikas portretas
puiku, o KAUNE?

Sergejus

Sergejus portretas
Kada bus uždaryta " girdykla " Jonavoje Prezidento gatvėje 26-28 numeriu pažymėtuose namuose.Vienam "maisto prekės" su didžiule alhoholio ir alaus vitrina.daugiau šnapso negu maisto.. kitam kioskelis Jonaviečių vadinamas "Mižniku" mini baras ,kuriame pilstomas,išnešamas alus ir didžiulis alhoholio asortimentas veikiantis visą parą Neįmanoma praeiti pro pijokus,stovi ant šaligatvio su buteliais,.Atvažiuoja naktimmašimos su muzikitėm,kelia iš miego.Šlapinasi palei balkomus-mato vaikai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių