Vilniuje atvertas pirmasis gyvybės langelis

Trečiadienį Vilniuje pradeda veikti pirmas gyvybės langelis, kur motinos galėtų palikti nenorimus kūdikius.

Jis įsteigtas Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namuose. Manoma, kad gyvybės langelis atbaidys tėvus nuo minčių atsikratyti kūdikio išmetus jį į gatvę, ar dar baisiau, išvietę ar atliekų konteinerį.

Vilniaus apskrities sutrikusio vystymosi kūdikių namų direktorė Petronėlė Valatkevičienė tikino nemananti, kad gyvybės langelis paskatins motinas ar tėvus elgtis neatsakingai ir paliktų vaikų skaičius pastebimai išaugs.

Svarbiausia esą užtikrinti, kad nenorimi kūdikiai gautų teisę gyventi. Palikti gyvybės langelyje jie iškart patektų į specialistų rankas.

Teisingumo ministerija išaiškino, kad motinai, palikusiai naujagimį saugioje vietoje, negresia jokia atsakomybė.

Gyvybės langelis įrengiamas gimdymo namų sienoje. Tai yra speciali kapsulė, į kurią iš lauko įdėjus naujagimį budintį personalą pasiekia perspėjimo signalas ir specialistai skubiai pasirūpina vaiku, kurio nenori globoti mama.

Skaičiuojama, kad vieno langelio kaina siekia apie 3 tūkst. litų. Planuojama, kad netrukus antrasis langelis turėtų atsirasti Klaipėdoje.

Šiuo metu gyvybės langeliai veikia kaimyninėje Lenkijoje.

Pirmas pasaulyje gyvybės langelis buvo įrengtas XII amžiaus pabaigoje Vatikane. Pirmieji šiuolaikiniai gyvybės langeliai 2000-ais metais įrengti Vokietijoje.

Taip pat kūdikių išsaugojimo įrengimai gydymo įstaigose statomi Šveicarijoje, Austrijoje, Čekijoje, Japonijoje, Italijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, JAV.

Rengiant gyvybės langelių projektą Lietuvoje Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė kaip galimas neigiamas tokio sprendimo pasekmes įvardijo baimes, kad nesuvešėtų prekyba vaikais.

„Baiminamės, kad nepadaugėtų neskaidraus įvaikinimo atvejų“, – sakė R.Šalaševičiūtė


Šiame straipsnyje: gyvybės langeliskūdikiaimamos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių