Vilniaus valdžia skelbia valstybinės žemės išpardavimą

Vilniaus meras Vilius Navickas sumanė dar vieną verslo planą: pasiūlyti vilniečiams išsipirkti žemę, kurią šie nelegaliai yra uzurpavę. Per išpardavimą tikimasi miesto iždą papildyti ne vienu šimtu milijonų litų.

Vogti valstybinę žemę tapo įprasta

Savivaldybės specialistai tikina, kad nėra Vilniuje nė vieno individualių namų rajono, kur gyventojai nebūtų įsibrovę į valstybinės žemės plotus. Tai vienas tvorą tolėliau už sklypo ribos kilstelėjo, kitas valstybinėje žemėje gėlių lysvę augina, trečio, žiūrėk, ir dalis namo prieangio už ribos kyšo. Kiekvieno užimti žemės plotai nėra dideli – vos keli arai. Dažniausiai įlendama į valstybinės žemės rėžį, kuris atskiria nuosavo namo sklypą nuo gatvės. 

Pavyzdžiui, Pilaitėje, Stalupėnų- Darkiemių gatvėse įsikūrusi 94 individualių namų valdos. Iš visų jų savininkai nelegaliai yra prisijungę 208,5 arus valstybinės žemės. Bendra šios kaina siekia 4,17 mln. litų. Jeigu Vilniaus valdžiai pavyktų juos parduoti, pusė kainos kristų į savivaldybės biudžetą, kita pusė papildytų valstybės iždą.

Per ateinančius pora mėnesių visus suinventorizuotus nelegalus Vilniaus valdžia ketina asmeniškai informuoti apie galimybę prisipirkti neteisėtai užimtą dalį žemės. Jei vilniečiai nepanorės patuštinti piniginės, jų visos savavališkai pastatytos tvoros, gėlynai, iškasti tvenkiniai turės būti nušluoti nuo valstybinės žemės. Gyventojai bus priversti nusikelti ir dalį trobų nuo neteisėtai užimto sklypo. Jie ne – šiems gresia piniginės baudos.

Supaprastins išpirkimo procedūras

Vilniaus meras įsitikinęs, kad valstybinės žemės lopinėlius užėmę gyventojai yra pakankamai pasiturintys ir gali skirti dar dešimtį kitą tūkstančių litų tiems uzurpuotiems sklypeliams prisipirkti. Esą ir sąlygos tam palankios. Kitais metais prognozuojama, kad žemės kaina Vilniuje bus 2,5 karto žemesnė, nei per piką.

„Mūsų komandai, pasitarusi su Vilniaus apskrities viršininko administracija, nutarė paskelbti „amnestiją“ šiems pažeidėjams, pasiūlydama jiems tą žemę prisipirkti. Kad procedūra būtų paprastesnė, ketiname detaliuosius planus rengti ne atskiram sklypui, o visam kvartalui. Žmonės įteisins užimtą žemę ir miestas susitvarkys, be to, šiek tiek pinigų įkris ir savivaldybei, ir valstybei. Kiek tiksliai – sunku dabar pasakyti, bet, mūsų nuomone, kalba eina apie šimtus milijonų litų“, - sakė V.Navickas.

Savivaldybė, bendradarbiaudama su Vilniaus apskrities viršininko administracija, ketina parduoti tik tuos valstybinės žemės sklypus, kurių plotas neviršija 4 arų, taip pat, jeigu šie neįsiterpia į valstybinį mišką ar nesiriboja su upės ar ežero pakrantėmis. Visi kiti žemės lopiniai bus parduodami rinkos kaina. Kiekvieno sklypo vertę nustatys Registrų centro specialistai.

Vilniaus apskrities viršininko administracijos duomenimis, kasmet apie 150 Vilniaus gyventojų kreipiasi dėl sklypų pripirkimo. Tačiau vos trečdaliui jų leidžiama įsigyti nedidelius valstybinės žemės rėžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių