Vilniaus valdžia žada rūpintis Šeškinės ozu

Vilniaus miesto savivaldybė kviečiama tapti partnere Europos Sąjungos fondų lėšomis tvarkant ir prižiūrint valstybės saugomą gamtos objektą – Šeškinės ozą.

Jo teritorija užima apie 10 ha. Savivaldybei, parengusi Šeškinės ozo teritorijos tvarkymo projektą, tokį pasiūlymą pateikė Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Šiuo metu tarnybos atstovai sulaukė Savivaldybės specialistų nuomonės ir vertinimų apie Šeškinės ozo sutvarkymą.

Daugelio specialistų nuomone, reikėtų tvarkyti ne tik patį gamtos objektą, o visą Šeškinės ozą supančią teritoriją, kurios plotas – apie 50 ha. Savivaldybės Miestovaizdžio ir miesto apželdinimo specialistai pasiūlė šios teritorijos neužstatyti. Ši teritorija Vilniaus miesto bendrajame plane iki 2015 metų numatoma intensyvaus naudojimo želdynui įrengti, o tai reikštų, kad ji turi būti pritaikyta žmonių pažintiniam poilsiui.

“Geriau šią teritoriją tinkamai ir naudingai pritaikyti visuomenės reikmėms – miestiečių lankymui, vertybių pažinimui ir jų eksponavimui. Miesto valdžia esant galimybėms visada stengiasi išlaikyti poziciją: kuo daugiau mieste palikti žalių plotų, gyventojams – erdves poilsiui ir laisvalaikiui, turistams – kuo daugiau lankytinų išskirtinų vietų”, – būsimą projektą vertino Vilniaus meras Vilius Navickas.

Po ilgų diskusijų buvo nutarta steigti Šeškinės ozo geologinio (geomorfologinio) pažinimo parką su dauboje įrengtu ekspozicijų paviljonu.

Šiuo metu Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prašo sostinės Savivaldybės prisidėti rengiant konkursus statiniui suprojektuoti ir teritorijai suplanuoti.

Šios dvi institucijos artimiausiu metu ketina pasirašyti partnerystės sutartį Šeškinės ozo teritorijai ir Karoliniškių draustiniui sutvarkyti.


Šiame straipsnyje: Šeškinės ozasšeškinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių