Vilniuje bus diskutuojama apie daugiakalbystę

Trečiadienį 9 val. Mykolo Romerio universitete ES nacionalinių kultūros institutų tinklas Lietuvoje (EUNIC) organizuoja daugiakalbystės forumą „Kalbų lobynas".

Šio forumo tikslas - atkreipti Lietuvos visuomenės ir vyriausybės dėmesį į kalbų ekonominę ir socialinę naudą individualiam žmogui bei šalies ekonomikai. Kviečiame diskusijai apie kalbų mokėjimo poreikį ir strateginius sprendimus kalbų mokymui(si), kurie stiprintų tarpkultūrinį dialogą, socialinę integraciją ir konkurencingą ekonomiką.

Europos Taryba 2008 m. ataskaitoje dėl integracijos teigia, kad kalbų mokėjimas yra pagrindinė tarpkultūrinio bendravimo ir pagarbos kultūrinei įvairovei sąlyga. Bendruomenių kalbų mokymasis leidžia nutiesti kultūrinius ryšius tarp migrantų gimtosios ir priimančios šalies, stiprina kultūrinę tapatybę, leidžia verslams sėkmingai bendrauti globalioje rinkoje.

Forumo metu kalbėsime apie daugiakalbystės praktikas Lietuvos bendruomenėse, švietimo sistemoje ir versluose. Profesorius A.Bumblauskas kalbės apie primirštą lietuvišką daugiakalbystę, humanitarinių mokslų daktarė M.Ramonienė pristatys kalbų vartojimo didžiuosiuose Lietuvos miestuose tyrimų rezultatus, VU Polonistikos centro dėstytoja doc.dr. K.Geben kalbės apie Vilniaus lenkų kalbinį identitetą.

Ekspertas iš Prancūzijos Jean Duverger pateiks Integruoto dalykų ir užsienio kalbos mokymo metodo pranašumus ir situaciją Europoje, o Alytaus Dzūkijos pagrindinės mokyklos direktorė l.e.p. Vilija Sušinskienė pristatys Lietuvos patirtį šio besiplečiančio metodo diegime.

Forumą moderuos Gintaras Aleknonis, Lietuvos radijo apžvalgininkas ir laidų vedėjas, ir Boguslavas Gruževskis, Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius.

Taip pat bus pristatytas Britų tarybos inicijuojamas ir Europos Komisijos finansuojamas projektas "Language Rich Europe" (http://languagerichblog.eu/), kuriame dalyvauja ir Lietuva. Projektą vykdys 23 institucijos iš 19 šalių. Jos atliks tyrimus ir sukurs Europos kalbų indeksą, kuris įvertins atskirų šalių patirtį, kuriant kalboms mokytis palankią aplinką. Taip pat surinks duomenis, kaip kalbos yra vartojamos ir vertinamos įvairių visuomenės grupių. Naudojant Europos kalbų indeksą pokyčiams projekte dalyvavusiose šalyse įvertinti po tam tikro laiko, bus galima sekti teigiamą projekto įtaką. Projekto partneriai posėdžiaus Vilniuje gruodžio 2-3 dienomis.

EUNIC Lietuvoje sudaro:

Britų taryba (www.britishcouncil.lt)

Danijos kultūros institutas (www.dki.lt/)

Gėtės institutas Vilniuje (www.goethe.de/ins/lt/vil/ltindex.htm)

Italų kultūros institutas Vilniuje (www.iicvilnius.esteri.it/IIC_Vilnius)

Lenkijos institutas Vilniuje (www.lenkukultura.lt/)

Prancūzų kultūros centras (www.centrefrancais.lt)

EUNIC daugiakalbystės forumo "Kalbų lobynas" parneriai:

Mykolo Romerio universitetas (www.mruni.lt)


Šiame straipsnyje: kalbosdaugiakalbystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių