Vilniuje bus eksponuojami N. Pirosmani paveikslai

Naujųjų metų išvakarėse Vilniaus paveikslų galerija ir Gruzijos nacionalinis muziejus suteikia išskirtinę galimybę susipažinti su garsiojo savamokslio gruzino Niko Pirosmani tapybos darbais.

Vilniaus paveikslų galerijoje veiksiančioje parodoje „Pirosmani" bus eksponuojami 35 gruzijos tautos pasididžiavimo - N. Pirosmani paveikslai. Tarp jų paminėtini „Kiemsargis", „Liūtas ir saulė", „Aktorė Margarita", „Šeimyninis piknikas", „Batumis".

Niko Pirosmani gimė 1862 metais Gruzijos kaime Mirzaani. Vėliau tapytojas persikėlė į šalies sostinę Tbilisį. Tik vėliau išgarsėjęs tapytojas yra dirbęs įvairius darbus: nuo dažytojo iki traukinių konduktoriaus.

Dailininką Pirosmanį 1912 m. „atrado" Gruzijos avangardo atstovai broliai Ilja ir Kirilas Zdanevičiai. Pirmą kartą jo kūryba buvo eksponuota 1913 m. Maskvoje, avangardinės dailės parodoje „ 8H5=L". Vėliau pasirodė ir pirmieji straipsniai apie dailininką. Pripažinimo Pirosmani susilaukė po savo mirties 1918-aisiais. Tapytojo darbai buvo eksponuoti Sankt Peterburge, Kijeve, Varšuvoje, Paryžiuje, Vienoje, Berlyne, Londone, Tokio, Ciuriche, Turine, Stambule, Minske ir kitur.

 Nuolat po pasaulio galerijas keliaujančių N. Pirosmanio darbų vertė -  41,4 mln. dolerių (apie 102,2 mln. litų) suma.

Paroda veiks 2008 m. gruodžio 31 d. - 2009 m. gegužės 31 d. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4, Vilnius)

Parodos organizatoriai Vilniaus paveikslų galerija ir Gruzijos nacionalinis muziejus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių