Vilniečiai lauko kavinių sezoną tęstų iki gruodo

Daugumos lauko kavinių šeimininkai pasiryžę sezoną pratęsti kone iki pirmojo sniego, svečius viliodami ir nuo darganos saugodami ne tik pledais, bet ir specialiais šildytuvais.

Sezonas – iki spalio

Nors už lango jau sparčiai rudenėja, lauko kavinės staliukų dar neslepia. Ne paslaptis, kad lauko kavinės privilioja daugiau klientų. Juk dar pavasarį tik atšilus orui daugelis mieliau renkasi staliuką, esantį lauke, nei viduje. Kad smagu jose ne tik pavalgyti ar išgerti kavos, bet ir susitikti su draugais pavakaroti, patvirtina ne tik lauko kavinių ir terasų vadovai, bet ir patys klientai.

Tiesa, vasara baigėsi, oras vėsta, gelstantys lapai primena artėjantį šaltąjį laikotarpį. Tačiau miesto lauko kavinių vadovai teigia dar neketinantys slėpti staliukų, nes juk ir bobų vasara dar neatėjo.

Lauko kavinių sezonas prasideda gegužės 1-ąją ir tęsiasi iki spalio. Griežto įsakymo, kada turi būti uždarytos lauko kavinės, nėra. Kaip teigia jų savininkai, jos veikia, kol tam palankus oras, nes tik jis vienintelis čia diktuoja sąlygas.

Dirbs, kol palankus oras

Suprantama, kad į kiemą įžengus rudeniui, ilgai džiaugtis grynu oru sėdėdami kavinėse nebegalėsime – menkas malonumas mėgautis maistu ir aplinka, kai susigūžti verčia vėsuma ir žvarbus vėjas.

Paklaustas, kiek ilgai pagrindinėje senamiesčio gatvėje įsikūrusi „Pilies menė“ planuoja laikyti į lauką išneštus staliukus, jos vadovas Alfonsas Ambrazas šmaikštavo, kad kiekvienais metais prasidėjus rudeniui jam tenka atsakyti į tuos pačius klientų ir žiniasklaidos klausimus. Patvirtino jis ir tai, kad oras čia visagalis ir nieko žmogus neprigalvosi.

„Dirbame ir dirbsime, kol oras leis. Atvėsus ir žmonių nebelieka. Juk niekam nesinori šeštadienio vakarą išėjus į miestą sėdėti lauko kavinėje apsigaubus pledu“, – sakė „Pilies menės“ vadovas.

Tą patį patvirtino ir vienos sostinės vyninių „Tappo d'oro“ komercijos direktorius Raimondas Pranka. „Kaip ir visada, dirbsime, kol bus geras oras. Rugsėjį, galbūt ir spalį, pavyzdžiui, praėjusiais metais dirbome iki spalio galo“, – pasakojo penktus metus veikiančius vyninės vadovas.

Neskubėti išsikraustyti iš kiemo numatę ir atgimusio baro „Transilvanija“ šeimininkai. Alaus ir roko mėgėjai nuo liepos vėl gali užsukti į savo mėgstamą vietą, tik jau nebe Totorių gatvėje, o Rūdninkų skvere. „Atsidarėme, veikiame. Tikrai ilgai planuojame dirbti, gali būti, kad ir Vėlinių sulauksime“, – planavo baro vadovas Lukas Goštautas.

O štai prekybos centro Gedimino g. 9 pašonėje įsikūrusios „Terasos Vasaros“ vadovė Edita Jankovskaja informavo, kad staliukai iš terasos dings spalio 1 d. „Baigiasi sezonas,–- sakė moteris, o paklausta, ar nesitiki, kad dar ir spalį galime sulaukti šiltų ir saulėtų dienų, tiesiog tepasakė: – Toks mūsų projektas ir pagal jį terasa dirbs iki spalio.“

Kai vėsu, gelbsti šildytuvai

Nereikia nė svarstyti, kad karštą vasaros popietę gerti šaltą kavą ar šiltą vakarą mėgautis taure vyno sėdint lauke yra kur kas maloniau. Tačiau termometro stulpeliui dar itin nenukritus vėsesnį vakarą norinčius vakaroti lauko kavinėse gelbsti ne tik pledai, bet ir specialūs šildytuvai. Tiesa, kaip paaiškėjo bendraujant su kavinių vadovais, šildytuvų poveikis priklauso ir nuo pačios kavinės vietos.

„Jei kavinė yra kieme, uždaresnėje aplinkoje, naudojami dujiniai šildytuvai, žinoma, padeda. Bet jei ji yra gatvėje – kaip mūsiškė, kas iš tų šildytuvų? Dėl šalčio – taip, bet bėda čia ne šaltis, o vėjas. Kas iš to, kad plevena ugnytė, jei pučia ištisinis vėjas? Tokiais atvejais nebent viršugalvį ir pašildo“, – apie menką šildytuvų naudą esant stipriam šaltam vėjui kalbėjo „Pilies menės“ vadovas.

Ar brangus malonumas kavinei laikyti šildytuvus? Pasak A.Ambrazo, daug tai neatsieina, juk nebūna jie nuolat įjungti.

O „Tappo d'oro“ vadovas skaičiavo, kad du šildytuvus turinti vyninė per dieną sunaudoja po pusę kiekvieno jų baliono, jo kaina – 50 litų.

„Terasos Vasaros“ vadovė, kalbėdama apie šildytuvus, pabrėžė, kad jiems svarbiausia, ne kiek kas atsieina, o klientų patogumas. „Mes turime 14 šildytuvų. Žinoma, kad jie reikalingi ir tikrai pasiteisina. Be to, jų šiluma teikia jaukumo. Mums svarbiausia klientai, kad jiems būtų gera ir malonu čia užsukti“, – kalbėjo pirmą sezoną veikiančios terasos vadovė.

Pasigirti gali ne visi

Ypatinga klientų gausa ne vienus metus veikiančių lauko kavinių vadovai po šios vasaros pasigirti negalėjo. Vieni teigė, kad lankytojų sulaukė panašiai kaip ir praėjusią, kiti sakė, kad net šiek tiek mažiau.

„Klientų, sakyčiau, sulaukėme šiek tiek mažiau nei praėjusią vasarą, o priežastis, mano manymu, – atsidariusios naujos vietos. Kad ir savaitgaliais, dabar žmonės turi iš ko rinktis, pasiskirsto, ir tai juntama“, – sakė vyninės „Tappo d'oro“ direktorius R.Panka.

Planuoto klientų ir svečių iš užsienio bumo lauko kavinės nesulaukė ir vykstant Europos krepšinio čempionatui. „Kokie užsieniečiai, kiek jūs jų matėt?“ – klausė „Pilies menės“ vadovas.

Tačiau su teiginiu, kad turistų apskritai šią vasarą Lietuvoje beveik nebuvo ir nėra, nesutiktų „Terasos Vasaros“ vadovė. Ji pabrėžė, kad šį sezoną jų lankytojų srautą 70 proc. sudarė kaip tik užsieniečiai. E.Jankovskajos žodžiai patvirtintų ir pono R.Pankos spėjimus, kad senosios vietos sulaukia mažiau lankytojų dėl atsidariusių naujų. „Mes tikrai galime pasigirti klientų gausa“, – sakė terasos vadovė.

Klientų pakankamai teigė sulaukęs ir naujosios senosios „Transilvanijos“ vadovas L.Goštautas. „Klientų sulaukiame užtektinai, nes juk ne visi barai gali pasigirti turintys tiek rūšių alaus“, – gyrėsi naujam gyvenimui prikeltos „Transilvanijos“ vadovas.


Nuomos kainos

Nereprezentacinėse Vilniaus vietose 1 kv. m nuoma lauko kavinei atsieina apie 6,5 lito, reprezentacinėse – apie 19 litų. Prie esamų kavinių į lauką išsinešantys staliukus moka 2–5 litus už 1 kv. m.


Šiame straipsnyje: lauko kavinėssezonasbarai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių