Vilniuje atnaujinta holokausto istorijos Lietuvoje ekspozicija

Vilniuje atnaujinta holokausto istorijos Lietuvoje ekspozicija –papildyta naujais praėjusio šimtmečio dokumentais, nuotraukomis, garso ir vaizdo medžiaga.

Holokausto istorijai skirta ekspozicija įsikūrusi mediniame „Žaliame namelyje“ Pamėnkalnio g. 12.

Holokausto ekspozicija apžvelgia kadaise gausios Lietuvos tautinės mažumos – žydų – istoriją ir kultūrą nuo jų atvykimo į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę ir detaliai vaizduoja jų tragišką žūtį XX a. viduryje. Lietuvos žydų istorijos nutrūkusi gija ir šios tragedijos aplinkybės yra pagrindinis ekspozicijos akcentas.

Vienas iš ekspozicijos tikslų ir siekių, pabrėžia jos autoriai, – kreiptis į Lietuvos jaunąją kartą, atverti duris diskusijai, bendravimui, bendradarbiavimui. Kas yra Holokaustas? Ar galima prisiliesti prie skausmo, iškentėto prieš daug metų? Ką reiškė būti žydu Lietuvoje 1941–1944 metais? – tai skaudūs, iššūkį metantys klausimai, kuriuos viliamasi pristatyti atnaujintoje ekspozicijoje.

Ekspozicija ne nauja, tačiau papildyta naujais praėjusio šimtmečio dokumentais, nauja vaizdo ir garso medžiaga. Duomenys buvo tikslinami, remiantis naujais šaltiniais, istoriografija.

Rodomi nauji eksponatai iš muziejaus fondų, pakeistas ekspozicijos dizainas.

Ekspozicija aprėpia Lietuvos žydų istorijos pagrindinius aspektus. Didžiausią ekspozicijos dalį užima nacių okupacijos laikotarpio įvykiai.

Ekspozicija papildyta ir naujais stendais, skirtais iliustruoti Šiaulių ir Vilniaus apygardos getų egzistavimo laikotarpį. Išsamūs darbo stovyklų ir nacių koncentracijos stovyklų stendai.

Saujelė žmonių, taip pat nerimaujančių dėl savo šeimų, artimųjų saugumo ir ateities, ir rizikuojančių viskuo, ką turėjo, bandė išsaugoti žmoniškumą, dvasines vertybes, atjautą artimui, pagarbą žmogui. Apie tai kalba ir atnaujintas stendas, skirtas gelbėtojams Lietuvos piliečiams, o taip pat diplomatams, vermachto kariams.

Sovietmečiui skirtas stendas brėžia paskutinius štrichus šioje Lietuvos žydų bendruomenės istorijoje.

Bene svarbiausi visos ekspozicijos akcentai yra eksponatai iš muziejaus fondų. Tai unikalūs, visa matę ir atlaikę to metų baisumus daiktai. Antai pokario metais viename iš Aukštaitijos kaimų sumeistrautas galąstuvas – ant jo briaunos iškaltos žydiškos raidės; šalia gulintis suskaldytas akmuo, rastas toje pačioje sodyboje, yra ne lauko riedulys, o paminklinis akmuo iš gretimai esančių žydų kapinių. Dalis šio paminklo ir yra galąstuvo šerdis, kita dalis – stulpelis-riboženklis, stovėjęs sodyboje.

„Sukasi briaunos... girdisi tuščias, skausmingas galąstuvo ūžesys. Jis skirtas mums, kad žinotume, kas ir kaip vyko, kad niekada neužmirštume“, – sako ekspozicijos autoriai.

Holokausto istorijai skirta ekspozicija, įsikūrusi mediniame „Žaliame namelyje“ yra Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys, atidarytas 1991 metais.

Atnaujinta Holokausto istorijos Lietuvoje ekspozicija „Žaliame namelyje“ Pamėnkalnio g. 12 lankytojų lauks nuo spalio 20 d.


Šiame straipsnyje: holokaustasekspozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių