Vilniečiams primenama: kirsti ar sodinti medžius reikia leidimų

Vilniaus savivaldybės specialistai pastebi, kad mieste kyla daug problemų dėl netinkamose vietose savavališkai pasodintų ar be leidimo naikinamų medžių.

„Dauguma daugiabučių namų gyventojų net nežino, kad savavališkai sodinti ar naikinti medžius miesto žaliosiose erdvėse, želdynuose yra draudžiama. Suprantame, kad vilniečiai geranoriškai nori sutvarkyti savo aplinką, pasodinti medžių ar krūmų, tačiau prieš tai darant kviečiame pasitarti su miestovaizdžio specialistais, kad sostinė būtų tvarkingai apželdinta“, - teigia Marius Pabrieža, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas.

Anot Mariaus Pabriežos, remiantis Vilniaus miesto tarybos patvirtintomis Vilniaus miesto želdynų ir želdinių apsaugos taisyklėmis, sodinti želdinius galima tik su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Miestovaizdžio skyriumi suderinus apželdinimo projektą arba schemą.

Pagal šias taisykles, bendrojo naudojimo želdynuose draudžiama savavališkai sodinti, persodinti, genėti, kirsti ar kitaip pašalinti želdinius; kirsti, laužyti ar kitaip žaloti (kalti vinis, tvirtinti reklaminius skydus ir kt.) medžius, krūmus, jų šakas, skinti lapus, žiedus, vaisius, pažeisti šaknis, trypti pomedį; žaloti medžio žievę, daryti kitus mechaninius medžių pažeidimus; kabinti ant medžių sūpuokles, virves, kitus daiktus, klijuoti skelbimus arba kitą informaciją.

„Norėtųsi paraginti vilniečius būti atsakingais. Saugokime mūsų bendrą turtą – tvarkingą ir žalią miestą“, - sakė Marius Pabrieža, primindamas, kad savavališkai naikinant medžius ir kitus augalus, gresia žalos atlyginimas.

Žala skaičiuojama priklausomai nuo medžių grupės – 1 cm nupjauto medžio siekia 90 litų. Nupjovus ar kitaip sunaikinus 1 m storio medį teks atlyginti 9000 litų žalą. Be to, medžių, krūmų, žaliųjų vejų, gėlynų ne miško žemėje žalojimas arba naikinimas savavališkas želdynų niokojimas užtraukia įspėjimą arba baudą iki 300 Lt.


Šiame straipsnyje: leidimaimedžiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių