Vilniečius ir sekmadienį kvies Medaus šventė

Medus – ir maistas, ir vaistas. Pavasarinis ir vasaros, liepų ir aviečių, lauko pievų ir miško – įvairių rūšių medaus buvo  galima nusipirkti šeštadienį Vilniaus Kalvarijų turgavietėje šurmuliavusioje Medaus šventėje. Kad pirkėjams būtų smagiau pirkti, o bitininkams linksmiau pardavinėti, akordeonu grojo muzikantas.

Bitininkai savo šventę vadino tikra medaus produktų muge. Čia buvo galima įsigyti ne tik medaus, žiedadulkių, bičių pienelio, pikio, korių, bet ir įvairių maisto papildų su medumi bei pagrindinių bitininkavimo įrankių. Medų bitininkai pardavinėjo mugės kainomis – žemesnėmis nei įprasta. Už kilogramą liepų ir miško medaus buvo prašoma po 18, o už bičių pikio pakuotę (40 g) – 8-10 Lt.

Vilniečiai noriai pirko vasarinį bei liepų medų. Ko jau ko, bet liepų medaus su kitu nesupainiosi, nes jis išskirtinio aromato – koncentruoto liepų kvapo.

Žemės ūkio universiteto Augalų apsaugos ir biologijos katedros docentas Algirdas Amšiejus vedė bičių auginimo ir priežiūros  apmokymus. A.Amšiejus – taip pat ir bitininkas, turi 150 bičių šeimų.

“Aiškinau, kaip bitininkauti, kalbėjomės apie bičių erkes. Tai didžiausias Lietuvos bičių priešas – kaip anyta. Kiekviena bičių šeima serga erkėmis ir mes aiškinomės, kaip su jomis kovojame. Kokias bičių motinas auginti, kad bitės nebūtų piktos, kokią bičių rasę pasirinkti, kad būtų galima pilnai išnaudoti tos vietovės medunešį”, - pasakojo A.Amšiejus.

Medaus šventė buvo naudinga ne tik pirkėjams, bet ir bitininkams. Kalvarijų turguje ji šurmuliuos ir rytoj.


Šiame straipsnyje: medus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių