Vilniečiai karščiams nepasiduoda

Nors visą savaitę Lietuvą vargina rekordiniai karščiai, medikai džiaugiasi, kad didelių sveikatos sutrikimų vilniečiams kol kas pavyko išvengti.

Pajūryje medikams iškvietimų pas nukentėjusiuosius nuo karščių apstu. Sostinės medikai tuo tarpu džiaugiasi, kad bent kol kas, pacientų antplūdžio jie nesulaukė.

“Nepasakyčiau, kad yra labai daug nukentėjusių. Dabar kaip tik darėme sąrašą, buvo šeši žmonės, kurie gavo saulės smūgį ir teko teikti pagalbą, tačiau nudegusių nuo saulės nebuvo nė vieno. Kažkiek žmonių skambindavo ir klausdavo, ką daryti nudegus, bet jiems pakako tik konsultacijų, dalis galbūt patys nuvykdavo iki medikų“, - sakė Greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Tadeuš Rodz. 

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų atstovė ryšiams su visuomene Gitana Letukienė teigė, kad pas juos gyvenimas vyksta sava vaga – visos patalpos yra ventiliuojamos, todėl visos procedūros ir operacijos atliekamos kaip įprasta.

Šį savaitgalį Lietuvoje prognozuojamos liūtys, tačiau kaitra taip pat nesitrauks. Šeštadienį dieną sinoptikai žada 28-33 laipsnius šilumos, vietomis lietus, kai kur su perkūnija. Sekmadienį termometro stulpelis kils dar aukščiau iki 34 laipsnių. Kitos savaitės pradžioje orai turėtų kiek atvėsti – pirmadienį temperatūra sieks 24-26, antradienį – 25-28 laipsnius.

Pernai Lietuvoje temperatūra 30 laipsnių viršijo tik vieną dieną liepos mėnesį, o 2008 metais gegužę Lietuvoje buvę karščiai po to vasarą nebepasikartojo.

Specialistai pataria esant tokiai kaitrai nebūti per ilgai saulėje, gerti kuo daugiau skysčių, rinktis kuo lengvesnį maistą ir atsisakyti alkoholinių gėrimų. Nepraėjus parai po liūties patariama nesimaudyti mieste esančiuose vandens telkiniuose. 


Šiame straipsnyje: karščiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių