Vilniuje bus atidaryta rožių paroda

Šeštadienį baro-restorano "Kalvarijų No 1" kiemelyje bus atidaryta rožių paroda. Ta proga restoranas pristatys iš rožių pagamintus patiekalus, supažindins su šios gėlės istorija.

Liepos 3 d., šeštadienį, 19 val., XIX a. pilyje prie Žaliojo tilto įsikūręs baras - restoranas „Kalvarijų No 1“ kviečia į vakarą su gyva muzika ir svaiginančiais rožių žiedų aromatais. Visą šią savaitę galima susipažinti su įvairiausiomis rožių veislėmis, jų žiedai užpildė spalvomis ir kvapais visą pilies kiemelį, gėlių žiedai pražydo net ant sienų.
 
Šeštadienį rožių, kurių grožis ir įvairios savybės vertinamos visame pasaulyje, vakaro atmosferą kurs muzikantai Saulius ir Donatas Petreikiai bei Simas Butavičius. Jie gros ir interpretuos autorinę bei įvairių pasaulio šalių muziką. Skambės gitara, smuikas, trimitas, fleitos, kiti pasaulio pučiamieji, garsai ir balsai. Specialus vakaro meniu skęs rožių žiedlapiuose ir netradiciniuose aromatuose.

Restoranas “Kalvarijų No 1” siūlys paskanauti intriguojančių patiekalų, nuo įdarytų rožių ir rankų gamybos rožių džemo, iki kepto triušio ir tunisietiško jautienos steiko. Visi patiekalai bus puošiami rožių žiedais, jų padažais ir kremais. Desertui restorano virtuvės meistras iš Brazilijos Renato Costa Pereira ruošia karamelizuotas rožes ir degantį pudingą su paties gamintu rožių vandeniu ir maskarponės sūriu. Visus gėrimus puoš ledo kubeliai su juose “pasislėpusiais” rožių žiedlapiais. 
 
Beje, rožės, yra ne tik vienas gražiausių, bet ir vienas paslaptingiausių augalų, apie kuriuos sukasi aibė intriguojančių faktų, literatūrinių motyvų, mokslinių išvadų. Vakaro metu taip pat bus galima susipažinti su kai kuriomis iš įdomybių, susijusių su rožės vardu. Ar žinojote, kad pirmi rožančiai buvo pagaminti iš nuskintų ir į rutuliukus susuktų, suvertų ant siūlo rožių žiedlapių? Sename Zaratustros tekste Bundehesas apie šią rožę sako, kad ji turės spyglius tol, kol žemėje bus blogis.

Krikščioniška legenda pasakoja, kad rojuje buvo rožė be spyglių, kol Adomas su Ieva nenusidėjo ir nebuvo iš rojaus išvaryti. Todėl dabar rožė nuolat primena žmogui, koks jis nuodėmingas. Ir visgi rožė yra tas augalas, į kurio žiedlapius pažiūrėję žmonės įžvelgė ir gyvybės rato idėją, laiko simbolį, kuris sukasi – gyvenimas -  mirtis - gyvenimas ratu. Ne veltui viduramžių bažnyčių fasade yra rozete arba rožė, arba tiesiog ratas.


Šiame straipsnyje: rožė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių