Vilniečiai atvykėlius „apgyvendins“ viename bute

Vilniaus taryba palengvino gyvenamosios vietos deklaravimą sostinėje gyvenantiems ir dirbantiems asmenims, atvykusiems iš kitų miestų. 

Nuo gruodžio 5-osios tokie gyventojai savo gyvenamąją vietą galės deklaruoti Gedimino prospekte savivaldybei priklausančio buto adresu. 

Tuo metu gyventojų registro tarnybos pareigūnai sako, kad jei asmenys nurodytu adresu negyvens, tai bus laikoma melagingu duomenų pateikimu, praneša LTV naujienų tarnyba. 

Vilniaus meras sako, kad lengvesnė registracija sostinėje į skolų kamuojamą miesto biudžetą leis surinkti daugiau gyventojų pajamų mokesčio. Mat pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, gyventojų pajamų mokestį asmuo moka tai savivaldybei, kur yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą. 

Pasak mero, į sostinę gyventi ir dirbti atvažiuoja daug žmonių iš kitų Lietuvos rajonų, tačiau dėl įvairių priežasčių savo gyvenamosios vietos sostinėje jie nedeklaruoja. 

„Ketinau deklaruoti savo gyvenamąją vietą Vilniuje, tačiau sužinojau, kad tai labai ilgas ir sunkus procesas ir tiesiog net nebuvo vietos, kur deklaruoti, nes nuomojamo buto šeimininkai nesutinka“, – tvirtino studentė Simona Songailaitė. 

Dėl dirbančių ir gyvenančių Vilniuje, bet savo gyvenamąją vietą deklaravusių kitur, Vilnius kasmet savivaldybėms perveda maždaug 200 mln. litų gyventojų pajamų mokesčio, o iš jų gauna tik apie 17 milijonų.   

„Būtent skyrėme prospekte esantį butą, kad kiekvienas, kuris šiuo metu neturi savo deklaravimo vietos Vilniuje, galėtų pasakyti: „Aš gyvenu Vilniuje, ir ne bet kur, o Gedimino prospekte“. Atitinkamai pati procedūra bus žymiai paprastesnė, negu šiuo metu deklaruojant gyvenamąją vietą Vilniaus miesto savivaldybėje“, – aiškino sostinės meras Artūras Zuokas. 

Registruotis Vilniaus Gedimino prospekto 24 namo 40-ajame bute ypač kviečiami studentai. Vilniaus Gedimino technikos universiteto bendrabučiuose gyvena daugiau kaip 2 tūkst. besimokančiųjų, tačiau savo gyvenamą vietą –bendrabutį – deklaravusiųjų yra mažiau nei 50. 

Tačiau Gyventojų registro tarnybos specialistai sako, kad nors deklaruojančių gyvenamąją vietą viename bute asmenų skaičius nėra ribojamas, pagal Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymą, deklaruoti reikia tą vietą, kur asmuo faktiškai gyvena. Nuo to priklauso apmokėjimas už kai kuriuos komunalinius patarnavimus, deklaruotu adresu atkeliauja baudos. 

„Šiaip toks sprendimas ar pareiškimas, manau, yra agitacija teikti melagingus deklaravimo duomenis“, – komentavo Gyventojų registro tarnybos Asmens duomenų tvarkymo skyriaus vedėjas Algimantas Mikėnas. 

Už melagingą duomenų teikimą yra numatyta 50 litų administracinė bauda.


Šiame straipsnyje: Apgyvendinimasgyvenamoji vieta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių