Vilniečiai už paslaugas moka dvigubą PVM (papildyta)

Vilniaus savivaldybės specialistai nustatė, kad kai kurie sostinės būstų administratoriai už paslaugas vilniečiams pateikia mokestinius pranešimus su dvigubu pridėtinės vertės mokesčiu (PVM). Pasipiktinęs miesto meras ragina gyventojus keisti daugiabučių administratorius.

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas, pasipiktinęs namų priežiūros bendrovių nesąžiningumu, paragino gyventojus atsisakyti tų bendrovių, kurios už suteiktas paslaugas siunčia sąskaitas-faktūras su dvigubu pridėtinės vertės mokesčiu.

„Vilniečiai turi teisę keisti namo administratorių: tokiam prašymui surinkę daugiau kaip 50 proc. bendrijos narių parašų, jie turėtų kreiptis į savivaldybę. Mes paskirsime kitą administratorių“,- sakė meras J.Imbrasas.

Vilniaus savivaldybės Energetikos ir statinių skyriaus specialistai nustatė, kad kai kurie būstų administratoriai pažeidžia savivaldybės patvirtintus administravimo nuostatus. Už paslaugas gyventojams pateikiami mokestiniai pranešimai su dvigubu pridėtinės vertės mokesčiu (PVM).

Kai kurie administratoriai, apskaičiuodami paslaugų įkainius už bendrų patalpų priežiūrą, eksploatavimą, profilaktinio remonto darbus, teritorijos tvarkymą, komunalinių atliekų išvežimą ir kitas paslaugas atskirose eilutėse, pateikia įkainius jau su PVM. Vėliau tą patį mokestį jie dar kartą prideda prie bendros sumos.

Pažeidimu reiktų laikyti ir mokestinio pranešimo formą, kai ji gyventojams pateikiama kaip sąskaita-faktūra. „Mokestiniai pranešimai, kuriuos administratoriai kas mėnesį pateikia butų ir kitų patalpų savininkams, yra tik informacinės paskirties, todėl jie negali būti traktuojami kaip buhalterinės apskaitos dokumentai, – neabejojo meras J.Imbrasas.

Įspėjimai dėl minėtų pažeidimų buvo siusti ne kartą, tačiau daugiabučių priežiūros bendrovės juos ignoruoja. Todėl sostinės meras ragina gyventojus nebūti abejingais ir kovoti už savo teises – neleisti bendrovėms sukčiauti ir pelnytis jų sąskaita. Pasak mero, daugiabučių namų administravimas yra būtina socialinė paslauga, o ne pasipelnymo šaltinis. „Jos kaina turi būti racionali, pagrįsta ir neviršyti nustatytos pelno maržos“,- teigė meras J.Imbrasas.

Vilniaus Savivaldybės duomenimis, daugiausia pažeidimų yra užfiksuota privačiose, daugiabučių namų priežiūros bendrovėse „Šilėja“ ir „Pašilaita“.

Portalo kalbintas „Šilėja“ direktorius patikino, kad jokio dvigumo PVM skaičiavimo jų įmonė netaiko. „Mes jau pripratome prie tokių miesto valdžios pareiškimų, tačiau artėjant rinkimams nieko komentuoti nenorime“, - portalui viniausdiena.lt prisipažino direktorius.


Šiame straipsnyje: sąskaita,pvm

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių