Vilniuje – „aukso karštinė“ dėl monetų

Jau nuo ankstyvo trečiadienio ryto sostinės Totorių gatvėje nusidriekė eilė žmonių, norinčių įsigyti Lietuvos banko išleistą auksinę proginę monetą, skirtą krepšiniui.

„Laukiau eilėje apie valandą“, - sakė iš Pasvalio specialiai dėl proginės monetos į Vilnių atvykęs Rimas Žilvys. Monetų kolekcionierius pasakojo, kad į sostinę atvyksta kaskart, kai išleidžiama proginė moneta. Paklaustas, ar yra tekę likti be monetos sukurpus tokį ilgą kelią iki sostinės, vyras sakė, kad jei turi norą, visada monetą gauną.

R.Žilys teigė, kad net ir krizės metu nepritrūkdavo pinigų įsigyti kolekcinėms monetoms. O labiausiai vyras didžiuojasi monetų rinkinyje turintis anksčiau Lietuvos banko išleistą monetą, skirtą Žalgirio mūšio 500-tajam jubiliejui.

Su vyru dar eilėje stovėjusi vilnietė Izabelė teigė, kad monetos pirkti atvyko ne dėl savęs.

„Anūkas kolekcionuoja medalius, bet šiuo metu jis mokosi Škotijoje, tai atėjome jam pagelbėti. Apie proginių monetų platinimą išgirdau per radiją ir nusprendžiau ateiti“, - kalbėjo moteris.

Pašnekovė džiaugėsi, kad anūkas sugrįš į Lietuvą stebėti krepšinio varžybų ir tuomet bus galima jam perduoti proginę monetą.

Monetas taip pat galima įsigyti Kauno ir Klaipėdos Lietuvos banko skyriuose.

Lietuvos banko duomenimis, į apyvartą išleistos dvi kolekcinės monetos – auksinė ir apyvartinė. Auksinė moneta yra 50 litų nominalo ir iškalta 5 tūkstančių vienetų tiražu. Vieno lito apyvartinių monetų nukalta 1 milijonas, kurių dauguma bus paleista į apyvartą.

Grafitiniai monetų projektai buvo sukurti Liudo Parulskio, o gipsiniai modeliai – Giedriaus Paulauskio.

Auksinės monetos kaina Lietuvos banko kasoje Vilniuje – 450 litų, o specialiai įpakuotos apyvartinės – 5 litai.


Šiame straipsnyje: eilėbankasmonetos

NAUJAUSI KOMENTARAI

vakar

vakar portretas
Kaune jau galima buvo be didelio ažiotažo nusipirkti, apie pietus net eilė nedidelė buvo.

666

666 portretas
ko neparaset prabos ? vel suda pardavineja

nigga

nigga portretas
po simts pypkiu!! kiek galima det to wilno naujienas? Suprantu jei kas isskirtinio ivyko, bet juk tokios pat eiles buvo prie monetu ir Kaune!!! Tai jus mastykit ka det i kauno.diena.lt jei yra du tokie pat ivykiai tiek rytuose, tiek Kaune! Siutina jau ta Kauno diena savo skaitytoja..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių