Vilniuje atidengiama „Laisvės kelio" skulptūra

Iš žmonių vardinių plytų sukurta 63 m. ilgio ir 3,5 m. aukščio "Laisvės kelio" skulptūra jau pastatyta.

Spalio 22 dieną, penktadienį, 18 val., Vilniuje, Konstitucijos prospekte, įvyks skulptūros atidengimas ir šventinis koncertas, kuriame pasirodys Algirdas Kaušpėdas, Marijonas Mikutavičius, Raigardas Tautkus ir choras "Belcanto".

"Džiaugiuosi, kad Lietuvos žmonės tebėra vieningi ir neabejingi laisvei, kurią taip sunkiai išsikovojome prieš du dešimtmečius. Be daugybės žmonių palaikymo ir pagalbos „Laisvės kelio" nebūtų", – sako idėjos autorius skulptorius Tadas Gutauskas.

"Laisvės kelio" skulptūros idėja visuomenei pristatyta šių metų balandžio 28 d. Per pusę metų keramiko Gintaro Kniežos dirbtuvėse iš 20 t. molio pagaminta 25 tūkst. vienetinių plytų, iš kurių 21 tūkst. 243 yra vardinės.

Plytos rankiniu būdu gamintos iš specialiai paruošto molio pagal protėvių patikrintas technologijas, pastatai iš tokių plytų atlaiko šimtmečius. Iš viso plytose įspausta beveik 400 tūkst. simbolių – vidutiniškai 18 ženklų vienoje plytoje. Apskaičiuota, jog iš projekto metu pagamintų plytų kiekio galima būtų pastatyti du namus.

"Tiek plytų, tiek specialių gelžbetoninių plokščių gamyba buvo sudėtingas pro
cesas. Gamintojams tai buvo nauja, sudėtinga unikali užduotis, su kuria pavyko puikiai susidoroti", – sako T.Gutauskas.

„Laisvės keliui" Vilniuje esančioje „Markučių" gamykloje buvo išlieta 17 gelžbetoninių plokščių su skirtingomis žmonių figūros ertmėmis. Plokštėms sunaudota 3 tūkst. 250 kg plieno ir beveik 63 m3 betono. Visos gelžbetoninės plokštės sveria beveik 160 t., o sunkiausia 14 t.

Prie "Laisvės kelio" skulptūros nutiesti nauji pėsčiųjų takai, sutvarkytas apšvietimas. Skulptūra stebima vaizdo kameromis ir yra apdrausta "PZU Lietuva" kompanijos 800 tūkst. litų sumai nuo turtinių žalų ir kitų rizikų.

Spalio 22 d. svetainėje www.laisveskelias.lt pradeda veikti interenetinė plytų paieškos sistema, kurioje įvedus vardą ir pavardę bus galima sužinoti tikslią vardinės plytos vietą skulptūroje.

Šių metų rugpjūčio 23 dieną, minint Baltijos kelio 21-ąsiąs metines, simbolines plytas "Laisvės kelyje" įmūrijo aukščiausi Lietuvos vadovai, taip pat Latvijos ir Estijos atstovai. Galimybe turėti analogišką skulptūrą susidomėjo Rygos miesto valdžia, akylai sekusi "Laisvės kelio" kūrimą.

Prie projekto daugiausiai prisidėjo Lietuvos gyventojai, tačiau parama "Laisvės kelią" pasiekė ir iš valstybių, kuriose yra daug išeivių iš Lietuvos, ar net tokių tolimų ir egzotiškų šalių, kaip Naujoji Zelandija, Kinija, Bolivija, Jungtiniai Arabų Emiratai ir kt.

Projektas "Laisvės kelias" yra įtrauktas į Lietuvos valstybės atkūrimo paminėjimui skirtų renginių sarašą, projektui patronažą suteikė Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių