Vilniuje bus griaunami pastatai vaiduokliai

Vilniaus miesto valdžia įspėja: arba vaiduoklių pastatų savininkai šiuos pavojingus statinius susigriauna patys, arba jiems teks mokėti baudas iki 5 tūkst. litų.

Ne gana to, jų statiniai vis tiek bus nugriauti savivaldybės iniciatyva. Už šiuos darbus kelių šimtų tūkstančių litų sąskaitą taip pat privalės padengti savininkas.

Praeivius gąsdina 200 vaiduoklių

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, sostinėje yra apie 200 nenaudojamų statinių, kurie kelia pavojų aplinkiniams. Merdintys ir šiukšlėmis užversti pastatai ne tik nepuošia miesto, tačiau ir bet kurią akimirką gali nugriūti ir sužeisti praeivį, greta žaidžiančius vaikus ar juose apsigyvenusius valkatas. Beje, pastarieji tokiuose vaiduokliuose neretai įsirengia landas, kūrena laužus, girtauja.

Pastaruoju metu dėl ekonominės krizės tokių vaiduoklių mieste tik daugėja. Statinius pradėjusios ręsti bendrovės bankrutuoja, nebaigti pastatai virsta šiukšlynais ir landynėmis.

Pasak Vilniaus miesto mero Viliaus Navicko, daugiausia pavojingų statinių yra Senamiestyje, Šnipiškėse bei Žvėryno rajone. Visi statiniai nėra bešeimininkiai, tačiau ne visus jų savininkus pavyksta rasti. Šiuo metu jau surinkta informacija apie vaiduoklių statinių vietas, tikslų jų skaičių. Paaiškėjo, kad iš 200 statinių trečdalio jų savininkai nepasiekiami. 

Nuo baudos išsisukti nepavyks

Meras rekomenduoja visų vaiduoklių savininkams kuo skubiau juos griauti savo lėšomis. Mat jeigu tik į procesą įsikiš savivaldybė – griovimo darbų sąskaita šiems išaugs kelis kartus.

„Visiems statinių nenusigriovusiems savininkams bus surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai. Visi jie bus kviečiami atvykti į savivaldybės komisiją. Baudos neišvengiamos, todėl kad šioje srityje įspėjimo bausmė neegzistuoja. Visiems gresia baudos nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. litų“, - įspėjo V.Navickas.

Per lapkritį Vilniaus savivaldybės specialistai iš 200 vaiduoklių savininkų atrinko 21, iš kurių 13 jau išsiuntė kvietimus atvykti į savivaldybės administracinę komisiją. Tiesa, iš visų kviestųjų atvyko 6 vaiduoklių savininkai. Vienam jų buvo surašytas pažeidimo protokolas ir skirta 1 tūkst. litų bauda. Dar vienas vilnietis, nelakdamas, kol įsikiš savivaldybė, merdintį statinį nusigriovė pats.

Patiems nusigriauti vaiduoklį pigiau

Iki šiol ties bauda visa kova su vaiduokliais ir nutrūkdavo. Vilniaus miesto valdžia tikina šįkart nebeapsiribosianti tik piniginėmis baudomis. Jeigu merdintys statiniai net ir po baidų nebus griaunami, savivaldybė dėl jų griovimo ketina kreiptis į teismą. Procesas trunka iki pusės metų.

Vos tik teismas leis savivaldybei savo iniciatyva nušluoti vaiduoklius nuo žemės paviršiaus, tikėtina, kad jau kitą dieną link statinio pajudės buldozeriai. Už priverstinį griovimą bei statybinio laužo išvežimą sąskaita taip pat bus pateikta savininkui. Šios, priklausomai nuo statinio tūrio, gali siekti nuo kelių dešimtų tūkstančių iki kelių šimtų tūkstančių litų.
Pavyzdžiui, Grigiškių seniūnijoje, adresu Lentvario g.2,  stovi nebaigtas statyti vaiduoklis, kurio būklė pripažinta avarine. Pastato tūris – beveik 4 tūkst. kub. m. Jeigu statinį griautų savivaldybė, vaiduoklio šeimininkui tektų apmokėti 100 tūkst. litų sąskaitą.

Žvėryne, Sėlių g. 38, pūpso aplūžęs medinukas. Šiferis nuo stogo byra praeiviams ant galvų, namo langai užkalti faniera. Galimai avarinės būklės namo tūris siekia beveik 500 kub. metrų. Jo šeimininkui už griovimą būtų pateikta 35  tūkst. litų sąskaita. Meras atkreipė dėmesį, kad šeimininkams kainuotų gerokai pigiau statinį griauti patiems.

„Net neabejoju, kad kai tik pradėsime inicijuoti teismus, pusė jų patys nubėgs ir vaiduoklius nusigriaus, antraip darbai jiems kainuos tik brangiau“, - tikino V.Navickas.

Tiesa, jeigu savivaldybei nepavyktų rasti statinių savininkų, jai liktų galimybė kreiptis į teismą, kad šis vaiduoklį pripažintų bešeimininkiu turtu. Per metus savivaldybė teismų keliu pajėgtų perimti šeimininkės teises ir pastatą privalėtų nugriauti pati.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių