Vilniaus vandens parkui – dviejų savaičių atostogos

Savaitgalį klientus tikinęs, kad yra saugus ir išskėstomis rankomis laukia vandens pramogų mėgėjų, „Vichy“ parkas vėl užvėrė duris. Šįkart – iki spalio 1-osios.

Tiesa – kažkur anapus?

„Vieną dieną užsidaro, kitą atsidaro – taip jau jis dirba“, – giliai atsiduso Vilniaus visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Už visuomenės sveikatą atsakingi specialistai prisipažįsta esantys šokiruoti parko vadovybės ciniškumo. Girdi, parkas verčiau nusprendė rizikuoti klientų sveikata ir susimokėti gresiančią 2–10 tūkst. litų baudą, nei užsidaryti tuo metu, kai krepšinio čempionato virusas su visais sirgaliais priešakyje siautė būtent sostinėje.

Informacija apie parko veiklą teikiama telefonu 118. Sekmadienį atsiliepusi operatorė užtikrino, kad pakartotiniai vandens tyrimai dėl pavogintų bakterijų jau atlikti. Jie esą parodė, kad legionelių vandens parke – nė kvapo.

Tačiau vakar informacijos telefonu atsiliepusi darbuotoja jau kalbėjo priešingai. „Parkas uždarytas profilaktikai“, – aiškino operatorė. Jos duomenimis, veiklą parkas turėtų atnaujinti tik spalio 1 d.

Tyrimo rezultatais abejoja

„Tiesa, kad mėginiai pakartotinai ištirti buvo paimti penktadienį, tačiau tai nereiškia, kad parkas galėjo pradėti dirbti – rezultatų dar neturime. Bakterijos auga dešimt dienų. Todėl savaitgalį parkas dirbo neleistinai, neteisėtai ir savavališkai. Už tai jam gresia didžiulė bauda“, – kalbėjo A.Razmienė. Centro specialistų paimtų mėginių tyrimų išvados turėtų būti pateiktos kitą savaitę.

„Vichy“ vandens parko atstovai sako, kad, rugpjūčio 18-ąją nustačius legionelių pagausėjimo atvejį, karšto ir šalto vandens vamzdynuose buvo atliktas cheminis vandens valymas ir termošokas. Rugsėjo 5 d. gauti tyrimo rezultatai esą parodė, kad jokio pavojaus nėra, todėl laikyti vandens parką uždarytą nebuvę nei prasmės, nei logikos.

Tačiau A.Razmienė atkreipė dėmesį, kad Vichy“ pats vandenį patikrino iškart po cheminės dezinfekcijos, todėl tyrimo rezultatai abejotini: „Ne tik jiems, bet ir kitiems objektams, kai patys veža mėginius, niekada niekas neauga. Kai chemijos prileidi, aišku, kad nebus nieko. Tačiau netikėtai atvyksta kontrolė, paima vandenį ir randa didžiulius bakterijų kiekius.“

Ketina atsišviežinti

„Vichy“ vandens parkas neturi teisės veikti tol, kol bus įrodyta, kad jame teikiamos paslaugos yra saugios ir kokybiškos. Tai turi konstatuoti Visuomenės sveikatos centras ir visą informaciją kartu su laboratorinėmis išvadomis pateikti mums. Tik tada tarnyba gali priimti sprendimą dėl parko veiklos atnaujinimo“, – aiškino laikinai valstybinės Visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Komunikacijos skyriaus vedėjo pareigas einanti Lina Biekštaitė.

Parko atstovas spaudai Nerijus Mikalajūnas atkreipė dėmesį, kad biurokratiniai institucijų susirašinėjimai naikina verslą.

„Įsivaizduokite, oficialų raštą dėl legionelių gavome tik po dviejų savaičių, kai šias problemas buvome jau seniausiai pašalinę. Darėme, kaip būtų geriau klientui, tačiau likome blogiausi. Žmonių pasitikėjimas mumis pakirstas, nežinau, kiek laiko turėsime įtikinėti, kad esame švarūs, kad nėra bakterijų“, – kalbėjo N.Mikalajūnas.

Jis patvirtino, kad parkas iš tikrųjų bus uždarytas iki spalio 1-osios. „Taip elgiamės kasmet, tiesiog šįkart uždarymo data šiek tiek paankstinta. Atliksime profilaktikos darbus: kai ką remontuosime, atnaujinsime, dažysime“, – sakė N.Mikalajūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių