Vilniaus visuomeniniam transportui – galimybė naudoti ekologišką kurą

Pirmadienį savivaldybėje vykusiame Komunalinio ūkio departamento pasitarime, kuriam pirmininkavo laikinai einantis sostinės mero pareigas Romas Adomavičius, didžiausias dėmesys buvo skiriamas galimybei Vilniaus sąvartynuose išgaunamas dujas panaudoti miesto viešojo transporto darbui.

Pasitarime dalyvavęs bendrovės „Vilniaus autobusai“ direktorius G. Nakutis pristatė esamą situaciją, susijusią su miesto viešuoju transportu, detalizavo dujų pirkimo-pardavimo sutarties su bendrove „Autoidėja“, aptarnaujančia bendrovės „Vilniaus autobusai“ transporto priemones, sutartinius įsipareigojimus. Laikinai einantis mero pareigas Romas Adomavičius pabrėžė, kad dėl biodegalų vartojimo plėtros turi būti detaliai išanalizuota situacija.

„Vilniaus mieste turi būti švaresnis oras, ir mes kartu turime šia kryptimi dirbti,“ – teigė laikinai einantis Vilniaus mero pareigas Romas Adomavičius.

Pasak jo, svarbiausi akcentai, į kuriuos turime atsižvelgti tai – investicijos ir perdirbamo biokuro pritaikymo techninės galimybės.

„Biokuro panaudojimas leistų ne tik pagerinti oro kokybę mieste, bet ir nepriklausomybę – tai yra, sumažintų mūsų priklausomybę nuo energijos šaltinių importo. Be abejo, mūsų rūpestis yra ne tik ekologiškas kuras, bet ir patraukli jo kaina. Tai sudarytų sąlygas ne tik nedidinti visuomeninio transporto bilietų kainų, bet ir jas mažinti,“ – sakė Romas Adomavičius.

Pasak laikinai einančio sostinės mero pareigas R. Adomavičiaus, šiuo metu iš Vilniaus miesto sąvartynų įmanoma išgauti iki 3 mln. kub. m dujų per metus – šio kiekio beveik pakaktų patenkinti autobusų parko dujų poreikį.

Pasitarimo metu R. Adomavičius pasidalino patirtimi iš neseniai aplankytos Hagos (Nyderlandų karalystė) – Nyderlanduose didieji miestai turi valdyti miesto situaciją, taikydami įvairias poveikio priemones, kad miestuose būtų panaudojamas tik ekologiškas kuras.

„Kodėl Vilnius negalėtų pritaikyti tokios patirties, taip papildydamas tokių miestų sąrašą“, – sakė Vilniaus merą pavaduojantis R. Adomavičius.

Siekiant išanalizuoti situaciją dėl biokuro plėtros vystymo krypčių Vilniaus mieste sudaryta darbo grupė, kurioje – Savivaldybės ir bendrovės „Vilniaus autobusai“ atstovai. Artimiausiuose darbo grupės planuose – susitikimas su bendrovės „Autoidėja“ atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių