Vilniaus universitete - teatro savaitės renginiai

Balandžio 19-24 d. Vilniaus universitete (VU) vyks įvairūs jubiliejinės teatro savaitės „Alma Mater theatralis“ renginiai.

Mat šiemet VU teatras mini 440 metų sukaktį. 1570 m. buvo pastatytas pirmasis studentiškas spektaklis - S. Tucci „Herkulis“. Premjeros, spektakliai, įvairūs susitikimai ir pokalbiai suburs teatre dirbusius režisierius ir vaidinusius aktorius.

Balandžio 19 d. (pirmadienį) 19 val. universiteto Teatro salėje (Universiteto g. 3, II aukštas) vyks šventės atidarymas ir VU teatro dramos trupės „Minimum“ spektaklis „Gaudeamus igitur“. Po spektaklio - buvusių teatro narių susitikimas.

Šventė truks iki sekmadienio, balandžio 25 d. Jos metu bus parodytas ne vienas VU teatro dramos trupės „Minimum“ ir Kinetinės trupės spektaklis.

„Prieš 440 metų Lietuvoje atsirado vadinamasis mokyklinis teatras, kuris net 200 metų atliko teatrinės ir muzikinės kultūros propaguotojo ir skatintojo Lietuvoje vaidmenį. VU teatro įkūrimas laikytinas Lietuvos teatro istorijos pradžia ir šiandien ypač svarbu nepamiršti ilgaamžių tradicijų, toliau puoselėti ir tobulinti kultūrinę edukacinę veiklą, kuri tęsiasi jau penktą šimtmetį“, - pranešime spaudai cituojamas Vilniaus universiteto teatro meno vadovas, Universitetų teatrų asociacijos Lietuvoje pirmininkas Rimantas Venckus.

Senasis mokyklinis universiteto teatras buvo glaudžiai susijęs su mokymo procesu. Profesorė V. Zaborskaitė savo studijoje „Prie Lietuvos teatro ištakų“ teigia, kad „vieši pasirodymai scenoje turėjo lavinti studentų atmintį, turtinti vaizduotę, padėti įsiminti gausią atsargą lotyniškų posakių, tekstų, sentencijų, išugdyti sugebėjimą vertinti žmones ir įvykius, išmokyti geros laikysenos, gestikuliacijos ir mimikos, paruošti mokinį viešajam gyvenimui“.

„Manau, kad ir šiandien universiteto teatrui svarbu ne tik statyti spektaklius, rengti festivalius ir juose dalyvauti. Kur kas svarbiau yra teatro priemonėmis ugdyti jauną asmenybę, kuri universitete gautų ne tik profesinį išsilavinimą, bet ir įgytų kultūrinę kompetenciją su platesniu požiūriu ne tik į savo profesiją, bet ir į supančią aplinką“, - sakė VU teatro režisierius.

Tikimasi, kad šis renginys suburs ne tik teatro gerbėjus, bet ir kadaise jame vaidinusius žmones. Jų gretose yra nemažai šiandien gerai žinomų kultūros, mokslo, politikos asmenybių. Su VU teatru yra susiję aktoriai Regimantas Adomaitis, Aistis Mickevičius, Dalia Michelevičiūtė, istorikas Alfredas Bumblauskas, TV laidų vedėjai Nijolė Baužytė, Marijus Žiedas,  teisininkas, diplomatas Algirdas Kumža, rašytojos Vanda Juknaitė ir Aistė Ptakauskaitė ir daugelis kitų. 


Šiame straipsnyje: teatro savaitė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių