Vilnių „sveikins“ Tonis Soprano

Vilniuje vyksiančiame projekte „Menas netikėtose erdvėse“ sostinės gyventojus ir miesto svečius „sveikins“ populiaraus serialo „Sopranai“ aktoriaus J. Gandolfini personažo Tonio Soprano trijų metrų aukščio biustas.

„Kodėl gi ne Tonis? Šiuolaikiniame pasaulyje, mene, lietuviškame kine tikrai galime pritaikyti „Sopranų“ seriale skambančią frazę „Kur tave velnias nešioja, tavęs nebuvo tiek laiko, nei žodžio, nei garso, o dabar atsiradai“, - pasakojo vienas iš kūrybinės laisvės šauklių, žinomas skulptorius Donatas Jankauskas (Duonis).

Skulptoriaus teigimu, nereikia turėti iliuzijų pakeisti pasaulį, kelti revoliucijas arba stebėtis prabangių automobilių ir treningų kultu: „Tiesiog pabandykime išsilaisvinti kiekvienas savyje ar tiesiog pažvelgti į aplinką su kiekvienam priimtinu ironijos kiekiu. Jei per kūrybinės laisvės savaitgalį bent keliasdešimt žmonių paliks savo fotelius, distancinius pultelius ir išeis atrasti Vilniuje kažką nauja, sostinėje jau taps šviesiau“.

Projekte „Menas netikėtose erdvėse“, vyksiančiame rugsėjo 19-21 d. Vilniuje, kviečiami dalyvauti ne tik profesionalūs menininkai, bet ir sostinės gyventojai.

Įvairiose Vilniaus erdvėse vyksiančio renginio lankytojai bus „apginkluoti“ specialiais žemėlapiais, kuriuose bus pažymėtos visi menininkų ir vilniečių sukurti projektai. Todėl ieškoti meno netikėčiausiose vietose galės visi norintys.

Vilniaus veidą pakeisiančiame savaitgalyje projektus pristatys per 30 menininkų iš Lietuvos ir užsienio šalių.

R. Zdanavičiaus projekto „Iliuminatoriai“ dėka visi galės pasijusti tarsi uoste – Neries krantinė pavirs į gigantišką laivą, šalia kurio bus galima pasivaikščioti.

Austrų menininkės A. Westerfroelke instaliacija „Vietos politika“ apleistame baseine bandys suprasti ir parodyti moters vaidmenį bei vietą miesto gyvenime. Ją bus galima išvysti rugsėjo 19-21 dienomis nuo 18 iki 20 val.

Režisierius Saulius Varnas kartu su choru „Jauna muzika“ pamėgins „apeiti“ ne visų mėgstamą rudenį ir atlikti žiemos iškvietimo ritualus su apeigomis, giesmėmis ir sniegu. „Žiema, žiema, grįžk į kiemą“, visi ritualo dalyviai ir lankytojai galės sušukti Žemaitės skvere rugsėjo 21 d. 18 val.

Rugsėjo 19-21 d. sostinėje, be pačių vilniečių pristatytų projektų, iš viso bus galima atrasti 33 naujus meno kūrinius, kurie stebins instaliacijų dydžiais ir asociacijomis, performansų gyvumu, bandymu išvysti netradicinį Vilnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių