Vilniaus valdžia apsieis ir be dangoraižio

Vilniaus miesto meras Vilius Navickas pasiūlė tarybos nariams priimti rezoliuciją, kad esą politikai sutinka panagrinėti, ar verta parduoti savivaldybės pastatą ar ne. Rezoliucija priimta vieno balso persvara.

Pademonstravo esą atviri

Trečiadienį į tarybos posėdį atvykusiems politikams po nosimi buvo pakištas tarsi bereikšmis dokumentas – rezoliucija. Dokumentas neturi jokios įtakos savivaldybės pastato pardavimui, tačiau esą tokiu būdu meras ir jo komanda norėjo parodyti, kad dangoraižio privatizacija bus atliekama skaidriai, viešai, pritariant daugumai savivaldybės politikų.

„Atsižvelgdama į sunkią savivaldybės ekonominę padėti ir siekdama užtikrinti nepertraukiamą viešųjų pasaugų tiekimą, Vilniaus miesto savivaldybės taryba siūlo bendrovei „Vilniaus kapitalinė statyba“ pradėti savivaldybės pastato pardavimo procedūrą ir atlikti turto pardavimo galimybių studiją“, - rašoma rezoliucijoje.

Mat skolų Vilniaus miesto savivaldybė šiandien turi apie 268 mln. litų skolų. Neatsiskaityta su bendrovėmis už miestui suteiktas paslaugas, daliai jų nemokėta nuo 2008 m. Su paskolomis bankams skolų suma siekia 670 mln. litų. Tiesa, mero duomenimis, paveldėta praėjusios valdžios skola siekia daugiau nei 760 mln. litų. Vien įsiskolinimas savivaldybės įmonėms šiuo metu yra 130 mln. litų. Savivaldybės skolinimosi limitai išsemti.

Peštynės prasidėjo vidurdienį

Tačiau rezoliucija savivaldybės opozicijai neatrodė toks nekaltas dokumentais. Diskusijos užvirė pačioje tarybos posėdžio pradžioje, tvirtinat darbotvarkę. Opozicija šoko merui į akis, šaukdama, kad pagal reglamentą visos rezoliucijos pristatomos tarybos posėdžio pabaigoje. Šioji įrašyta darbotvarkės viduryje - 18-uoju klausimu. Lenkų rinkimų akcijos frakcijos narys Jaroslavas Kaminskis apkaltino valdžią savivaliavimu ir pareiškė, jog visa opozicija nedalyvaus rezoliucijos pateikime, ką jau klabėti apie pritarimą jai. Tačiau V.Navickui opozicijos nario argumentai  pasirodė nerimti.

„Priminsiu, kad pagal reglamentą rezoliucijos paprastai svarstomos posėdžio pabaigoje, bet valdančioji koalicija pritaria rezoliucijai ir turi teisę svarstyti ją 18, 19, 13 ar 14 klausimu. Leidžiama paskirti numerį, kokį tik norime. Ot problema“, - prunkštelėjo meras.

Opozicijos pastangos posėdžio pradžioje išbraukti rezoliuciją iš darbotvarkės buvo bevaisės. Valdančiosios koalicijos narių balsų pakako klausimą išsaugoti.

Graudino smaugiančiomis skolomis


Visgi pradėjus svartyti 18 klausimą salėje užvirė arši kova. V.Navickas pats stojo prie tribūnos pristatinėti klausimo ir nusprendė, kad iš ten pat gali sau leisti vadovauti posėdžiui. Anksčiau merui palikus posėdžio pirmininko vietą, jį laikinai pakeisdavo vicemeras.

„Lietuvoje pirmą katą esame pionieriai. Pirmą kartą suskaičiavę Vilniaus savivaldybės turtą, mums pridarytas skolas, kaip pionieriai turime elgtis ryžtingai. Jūs, opozicija, būdami valdžioje, išleidote ne tik savo, bet ir būsimų dviejų kadencijų pinigus. Skolas reikia mokėti, ir reikia pinigais, o ne pažadais. Reikia sumokėti skolas savivaldybės įmonėms, išlaikyti mietui dirbančias kompanijas, darbo vietas“, - politikus bandė sugraudinti meras.


V.Navickas ne kartą pridūrė, kad kalbama tik apie galimybių studiją, kuri atsakys į klausimą, ar įmanoma naudingai parduoti pastatą. Esą po šio balsavimo klausimas į tarybą svarstymui grįš du kartus: kai bus skelbiamas pastato pardavimo konkursas ir kai, atsiradus laimėtojui su juo bus tvirtinama pirkimo-pardavimo sutartis.

Be to, ir šiandien pastatas ne savivaldybės, o jai pavaldžios bendrovės „Vilniaus kapitalinė statyba“ formali nuosavybė. Teisiškai statinys vis dar priklauso „Seb lizingui“. Tad savivaldybė ir šiandien už pastatą moka nuomą savo bendrovei, o ši atsiskaito su banku.


Miestas negaus nė lito?

Tačiau opozicijos tai neįtikino. „Posėdžio pradžioje pasakiau, skelbkite visuotinę mobilizaciją, pasitikrinkite savo daugumą ir priimkite savo ne pionierišką, o spaliukišką sprendimą: šiandien pigiai parduoti, rytoj brangiai pirkti. Mes šitame farse nedalyvausime“, - rėžė J.Kaminski.

„Jūsų sprendimus reikės trims kadencijoms taisyti. Klausimas: jeigu parduodame mūsų namą, gal taip pat pasielgsite ir su savo namu. Ar taip pasielgsite?“ – merą spausti bandė buvęs vicemeras Arturas Liudkovskis.

„Mes jau turime metro, tramvajaus studiją. Pinigai išmesti – rezultato nėra. Šitos studijos už dyka niekas nedarys, o rezultatų ir ji neduos. Dar daugiau , savivaldybė, pardavusi pastatą, negaus nė lito, nes pinigus pasiims „Vilniaus kapitalinė statyba“. Juk steigėjas neturi teisės gauti išmokų iš sav bendrovės kitaip negu per dividendus. Reškia, kitais metais parduosime, o tik dar kitais bus dividendai. Apie kokius pinigus kalbame?“, - piktinosi opozicinės „Fronto“ partijos frakcijos narė Jūratė Žeimienė.

Patvirtino per plauką

Pusvalandį trukusios rietynės rezultatų nedavė – opozicija įsikibusi laikėsi savo, kad rezoliucijai nepritars. Greta su opozicinėmis frakcijomis balsuoti atsisakė ir valdančiosios koalicijos partneriai – Liberalų sąjūdis. Rezoliucija patvirtinta vieno balso persvara. Už balsavo 26 tarybos nariai, prieš – nulis.

Portalas primena, kad savivaldybės dangoraižis 2004 m. buvo pastatytas už 74 mln. litų. Savivaldybės pastato plotas yra 14,5 tūkst. kv. m. Po juo įrengta požeminė parkavimo aikštelė užima 12,5 tūkst. kv. m. Už visą turtą Vilniaus miesto valdžia tikisi iš nuomininko gauti apie 80-90 mln. litų. Iš gautų lėšų teks padengti nuo dangoraižio statybų dar likusią 20 mln. litų paskolą „SEB lizingui“, sumokėti 15 proc. pelno mokestį valstybei, o likusius apie 50-60 mln. litų skelti pusiau. Greičiausiai apie 30 mln. litų būtų skiriama mokyklų ir darželių renovacijai, tieka pat - skoloms dengti.

Tačiau parduodama pastatą valdžia įsipareigotų privačiai bendrovei preliminariai dešimt metų, o gal ir ilgiau, kasmet kloti 6-8 mln. litų nuomos. Per visą laikotarpį pirminiais duomenimis susidarytų iki 240 mln. litų suma, kuri būtų atriekta iš mokesčių mokėtojų pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių